28 Φεβρουαρίου, 2020

Αυτός είναι ο λόγος που ο σκύλος σου έχει μουστάκια!

Γιατί ο σκύλος έχει μουστάκια και γιατί δεν θα πρέπει να του τα πειράξεις; Όχι, δεν πρόκειται για βρωμιά αλλά εξυπηρετούν έναν πολύ σημαντικό σκοπό.

Τα μουστάκια σκύλου έχουν πολλές χρήσεις και μπορούν να βοηθήσουν το σκυλί σου να εξερευνήσει τον κόσμο γύρω του. Τον βοηθούν σε πολλές πτυχές της ζωής του και μπορούν ακόμη και να τον καθοδηγήσουν στο σκοτάδι, ακόμη και να καταλάβει το διαφορετικό μέγεθος των αντικειμένων.

Ας μάθουμε μερικά πράγματα για τα μουστάκια του σκύλου…

Τι είναι τα μουστάκια του σκύλου;

Τα μουστάκια ή τα “vibrissae” είναι μακριές, χοντροειδείς τρίχες που συνήθως εμφανίζονται γύρω από το ρύγχος του σκύλου, τη γνάθο και πάνω από τα μάτια τους. Είναι βαθιά ενσωματωμένα στο δέρμα και οι θύλακες στη βάση αυτών των είναι γεμάτοι από νεύρα που στέλνουν αισθητήρια μηνύματα στον εγκέφαλο του σκύλου.

γιατί ο σκύλος έχει μουστάκια

Photo: Pixabay

Τα μουστάκια του σκύλου δεν μοιάζουν με το υπόλοιπο τρίχωμά του ενώ είναι πολύ λεπτά και εξαιρετικά ευαίσθητα στην αφή όσο τα ανθρώπινα δάχτυλα! Για το λόγο αυτό αν αγγίξεις τα μουστάκια του σκύλου σου θα ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή θα προσπαθήσει να το αποφύγει.

Γιατί ο σκύλος έχει μουστάκια;

Γιατί ο σκύλος έχει μουστάκια; Γιατί τον βοηθούν να ανακαλύψει τον κόσμο με το να του στέλνουν πληροφορίες στον εγκέφαλο. Τα σκυλιά δεν έχουν ισχυρή όραση και γι’ αυτό βασίζονται στα μουστάκια ιδιαίτερα όταν εντοπίζουν μικρά αντικείμενα.

Οποιοδήποτε άγγιγμα ή κίνηση του αέρα κοντά στα μουστάκια ενός σκύλου διεγείρει τα νεύρα στη βάση, στέλνοντας ζωτικά σήματα στον εγκέφαλο. Τα μουστάκια τον βοηθούν να αντιληφθεί τι είναι τα πράγματα και να καθορίσει το μέγεθος τους όπως και το σχήμα τους.

Μπορεί επίσης να τον βοηθήσει να δει στο σκοτάδι και να καταλάβει αν χωράει σε μικρά σημεία. Παράλληλα, λειτουργούν και ως προστασία καθώς οτιδήποτε τα ερεθίσει συνήθως κλείνει τα μάτια του και αυτό σημαίνει πως αποφεύγει επικίνδυνα μικρόβια και βρωμιά να εισέλθουν στο μάτι του.

γιατί ο σκύλος έχει μουστάκια

Photo: Pexels/Simon Robben

Ο σκύλος βασίζεται στα μουστάκια του όταν περιφέρεται και όταν περπατά και είναι πολύ σημαντικά για τη ζωή του.

Τον βοηθούν να είναι κυνηγός

Παράλληλα, τα μουστάκια του σκύλου τον βοηθούν να είναι κυνηγός. Συγκεκριμένα, τα χρησιμοποιούν για να εντοπίσουν και να πιάσουν αντικείμενα που κινούνται.

Του λένε το μέγεθος και το σχήμα του αντικειμένου ή του θηράματος και καθορίζουν το πόσο γρήγορα αυτό κινείται. Αυτό τα καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμο για το κυνήγι καθώς μπορούν να προειδοποιήσουν τα σκυλιά για τη θέση του θηράματος. Τα μουστάκια που συνδυάζονται με την απίστευτη αίσθηση της όσφρησης είναι οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους το σκυλί είναι τόσο καλός κυνηγός!

γιατί ο σκύλος έχει μουστάκια

Σου στέλνουν μηνύματα

Τα μουστάκια αποκαλύπτουν το πώς νιώθει ο σκύλος σου. Όταν ένας σκύλος φοβάται και νιώθει ότι απειλείται, τότε “φουσκώνουν” τα μουστάκια τους και τα δείχνουν προς τα εμπρός.

Γι΄αυτό σε καμία περίπτωση δεν είναι καλή ιδέα να κόψεις τα μουστάκια του σκύλου σου!

Κοινοποίηση:
Tags: