27 Μαΐου, 2020

8 ράτσες σκύλων που μάλλον δεν τις έχετε ακούσει ξανά

Μπορεί εύκολα να ξεχωρίζουμε ένα σκυλάκι ράτσας Χάσκι από ένα τσιουάουα ή ένα λυκόσκυλο από ένα κανίς, όμως υπάρχουν και κάποιες ράτσες που οι περισσότεροι μάλλον δεν τις έχουμε ακούσει ποτέ. Τα σκυλιά που ακολουθούν είναι σπάνια και αξίζει να τα γνωρίσουμε:

  1. 1. Άτριχος Μεξικανός (Xoloitzcuintli)

Καταγωγή: Μεξικό

Είναι μια αρχαία ράτσα σκύλου, άτριχη με λείο δέρμα. Πρόκειται για έναν πολύ στοργικό και ενεργητικό σκύλο. Είναι πανέξυπνος, πολύ πιστός στον ιδιοκτήτη του και διαθέτει εξαιρετική ακοή. Αρκετά καχύποπτος με τους ξένους, θα σας προειδοποιήσει για οποιαδήποτε κίνηση αγνώστου θεωρήσει ύποπτη. Η κοινωνικοποίησή του είναι απαραίτητη από μικρή ηλικία για να εξοικειωθεί με τους επισκέπτες στο σπίτι σας, αλλά και με τα μικρά παιδιά. Ο Άτριχος Μεξικανός έχει κυρίαρχα ένστικτα γι’ αυτό η εκπαίδευση του πρέπει να συνεπάγεται από την αναγνώριση του προσώπου σας ως αρχηγό του. Αν εκπαιδευθεί σωστά όμως, είναι πολύ πιστός και θα ανταποκρίνεται κάθε φορά που τον καλείτε.

2. Ποιμενικός των Πυρηναίων

Καταγωγή: Πυρηναία

Ο ορεινός σκύλος των Πυρηναίων είναι πιθανόν η πιο δυνατή ράτσα που υπάρχει. Πίσω όμως από αυτή την πελώρια κι επιβλητική κορμοστασιά, θα ανακαλύψετε έναν αφοσιωμένο οικογενειακό σύντροφο. Μεταφέρθηκε στην Ιβηρική χερσόνησο την εποχή των μεγάλων μεταναστεύσεων και του Ελληνορωμαϊκού αποικισμού. Είναι απόγονος των μολοσσοειδών της Ασίας και της Ανατολικής Ευρώπης, ενώ η ύπαρξή του, βάσει αρχαιολογικής έρευνας, εντοπίζεται στην εποχή του χαλκού.

Πρόκειται για έναν σκύλο ήρεμο, αποφασιστικό, αριστοκρατικό, βαθιά αφοσιωμένο, με έμφυτη αρχοντιά κι επιβλητικότητα φιλήσυχου ηγεμόνα που εμπνέει σεβασμό στους γύρω του. Είναι επίσης τέλειος προστάτης και φίλος των παιδιών.

3.  Όττερχαουντ (Otterhound)

Καταγωγή: Μ. Βρετανία

Από τις προγονικές φυλές των τεριέ Airedale, το Otterhound είναι ένα μεγάλο, σκληρό κυνηγόσκυλο, το οποίο εκτρεφόταν για να κυνηγάει βίδρες. Όταν το κυνήγι των βιδρών έγινε παράνομο, το 1978, οι κυνηγοί άλλαξαν κυνηγετικό στόχο και κυνηγούσαν ένα είδος μεγάλου ποντικιού. Το Otterhound έχει πολύ δυνατό σώμα και ευαίσθητη μύτη. Είναι πολύ φιλικό, με μία μοναδική μπάσα φωνή, την οποία χρησιμοποιεί πολύ συχνά.

4. Mudi (Μούντι)

Καταγωγή: Ουγγαρία

Το Μούντι δεν είναι τόσο γνωστό όσο οι άλλες ουγγρικές ράτσες Κομοντόρ και Πούλι καθώς δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία για την καταγωγή του. Μάλλον είναι το αποτέλεσμα τυχαίων διασταυρώσεων. Η ράτσα αυτή εμφανίστηκε πριν από περίπου έναν αιώνα και χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι, ειδικά του αγριογούρουνου αλλά και σαν φύλακας, για την προστασία κοπαδιών, ιδιαίτερα βοοειδών.

Πρόκειται για σκυλί που προσαρμόζεται εύκολα, φιλικό, ζωηρό και ατρόμητο. Είναι γεμάτο ενέργεια, γι’ αυτό χρειάζεται καθημερινά αρκετή άσκηση. Μπορεί μάλιστα να κοιμάται και εκτός σπιτιού.

5. Lagottο Romagnolo (Λαγκότο Ρομανιόλο)

Καταγωγή: Ιταλία

Με προέλευση από την Ιταλία, αυτή η φυλή έχει πυκνό τρίχωμα και μεγάλα μάτια. Πρόκειται για εξαιρετικά τρουφόσκυλα, με έμφυτη την ανάγκη για σκάψιμο και με εξαιρετική όσφρηση. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι ότι δεν αποσπάται τόσο εύκολα από μυρωδιές άγριων ζώων σε σχέση με άλλες ράτσες και ψάχνει σε μια ικανοποιητική ακτίνα από τον ιδιοκτήτη του, καθώς δεν απομακρύνεται ιδιαίτερα από αυτόν. Ο σκύλος Lagottο Romagnolo είναι υπάκουος, βολικός, μεθοδικός και παραμένει προσηλωμένος στο σκοπό του. Εκπαιδεύεται επίσης εύκολα. Έχει καθημερινή ανάγκη από βόλτες και άσκηση.

6. Catalburun (τουρκικό πόιντερ)

Καταγωγή: Τουρκία

Τουρκική ράτσα κυνηγετικών σκυλιών με το πολύ ασυνήθιστο γνώρισμα της διασπασμένης ή διπλής μύτης. Τα σκυλιά αυτά είναι επίσης γνωστά για τις πολύ γρήγορες κινήσεις τους.

7. Bergamasco Sheepdog (Ποιμενικός Μπέρκαμο)

Καταγωγή: Ιταλία

Το Cane da pastore Bergamasco είναι μια αρχαία φυλή που αναπτύχθηκε στις κοιλάδες του Μπέργκαμο στη Βόρεια Ιταλία. Ο σκύλος αυτός χρησιμοποιήθηκε σαν βοηθός των βοσκών και οδηγός των κοπαδιών στις δύσβατες περιοχές που συνορεύουν με τις Άλπεις.

Διαθέτοντας εξαιρετικές ικανότητες όπως ευκινησία, ανθεκτικότητα και αντοχή, ο Ποιμενικός Μπέρκαμο αποτελούσε έναν υπέροχο, ποιμενικό σκύλο που τα έβγαζε πέρα σε αντίξοες συνθήκες και σε δύσκολα εδάφη. Συναντάται σε χρώμα γκρι, σε όλες τις αποχρώσεις.

8. Azawakh (Αζαουάκ)

Καταγωγή: Σαχάρα, Αφρική

Το Αζαουάκ μοιάζει στην όψη με τα κυνηγόσκυλα της Μέσης Ανατολής και της Ινδίας, αλλά διαφέρει αρκετά στο χαρακτήρα. Πρόκειται για εξαιρετικό κυνηγόσκυλο που κατάγεται από τις άγονες περιοχές της ζώνης του Σάχελ στη Νότια Αφρική που
εκτείνεται ως τα σύνορα της Μπουργκίνα Φάσο, του Μάλι και του Νίγηρα. Εκτράφηκε από τους νομάδες Τουαρέγκ της Νότιας Σαχάρας για εκατοντάδες χρόνια και χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι του λαγού και της γαζέλας, αλλά και σαν φύλακας. Είναι ένα ανεξάρτητο, αξιοπρεπές, πολύ προστατευτικό ζώο που δένεται βαθιά με τον ιδιοκτήτη του και του είναι πιστό. Ονομάζεται αλλιώς και Σλούγκι Τουαρέγκ.

Κοινοποίηση:
Tags: