2 Μαρτίου, 2020

7 πράγματα που μισούν οι γάτες να τους κάνουμε (αλλά εμείς τους κάνουμε)

Όσοι έχουμε γάτες μιλούμε συχνά για τις ιδιοτροπίες τους. Πως συνέχεια κάνουν πράγματα του κεφαλιού τους, πράγματα που τους απαγορεύουμε και ότι οι παραξενιές τους είναι αμέτρητες. Με άλλα λόγια ότι κάνουν το δικό τους, ο κόσμος να χαλάσει. Αυτά συζητάμε στις γατοπαρέες. Τι νομίζετε ότι λένε οι γάτες για εμάς; Ακριβώς τα ίδια. Ότι κάνουμε ό,τι θέλουμε και όταν το θέλουμε. Και ότι επιμένουμε να τους κάνουμε πράγματα που εκείνες μισούν. Αλήθεια είναι κάποιο από τα παρακάτω σε αυτά που εννοούν;

  1. Τις παίρνετε βόλτα με το αυτοκίνητο

Τα σκυλιά αγαπούν τις βόλτες με το αυτοκίνητο. Αυτό είναι αλήθεια. Τρελαίνονται να βγάζουν απέξω το κεφάλι και να τα φυσάει ο αέρας. Αντίθετα η γάτα δεν έχει καμιά τέτοια επιθυμία. Δεν θα ενθουσιαστεί ιδιαίτερα και δε θα δείξει χαρά. Ακριβώς το αντίθετο μάλιστα. Οι γάτες είναι κυριαρχικές και τους αρέσει η ρουτίνα. Θέλουν να ελέγχουν το χώρο τους και να είναι όλα σε τάξη. Δεν θέλουν εκπλήξεις. Όταν αλλάζουμε τα πράγματα, φρικάρουν, για να το πούμε έτσι. Βγαίνουν από το πρόγραμμά τους. Έτσι γίνεται και με τη βόλτα με το αυτοκίνητο. Πολλές φοβούνται. Οι περισσότερες δε θα επιστρέψουν σπίτι αφού κάνουν έναν ωραίο εμετό στο αυτοκίνητό σας.

2. Σας συνοδεύουν στις κοινωνικές σχέσεις σας

Στα σκυλιά αρέσει να πηγαίνουν μαζί σας στο πάρκο. Εκείνα να παίζουν και εσείς να κάνετε γνωριμίες. Τους αρέσει επίσης να σας συνοδεύουν στις επισκέψεις σας σε φίλους. Ακόμα και στα ραντεβού με το σύντροφό σας. Οι γάτες δεν νοιάζονται για τίποτα από όλα αυτά. Θέλουν να είναι ήσυχες στο χώρο τους και να έρθουν σε επαφή με όσους γίνεται λιγότερους. Επίσης δεν θέλουν να… γνωρίσουν άλλες γάτες. Μη φανταστείτε ότι διασκεδάζουν όταν σε ένα σπίτι που θα πάτε θα υπάρχουν και άλλες γάτες. “Πώς λέμε έφερα και τη γάτα μου να κάνει παρέα με τη δικιά σας”; Ε, αυτό δεν ισχύει στην περίπτωσή τους. Το πιο πιθανό είναι να γίνει γατο-καβγάς παρά να τα βρουν και να παίξουν μαζί σαν καλές φιλενάδες.

3. Τις κάνετε μπάνιο

Οι περισσότερες γάτες μισούν το νερό και στρεσάρονται απίστευτα όταν προσπαθούμε να τις κάνουμε μπάνιο. Πολλές ουρλιάζουν, μας γρατσουνούν, εκσφενδονίζονται. Μην επιμένετε γιατί μπορεί αυτό να εξελιχθεί σε δυσάρεστη εμπειρία τόσο για εκείνες όσο και για εσάς. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να προμηθευτείτε μια ωραία ειδική βούρτσα και να την καλλωπίζετε συχνά. Έτσι και οι περιττές τρίχες θα φεύγουν και ένα ωραίο μασαζάκι θα τους κάνετε.

4. Δεν καθαρίζετε την αμμοδόχο τους όσο πρέπει

Το ότι μια γάτα σκάβει πολύ και κρύβει τις ακαθαρσίες της αυτό δεν σημαίνει ότι εσείς δεν πρέπει να καθαρίζετε καθημερινά την τουαλέτα της. Γιατί για εσάς μπορεί η καθημερινή καθαριότητα να σας φαίνεται περιττή, όμως η γάτα σας έχει άλλη γνώμη. Η μύτη της γάτας είναι 14 φορές ισχυρότερη από τη δική μας. Αν εσείς δεν μυρίζετε κάτι, η γάτα σας το μυρίζει. Και ενοχλείται πολύ από αυτό. Είναι από τα πιο καθαρά ζώα άλλωστε. Αν τη δείτε λοιπόν να κάνει την ανάγκη της ξαφνικά έξω από την αμμοδόχο της, μάλλον κάτι θέλει να σας πει.

5. Τη χαϊδεύετε συνέχεια και πολύ

Τι έλεγαν οι παλιότεροι; Το πολύ το κυρ-ελέησον το βαριέται και ο Θεός. Αυτό συμβαίνει και με τις γάτες. Είναι γνωστό ότι δεν θέλουν πολλά πολλά. Σίγουρα το έχετε καταλάβει όταν μετά από λίγο χάιδεμα ή πείραγμα σας τραβούν μια δαγκωνιά ή γρατσουνιά. Και εσείς τις λέτε αχάριστες. Δεν είναι αχάριστες. Απλά δεν θέλουν. Κάποιες μάλιστα θέλουν χάδια μόνο στο κεφάλι, στο λαιμό ή κάτω πάνω στη ράχη. Οι περισσότερες δε μισούν να τις πιάνουμε στην κοιλιά, στην ουρά και στα πόδια. Σεβαστείτε αυτό που θέλουν και εκπαιδεύστε έτσι και τα παιδιά σας ώστε να μην έχετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

6. Τσακώνεστε δυνατά ή βάζετε δυνατά μουσική

Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να φρικάρετε μια γάτα από το να της βάλετε τέρμα μουσική ή να αρχίσετε να τσιρίζετε. Κάποιες γάτες είναι πολύ ευαίσθητες στους θορύβους. Αστραπές, κεραυνοί, πυροτεχνήματα και δυνατή μουσική τις τρελαίνει, τις αγριεύει. Υπάρχουν δε κάποιες που στις φωνές γίνονται επιθετικές. Αν έχετε μια τέτοια γατούλα, σεβαστείτε τη. Μην τσακώνεστε συνέχεια με το σύντροφό σας  ή τους γονείς σας και μην βάζετε τέρμα τη μουσική, όσο και αν αυτό σας αρέσει. Είναι βασανισμός για εκείνες.

7. Αφήνετε το φαγητό τους πολύ στο πιατάκι τους ή το σερβίρετε κρύο

Αν προτιμάτε να ταϊζετε τη γατούλα σας με υγρή τροφή αντί για ξηρά τροφή, μην την αφήνετε με τις ώρες στο μπολάκι της. Θα χαλάσει, θα αναπτυχθούν βακτήρια και γενικώς θα κινδυνέψει η υγεία της. Καλύτερα είναι να της βάζετε λίγη μερίδα και πιο συχνά και να την αφήνετε το πολύ 30 λεπτά. Το καλοκαίρι πρέπει να είστε περισσότερο προσεκτικοί. Καλύτερα να μη φάει τίποτα, που λέει ο λόγος, από το να φάει χαλασμένο φαγητό. Επίσης πολλές γάτες δεν μπορούν με τίποτα το κρύο φαγητό. Και ενώ το καλοκαίρι είναι πιο χαλαρά τα πράγματα, το χειμώνα δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία. Δεν βγάζουμε την κονσέρβα από το ψυγείο και της τη δίνουμε έτσι. Δυο λεπτά  θα σας πάρει να τη ζεστάνετε. Δεν είναι κόπος.

9. Την αγνοείτε

Και ενώ οι γάτες μπορούν να μας αγνοούν, εμείς σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να κάνουμε το ίδιο. Αυτός είναι κανόνας. Μπορεί να είναι μυστήριες και μοναχικές, όμως θέλουν να τους δίνουμε σημασία. Για αυτό κάντε κάθε μέρα μερικά παιχνιδάκια μαζί τους. Και για να τις χαροποιήσετε αλλά και για να τις γυμνάσετε. Η ώρα που ασχολούμαστε με τα ζώα μας είναι πολύ σημαντική για τη μεταξύ μας σχέση.

Κοινοποίηση:
Tags: