30 Ιουνίου, 2020

Ανείσπρακτα μένουν πρόστιμα 600.000 ευρώ για παραβάσεις σχετικά με τα ζώα

Πρόστιμα σε πολίτες για παραβάσεις που σχετίζονται με αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα που ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ, μένουν ανείσπρακτα από δήμους τα τελευταία χρόνια, με συνέπεια να μην προχωράει κανένα έργο που αφορά την προστασία των αδέσποτων ζώων. Αυτό τονίστηκε στην ετήσια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης με πρωτοβουλία της προέδρου του δικαστικού μεγάρου προέδρου Εφετών Καλλιρόης Χειμαριού και τη συμμετοχή της Εισαγγελίας Εφετών, των Εισαγγελιών Πρωτοδικών Κεντρικής Μακεδονίας, εκπροσώπων δήμων, της κτηνιατρικής υπηρεσίας, κτηνιάτρων και φιλοζωικών σωματείων.

Οι εκπρόσωποι φορέων τόνισαν την ανάγκη να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις κυρίως από τους δήμους, στην ευθύνη των οποίων είναι η διαχείριση των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, καθώς αποκαλύφτηκε πως στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα δεν έχει συσταθεί ούτε η πενταμελής επιτροπή που είναι αρμόδια και προβλέπεται από το νόμο του 2012. Ειδικά για τα πρόστιμα σημειώθηκε πως έχουν επιβληθεί στο διάστημα 2013 – 2019 πρόστιμα που ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ σε πολίτες για διάφορες παραβάσεις που σχετίζονται με τα ζώα, αδέσποτα ή δεσποζόμενα, όμως μένουν ανείσπρακτες. Αυτά τα χρήματα προορίζονται για τη δημιουργία δομών και υπηρεσιών για τη φύλαξη των αδέσποτων.

Στη σύσκεψη η αντεισαγγελέας Εφετών Ειρήνη Χρυσογιάννη ζήτησε να γίνει εκστρατεία ενημέρωσης ειδικά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση σχετικά με τη διαχείριση του ζητήματος, θέση που εντάχθηκε στα συμπεράσματα της σύσκεψης. Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τόνισε πως ήδη έχει οριστεί εισαγγελέας ο οποίος επιλαμβάνεται τέτοιων ζητημάτων.

Συγκεκριμένα στη σύσκεψη αποφασίστηκαν να κινηθούν οι εμπλεκόμενοι σε εννέα άξονες. Ο πρώτος είναι η προσπάθεια ενημέρωσης στα σχολεία, ο δεύτερος να γίνει μία διευρυμένη σύσκεψη στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με αντικείμενο της διαχείριση των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως και να ενισχυθεί η συνεργασία δήμων και φιλοζωικών σωματείων. Στη σύσκεψη ακόμη αποφασίστηκε να απομακρύνονται αδέσποτα από νοσοκομεία, σχολεία και αρχαιολογικούς χώρους ή πάρκα, όπως και να λειτουργήσουν άμεσα σε όποιους δήμους δεν λειτουργούν οι αρμόδιες πενταμελής επιτροπές. Ακόμη ένας άξονα είναι να απασχοληθούν εργαζόμενοι σε 24ωρη βάση για την περισυλλογή και να πιέσουν οι δήμοι για τη δημιουργία ειδικότητας περισυλλογέα. Ακόμη κρίθηκε ότι πρέπει να δημιουργηθούν δημοτικά κτηνιατρεία όπου δεν λειτουργούν και ασφαλώς να εισπραχθούν τα ανείσπρακτα πρόστιμα.

Κοινοποίηση:
Tags: