29 Ιανουαρίου, 2020

Αυτός είναι ο τρόπος να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας για τον ερχομό του μωρού σας

Ο σκύλος μας έχει μάθει να είναι το μικρό μας παιδί ειδικά όταν ακόμη η οικογένειά μας δεν έχει μεγαλώσει. Απολαμβάνει την πρωτοκαθεδρία και φυσικά εμείς του δίνουμε όλη μα την στοργή και το ενδιαφέρον. Έτσι δεν έχει λόγο σε καμία περίπτωση να ζηλεύει καθώς η σχέση του μαζί μας είναι σε αποκλειστικότητα. Τι συμβαίνει, όμως, όταν αποφασίσουμε να φέρουμε στον κόσμο το πρώτο μας παιδί; Τι θα πρέπει να προσέξουμε και πώς θα πρέπει να διαχειριστούμε τον ερχομό του έτσι ώστε ο σκύλος μας να μην νιώθει παραγκωνισμένος, πικραμένος και ζηλιάρης;

Για το λόγο αυτό απευθυνθήκαμε στον κτηνίατρο κ. Καρανάσιο Λάζαρο  που μας εξηγεί πώς θα πρέπει να συμπεριφερθούμε ξεκαθαρίζοντας τους μύθους από την πραγματικότητα.

Μύθος σκύλου και μωρού # 1

Πολλοί ειδικοί συμβουλεύουν οι γονείς να αφήνουν το σκυλί να μυρίσει μια κουβερτούλα του μωρού που έχει τυλιχθεί στο μαιευτήριο πριν αυτό έρθει στο σπίτι.

Δεν είναι αναγκαίο…

Το ίδιο κάνετε και με επισκέπτες που έρχονται στο σπίτι σας ή με κάποιον συγγενή που μπορεί να φιλοξενήσετε; Όχι φυσικά, οπότε γιατί θα το κάνατε με το νέο σας μωρό; Δεν είναι η μυρωδιά του μωρού που ίσως να το ενοχλήσει είναι όλα τα άλλα πράγματα που θα συμβαίνουν πια μέσα στο σπίτι. Μια καλύτερη επιλογή είναι να εισαγάγετε το σκυλί σας στους χώρους, τους ήχους και τις μυρωδιές των στοιχείων του μωρού, όπως το δονητικό κάθισμα, τις κουνουπιέρες και τα αρώματα του μωρού. Με αυτό τον τρόπο το κατοικίδιο σας μπορεί να εξοικειωθεί με αυτά τα αντικείμενα πριν από την άφιξη του νεογέννητου.

Μύθος σκύλου και μωρού # 2

Η εκπαίδευση ξεκινάει όταν έρχεται το μωρό στο σπίτι.

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να αρχίσετε να προετοιμάζετε το σκυλί σας για το μωρό όταν διαπιστώνετε ότι είστε έγκυος. Θα πρέπει επίσης να προσπαθήσετε να ανακατεύετε τη ρουτίνα του κατοικίδιου ζώου σας, με τη δική σας. Και ενώ μπορεί να είναι πιο δύσκολο για εσάς από το σκυλί σας, δίνοντας λιγότερη προσοχή στο μωρό σας κατά τη διάρκεια των μηνών που οδηγούν στην άφιξη της νέας σας προσθήκης, μπορεί να σας βοηθήσει να προετοιμαστείτε για την αναπόφευκτη πτώση της προσοχής αργότερα.

Μύθος σκύλου και μωρού # 3

Δεν πρέπει να αφήσετε το σκυλί σας να πλησιάσει στο μωρό σας.

Οι μεγαλύτερες γενιές, όπως η γιαγιά του μωρού, συχνά σκέφτονται ότι τα ζώα και τα μωρά δεν πρέπει να είναι κοντά μεταξύ τους και έχουν την τάση να απομακρύνουν τα ζώα. Αλλά δεν πρέπει ποτέ να κόψετε την επαφή του μωρού με το κατοικίδιο ζώο σας. Η απώθηση των κατοικίδιων ζώων μπορεί να τα κάνει να νιώθουν ανεπιθύμητα γύρω από το μωρό. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει άλλα προβλήματα συμπεριφοράς και ζητήματα ζήλειας

Μύθος σκύλου και μωρού # 4

Τα δύσκολα έρχονται όταν φτάσει το μωρό στο σπίτι.

Όχι απαραίτητα. Πολλοί γονείς ξοδεύουν χρόνο εστιάζοντας στην άφιξη του μωρού, αλλά είναι σημαντικό να αναπτύξουμε αργότερα μια υγιή σχέση. Το πιο κρίσιμο σημείο είναι συνήθως κατά την ηλικία των 6 μηνών, όπου το μωρό αρχίσει και έχει πιο έντονη κινητικότητα. Τα σκυλιά και τα μωρά πρέπει απλά να συνυπάρχουν και να επικεντρώνονται στο παράλληλο παιχνίδι. Δεν μπορείτε να περιμένετε ότι το μωρό σας θα είναι πάντοτε ευγενικό με το σκυλί και δεν μπορείτε να περιμένετε το σκυλί σας να χειριστεί προσεκτικά της κινήσεις του παιχνιδιού του. Η επόμενη πρόκληση; Όταν το μωρό αρχίζει να μπουσουλάει.

Μύθος σκύλου και μωρού # 5

Αν το σκυλί σας φαίνεται άνετο με το μωρό σας, είναι ασφαλές να τα αφήσετε μόνα τους.

Ανεξάρτητα από το πόσο αγαπάς και εμπιστεύεσαι το κατοικίδιο ζώο σου, πρέπει να θυμάσαι ότι τα σκυλιά είναι ζώα και δεν μπορείς να προβλέψεις πάντα τη συμπεριφορά τους. Τα κατοικίδια και τα μωρά δεν πρέπει ποτέ να είναι μόνα στο ίδιο δωμάτιο χωρίς επίβλεψη. Αν πρέπει να φύγετε από το δωμάτιο, ακόμα και μόνο για να πάτε στο μπάνιο, πάρτε μαζί σας το σκυλί σας. Θα πρέπει επίσης να είστε βέβαιοι ότι και οι υπόλοιποι οι οποίοι προσέχουν το μωρό, θα ακολουθούν την ίδια τακτική και δεν θα τα αφήνουν μαζί στο ίδιο δωμάτιο.

 

Κοινοποίηση:
Tags: