10 Φεβρουαρίου, 2020

8+2 Πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα κανίς

Τα Κανίς είναι από τους πιο άμεσα αναγνωρίσιμους σκύλους ανάμεσα σε όλες τις φυλές σκύλων. Γνωστά σε μεγάλο βαθμό για την κομψή εμφάνισή τους, το αθλητικό, πρόθυμο και έξυπνο Πούντλ έχει τόσα πολλά περισσότερα ταλέντα, εκτός από την απλή εμφάνιση. Παρακάτω, διαβάστε και μάθετε 10 ενδιαφέροντα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τα Κανίς.

1. Τα Κανίς Προέρχονται από τη Γερμανία και Όχι από τη Γαλλία

Πουντλ Κανις

Αν και είναι ο εθνικός σκύλος της Γαλλίας, το Κανίς προέρχεται από την Γερμανία. Το όνομα της φυλής προέρχεται από τη γερμανική λέξη “pudel” ή “pudelin”, που σημαίνει “να βουτήξει στο νερό.” Στην πραγματικότητα, ο όρος “γαλλικό Κανίς” είναι μια εσφαλμένη ονομασία. Στη Γαλλία, η φυλή ονομάζεται Caniche (Κανίς), που στα γαλλικά θα πει “σκύλος – πάπια”.

2. Είχαν αρχικά Εκτραφεί ως Κυνηγετικοί Σκύλοι

Πουντλ Κανις2

Το Πούντλ πήρε το όνομά του μετά από τις βουτιές στο νερό, επειδή αυτά οι σκύλοι είχαν αρχικά εκτραφεί ως σκύλοι ανάκτησης στο νερό. Η δουλειά τους ήταν να φέρνουν πάπιες και άλλα πουλιά πίσω στους κυρίους τους. Τα Κανίς δεν έχουν χάσει τις δεξιότητές τους όλα αυτά τα χρόνια. Μερικοί κυνηγοί υδρόβιων πτηνών εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το Πούντλ στον τομέα αυτό στις μέρες μας.

3. Τα Κουρέματα είναι για Λειτουργικότητα, Όχι για Μόδα

Κανις

Το παραδοσιακό κούρεμα των Κανίς έχει να κάνει με τη λειτουργικότητα, όχι με τη μόδα. Με λιγότερα μαλλιά, το Πούντλ είναι πιο αποτελεσματικό ως κολυμβητής, αλλά πιο ευάλωτο στο κρύο νερό. Για να πάρουν το καλύτερο αποτέλεσμα, οι ιδιοκτήτες του Πούντλ έκαναν τα μαλλιά τους φουσκωτά γύρω από τις αρθρώσεις και τον άνω κορμό για να προστατεύσουν τις αρθρώσεις και τα ζωτικά όργανα.

4. Υπάρχει μια Ποικιλία Κουρεμάτων για Κανίς

Κουρέματα Κανίς

Κάθε κούρεμα Κανίς έχει πολύ συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με το πού πρέπει να είναι οι κότσοι και τα φουντωτά μαλλιά και πόσο καιρό θα πρέπει να είναι έτσι διαμορφωμένα. Για να ανταγωνιστούν στα διάφορα σόου, τα ενήλικα Κανίς πρέπει να έχουν ένα από τα τρία ακόλουθα κουρέματα: το Ευρωπαϊκό (Continental Clip), το τροποποιημένο Ευρωπαϊκό (Modified Continental Clip) ή την αγγλική σέλα (English Saddle). Τα κουτάβια σε αγώνες έχουν το επίσημο στυλ κουταβιού (Puppy Clip), το οποίο είναι ένα ομοιόμορφο μήκος σε όλο το σώμα.

5. Τα Κανίς Έρχονται σε 3 Ποικιλίες Μεγέθους Ωστόσο όλα Ακολουθούν ένα Πρότυπο Φυλής

3 Ποικιλίες Μεγεθών Κανίς

Από το μικροσκοπικό Τόι Κανίς έως το μεσαίο μέγεθος Μινιατούρας Πούντλ και το εντυπωσιακό Κανονικό Κανίς, η φυλή έρχεται σε διαφορετικά μεγέθη. Όλα τα μεγέθη εμπίπτουν στην ίδια φυλή και αναμένεται να συμμορφώνονται με το ίδιο πρότυπο φυλής.

6. Ανεξάρτητα από το Μέγεθος, τα Κανίς είναι πολύ Δραστήριοι σκύλοι

Δραστήρια Πούντλ

Λαμβάνοντας υπόψη την ιστορία των σκύλων αυτών όπου στο παρελθόν ξεκίνησαν ως κυνηγοί πάπιας, οι ιδιοκτήτες τους πρέπει να προσφέρουν αρκετή άσκηση στον σκύλο. Tα Κανίς είναι εξαιρετικά στην ανάκτηση και απολαμβάνουν το παιχνίδι ‘πιάσε και φέρε’ (στο οποίο τους πετάτε το παιχνίδι και εκείνα το φέρνουν πίσω), καθώς και τζόκινγκ ή  μακρινούς περιπάτους. Οι πιστοί φίλοι μας είναι υπέροχοι στο νερό κάτι που αυτόματα σημαίνει πως το κολύμπι είναι μια άλλη πολύ καλή επιλογή.

7. Τα Κανίς Διαθέτουν ‘τρίχα, όχι γούνα’

Κανις (2)

Μπορεί πολλές φορές να αναρωτιέστε «Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στα μαλλιά και τη γούνα;» Η γούνα μεγαλώνει ως ένα συγκεκριμένο σημείο και έπειτα πέφτει – αυτό που γνωρίζουμε ως αποβολή γούνας. Τα μαλλιά δεν πέφτουν και δεν σταματούν ποτέ να μεγαλώνουν. Τα μαλλιά του Κανίς, όπως και τα μαλλιά των ανθρώπων, μπορούν να ανταποκριθούν στις ορμονικές αλλαγές στο σώμα. Τα θηλυκά Πούντλ μπορούν να βιώσουν αραίωση ή απώλεια μαλλιών αφού γεννήσουν.

8. Πολλά Πούντλ Έχουν Δουλειές

Εργατικά Κανίς

Τα Κανίς ανήκουν στην κατηγορία των πιο έξυπνων φυλών σκύλων. Η νοημοσύνη και η προθυμία τους να ευχαριστήσουν τα κάνουν εξαίρετους σκύλους – βοηθούς. Τα κουτάβια χρησιμοποιούνται επίσης ως σκύλοι οδηγοί, σκύλοι βοήθειας για άτομα με σωματικές αναπηρίες και σκύλοι θεραπείας. Οι σκύλοι αυτοί έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη και ως κυνηγοί τρούφας λόγω της δυνατής όσφρησης  τους.

9. Μια ομάδα Πούντλ Αγωνίστηκε μία φορά στο Iditarod

Κανίς στην Αλάσκα

Η ιπποδρομία Iditarod Trail Sled Dog λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στην Αλάσκα και τώρα περιορίζεται στις βόρειες φυλές που είναι καλά προσαρμοσμένες στο κρύο. Αυτός ο κανόνας που περιορίζει τις φυλές υιοθετήθηκε μετά από ένα συμμετέχοντα σε αγώνα έλκηθρων με σκύλους, ονόματι John Suter, ο οποίος προσπάθησε να αγωνιστεί με μια ομάδα Κανονικών Κανίς το 1988. Μερικά από τα Πούντλ ήταν τόσο κρύα, με παγωμένα πόδια και μπερδεμένο τρίχωμα που χρειαζόταν να ξεκουράζονται κάθε φορά που περνούσαν από σημεία ελέγχου της διαδρομής.

10. Πολλές Σημαντικές Προσωπικότητες Είχαν Πούντλ

Έλβις και Πουντλ

Ο Elvis Presley αγαπούσε ιδιαίτερα τα Πουντλ. Κρατούσε ως κατοικίδια αρκετά Κανίς και συχνά τα δώριζε στις σχέσεις του. Η λίστα των διάσημων ιδιοκτητών Κανίς περιλαμβάνει την Ελίζαμπεθ Τέιλορ, την Τζάκι Κένεντι, την Λουσίλ Μπόλ, τη Μέριλιν Μονρόε, την Κάθριν Χέπμπορν, τον Γουόλτ Ντίσνευ καθώς αρκετές ακόμη διάσημες προσωπικότητες.

Πηγή:dogspotk9.gr
Κοινοποίηση:
Tags: