14 Σεπτεμβρίου, 2016

Αχ μελισσούλα, μελισσάκι! Τι κι αν έχει πυρετό, δουλεύει χωρίς σταματημό! (Τι δείχνει έρευνα)

Όταν δεν αισθανόματε καλά είναι δύκολο να συγκεντρωθούμε και να κάνουμε το οτιδήποτε, πόσο μάλλον να δουλέψουμε. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα έντομα έχουν άλλες συνήθειες. Είναι γνωστό ότι οι μέλισσες συμβάλουν καθοριστικά στη φύση. Τι συμβάινει όμως όταν είναι άρρωστες; 

Ερευνητές τοποθέτησαν έναν πομπό πάνω στις μέλισσες για να μελετήσουν την συμπεριφορά τους και αυτό που ανακάλυψαν… καλύτερα να μην το δουν οι εργοδότες σας.

1

Οι μέλισσες ακόμα και άρρωστες παραμένουν το ίδιο αποτελεσματικές στην εργασία τους, σε αντίθεση με εμάς, που μόλις νιώσουμε το βηχαλάκι κρεβατωνόμαστε για μια εβδομάδα. Δεν μας κατηγορώ, άλλωστε κάπως έτσι ξεκινάει η πνευμονία και όλα τα παράγωγα της, σωστά; Ποιος ξέρει τι θα έλεγαν και οι μέλισσες αν είχαν φωνή;

Η συλλογή του νέκταρ θέλει σκληρή δουλειά και οι έρευνες έδειξαν ότι ακόμα και αν δεν νιώθουν καλά συνεχίζουν το έργο τους με στόχο τo καλό της κυψέλης. Με τον πομπό που τοποθέτησαν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι μέλισσες ταξιδεύουν εκατοντάδες ή και χιλιάδες μέτρα ακόμα και αν είναι μολυσμένες από κάποιον ιό.

02

Μελετήθηκαν 78 μέλισσες, κάποιες από τις οποίες δεν ήταν καλά και όμως δούλεψαν σκληρά για τη συλλογή του νέκταρ. Είναι μάλιστα αξιοσημείωτη η δεξιότητα πλοήγησης τους, η οποία γίνεται με τη χρήση ορόσημων, όπως δέντρα ή σπίτια, τα οποία απομνημονεύουν για να θυμούνται την διαδρομή προς και από την κυψέλη.

Ο συγκεκριμένος πομπός είναι εξαιρετικά ελαφρύς και δεν ενοχλεί καθόλου το έντομο. Απέδειξαν την εξαιρετικά ισχυρή ικανότητα τους στην αναζήτηση τροφής, αλλά και την αντοχή τους σε παθογόνους παράγοντες.

2

Η μελέτη του συγκεκριμένου εντόμου είναι μείζονος σημασίας, καθώς οι μέλισσες συμβάλλουν στην αναπαραγωγή των φυτών και διατηρούν την ισορροπία στο περιβάλλον.

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Πηγή: Daily Mail

Κοινοποίηση:
Tags: