25 Ιουνίου, 2020

Υπερηχογράφημα σε ζώα: η εξέταση που σώζει

Το υπερηχογράφημα αποτελεί στις μέρες μας μια σημαντική εξέταση στην ιατρική των ζώων συντροφιάς, που μπορεί να προσφέρει πολύ χρήσιμες διαγνωστικές πληροφορίες, με καθοριστικό ρόλο για την υγεία του μικρού μας φίλου και χωρίς ιδιαίτερα υψηλό οικονομικό κόστος.

Αν και αποτελεί μια σχετικά πρόσφατη επιστημονική πρακτική για την ελληνική κτηνιατρική πραγματικότητα, η εξέταση του υπερηχογραφήματος στα ζώα συντροφιάς τα τελευταία 4-5 χρόνια πραγματοποιείται σχεδόν σε επίπεδο ρουτίνας.

Η ΕΞΕΤΑΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ, ΑΦΟΥ ΠΡΩΤΑ ΝΑΡΚΩΘΟΥΝ

Ο υπέρηχοι αποτελούνται από υψίσυχνα κύματα του ήχου που μεταδίδονται στους ιστούς και στη συνέχεια μετατρέπονται μέσω ειδικής επεξεργασίας σε εικόνα, που αποτυπώνει τα εσωτερικά όργανα και τις παθολογικές μεταβολές τους. Όπως και στην ιατρική του ανθρώπου, με τους υπερήχους ελέγχουμε κατά κύριο λόγο παθήσεις των οργάνων της κοιλίας και της καρδιάς, ενώ πρόσφατα βρίσκουν εφαρμογή και στη διερεύνηση των παθήσεων του θώρακος, των υποδόριων ιστών και του μυοσκελετικού συστήματος.

ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

Οι βασικές αιτίες για τις οποίες χρειάζεται ένα ζώο να υποβληθεί σε υπερηχογράφημα αφορούν προβλήματα που σχετίζονται με το ουροποιητικό, γεννητικό και καρδιο-αναπνευστικό σύστημα, ενώ αρκετά συχνά πραγματοποιείται και ο υπέρηχος εγκυμοσύνης, με στόχο τον έλεγχο της ομαλότητας μιας κύησης και του επικείμενου τοκετού, του αριθμού και του μεγέθους των εμβρύων.

ΥΠΕΡΗΧΟΣ ΑΠΟ ΕΜΒΡΥΟ ΜΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΡΔΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΛΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΑΣ (ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ 25η ΗΜΕΡΑ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ)

Η εξέταση του υπερηχογραφήματος, όμως, κρίνεται πολύ συχνά απαραίτητη προκειμένου να αναζητηθεί η απάντηση σε πολύπλοκα παθολογικά περιστατικά για τα οποία προκύπτει δίλημμα ή δυσκολία διάγνωσης.

Συνηθέστερα, η εξέταση των υπερήχων πραγματοποιείται σε σκύλους και γάτες, ενώ σπανιότερα σε κουνέλια, εξωτικά ή ακόμα και άγρια ζώα.

Η διαδικασία της εξέτασης

Το υπερηχογράφημα πραγματοποιείται με ήπια συγκράτηση του ζώου, σε θέση κατάκλισης, με το ζώο δηλαδή ξαπλωμένο πάνω στο εξεταστικό τραπέζι. Ωστόσο, σε μη συνεργάσιμους ή επιθετικούς χαρακτήρες, ο έλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί με το ζώο σε όρθια θέση ή -εφόσον κριθεί απαραίτητο- μετά από χορήγηση ηρεμιστικής ουσίας.

Το κούρεμα του τριχώματος, τοπικά, ιδιαίτερα σε μακρύτριχους σκύλους και γάτες, θεωρείται απαραίτητο για την επιτυχή έκβαση της εξέτασης, καθώς οι τρίχες αποτελούν εμπόδιο στη μετάδοση των υπερήχων.

ΠΥΟΝΕΦΡΟΣ ΛΟΓΩ ΝΕΦΡΟΛΙΘΙΑΣΗΣ

Η τοποθέτηση ακουστικής γέλης (gel) πάνω στο δέρμα αποτελεί το τελευταίο στάδιο πριν την έναρξη του υπερηχογραφήματος.

Οι ιδιοκτήτες που θα φέρουν το ζώο τους στον κτηνίατρο για υπερηχογράφημα καλό θα είναι να γνωρίζουν πως μια νηστεία 8-12 ωρών διευκολύνει τη διενέργεια της εξέτασης.

Σε ό,τι αφορά τη διάρκεια της εξέτασης, αυτή ποικίλει από 10 έως 20 λεπτά σε σχετικά συνεργάσιμα ζώα, ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα διαθέσιμα

Κοινοποίηση:
Tags: