10 Αυγούστου, 2016

Αγαπάς τα ζώα; Το μάτι του “μεγάλου αδερφού” σε παρακολουθεί…

Σε αιώνια διαμάχη τείνει να μετατραπεί το δίλημμα “σκύλος ή γάτα” στους φιλόζωους. Και ενώ κάποιοι προτιμούν και τα δύο, ο “μεγάλος αδερφός” παρακολουθεί και καταγράφει τις προτιμήσεις τους, τις συνήθειές τους και τις δραστηριότητές τους, με πρόσχημα την απάντηση στο δίλημμα… 

Τις γάτες τις προτιμούν οι γεροντοκόρες, οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο εξωστρεφείς, οι γατόφιλοι είναι περίεργοι και οι σκυλόφιλοι ανοιχτόκαρδοι… Δεκάδες μύθοι και πραγματικότητες χτίζουν καθημερινά το προφίλ εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν κατοικίδια, αλλά το γεγονός παραμένει ένα: οι ιδιοκτήτες ζώων αγαπούν τους καλυτερούς τους φίλους και το μοιράζονται με όλους στα social media!

catinbox_paisley_by-kent-wang_4x3-1024x768

Αυτές οι φωτογραφίες που ανεβαίνουν καθημερινά με τα τρυφερά ενσταντανέ, τις αστείες γκάφες, τις εκτός τόπου και χρόνου πόζες ύπνου, χρησιμοποιήθηκαν από το facebook ως μια τεράστια βάση δεδομένων που αναζήτησε πληροφορίες στα προφίλ 160.000 χρηστών στις Η.Π.Α. Η τεχνολογία αναγνώρισης αντικειμένων, που χρησιμοποιήθηκε είναι παρόμοια με αυτή που παράγει αυτόματη βοήθεια στους χρήστες με προβλήματα όρασης.

o-DOG4-900

Τα δεδομένα που μελετήθηκαν συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων, τα ονόματα, τις ιδιότητες, φύλο, ηλικία, τόπο διαμονής αλλά και οικογενειακής κατάστασης. Σε μια περαιτέρω ανάλυση, έψαξαν ανάμεσα στις σελίδες επισκέψεων των χρηστών αλλά και σε δημοσιεύσεις, tags και σημεία που δηλώσαν παρουσία για να διευρύνουν τη βάση.

Funny-Dog-Close-Up-Face-Wallpaper

Αν και το διαδικτυακό “ξεγύμνωμα” χιλιάδων χρηστών δεν είναι μια αποδεκτή πρακτική από έναν επιχειρηματικό κολοσσο που ο μισός πλανήτης, έχει εμπιστεφθεί με τα προσωπικά του δεδομένα, είναι μία πρακτική στην οποία νόμιμα μέν, αλλά αμφιλεγόμενα ηθικά, επιλέγει συχνά να καταφεύγει. Τα στοιχεία ωστόσο που προέκυψαν καταρρίπτουν αρκετά ευρέως αποδεκτά στερεότυπα.

Έτσι σύμφωνα με την έρευνα, οι γάτες δεν είναι η πρώτη επιλογή κατοικιδίου των ανύπαντρων γυναικών, αλλά την επιλέγουν άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως οικογενειακής κατάστασης ή φύλου. Το 30% των χρηστών αυτών ήταν αδέσμευτοι, ενώ οι ιδιοκτήτες σκύλων ήταν αδέσμευτοι σε ποσοστό 24%. Και ενώ οι δεύτεροι φαίνονται πιο εξωστρεφείς, κοινωνικοί, ευχάριστοι και πιο τυχεροί στις νέες γνωριμίες (λόγω σκύλων άραγε;), οι γατόφιλοι έχουν περισσότερες προσκλήσεις σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, παρ΄όλο που δηλώνουν στις προτιμήσεις τους “σπιτόγατοι”!

full_1_41117dbcde106317185e7e0013dfc038d6bb4455d3e2

Αν και οι διαφορές φαίνονται μεγάλες η ανάλυση αποκαλύπτει και άλλα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία. Οι ιδιοκτήτες γάτας δηλώνουν πιο συχνά κουρασμένοι, εν αντιθέσει με τους πιο δραστήριους ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι όμως “μελώνουν” στη θέα μιας ρομαντικής ταινίας και οποιασδήποτε πληροφορίας έχει να κάνει με τους πιστούς μας φίλους. Οι “σπιτόγατοι” από την άλλη είναι πιο επιλεκτικοί, παρουσιάζοντας ένα προφίλ πιο πνευματικό με ιδιαίτερες προτιμήσεις στην επιστημονική φαντασία, τα anime, οτιδήποτε από το χώρο του φανταστικού, αλλά και την απόλαυση ενός βιβλίου στον καναπέ, όταν δεν ξεπορτίζουν σε νυχτερινές δραστηριότητες, που έχουν προσκληθεί από ανθρώπους που καταλαβαίνουν την αγάπη τους για τις γάτες!

370C062F00000578-3731963-image-a-12_1470770400534

Οι γατό-φίλοι, είναι άνθρωποι της πόλης και οι σκυλό-φίλοι, άνθρωποι της υπαίθρου και των προαστίων. Όσο για τις φιλίες τους, οι άνθρωποι που έχουν γάτες αναζητούν τη συντροφιά ομοίων τους 2,2 φορές παραπάνω, σε αναλογία με τους υπόλοιπους φίλους τους, αλλά επιλέγουν και κατά 1,8 φορές περισσότερο την συντροφιά ανθρώπων με σκύλους. Άρα το στερεότυπο που θέλει τους ιδιοκτήτες κατοικιδίων να επιλέγουν φίλους με τα ίδια ενδιαφέροντα με αυτούς καταρρίπτεται. Τέλος ενώ θεωρητικά, οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν 26 περισσότερους φίλους στο facebook από τους ιδιοκτήτες γάτας, δεν δηλώνουν τόσες δημόσιες παρουσίες όσες οι “αντίπαλοι”, μάλιστα φαίνεται πως επιλέγουν τα ίδια μέρη κάθε εβδομάδα και στον ίδιο βαθμό.

370C063400000578-3731963-image-a-13_1470770406958

Άρα, ενώ κάποιοι επιλέγουν να διατηρήσουν το μύθο περί της διαμάχης “σκύλος εναντίον γάτας”, με χιουμοριστικά hashtags και posts, ο “μεγάλος αδερφός” παρακολουθεί, καταγράφει και ανοίγει ηλεκτρονικούς φακέλους με πρόσχημα πως προσπαθεί να απαντήσει με δεδομένα στο “καυτό ερώτημα”. Κάθε φορά που κάποιος χρήστης ανεβάζει την φωτογραφία του αγαπημένου του ζώου γίνεται αθελά του στόχος μελέτης για την συνολική του συμπεριφορά και “κάδος αχρήστων” για κάθε εταιρεία που μπορεί να εκμεταλλευτεί τις ηλεκτρονικές πληροφορίες, βομβαρδιζοντάς τον με “χρήσιμες” για αυτόν πληροφορίες. Συμπέρασμα: ποστάρετε χταπόδια και ιγκουάνα γιατί μας παρακολουθούν, μπορεί και να μας ψεκάζουν!

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: