14 Ιουλίου, 2020

Άγνωστος ιός σκοτώνει τους ελέφαντες στη Μποτσουάνα. Οι επιστήμονες εξετάζουν το ενδεχόμενο ο ιός να “περάσει” στους ανθρώπους

Μυστήριο εξακολουθεί να παραμένει η αιτία θανάτου για εκατοντάδες ελέφαντες στη Μποτσουάνα. Οι επιστήμονες υποθέτουν πως για τους θανάτους αυτούς ευθύνεται ένας ιός ελεφάντων. Όμως ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί, ενώ εξετάζουν και την πιθανότητα ο ιός αυτός να περάσει και στους ανθρώπους.

Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 350 ελέφαντες διαφόρων ηλικιών, με τα άψυχα σώματα τους να βρίσκονται διάσπαρτα στο Δέλτα του ποταμού Οκαβάνγκο και άλλες βορεινές περιοχές της Μποτσουάνα.

Στην περιοχή δεν επικρατεί αυτή την περίοδο ξηρασία κι έχουν αποκλειστεί ως πιθανά αίτια η λαθροθηρία και ο άνθρακας, αλλά δεν αποκλείεται να ευθύνονται άλλα δηλητήρια όπως το κυάνιο. Ο διευθυντής της National Park Rescue, δρ Νάιαλ ΜακΚάν δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Daily Express: «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να περάσει αυτό [ο πιθανός ιός] σε ανθρώπους. Είναι μια τεράστια καταστροφή, που μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική κρίση. Πρέπει να ληφθούν δείγματα από τη βλάστηση, τα νερά και το έδαφος»

Δείγματα από τα κουφάρια των ελεφάντων έχουν σταλεί στη Ζιμπάμπουε προκειμένου να διαπιστωθεί τι σκοτώνει τα παχύδερμα, ενώ αναμένονται και τα αποτελέσματα εξετάσεων από τη Νότια Αφρική. Οι πρώτοι θάνατοι αναφέρθηκαν τον Μάιο, όταν 169 ελέφαντες πέθαναν σε σύντομο διάστημα στο Δέλτα του Οκαβάνγκο, αριθμός που διπλασιάστηκε στα μέσα Ιουνίου με το 70% των κουφαριών να εντοπίζεται γύρω από νερόλακκους.

Ντόπιοι ανέφεραν ότι είδαν τους ελέφαντες να κάνουν κύκλους, πιθανή ένδειξη νευρολογικής διαταραχής συνεπεία κάποιου δηλητηρίου ή προσβολής τους από ιό. Η απουσία όρνεων γύρω από τα κουφάρια οδήγησε ορισμένους στο συμπέρασμα ότι κάτι άλλο, όχι ένα φυσικό φαινόμενο, οδηγεί στο θάνατο τους ελέφαντες.

Κοινοποίηση:
Tags: