Φεβρουάριος 28, 2020

Το παράνομο κατοικίδιο των υπερπλουσίων κινδυνεύει με εξαφάνιση

Διαστάσεις επιδημίας προσλαμβάνει το παράνομο φαινόμενο που θέλει τους υπερ-πλούσιους ανθρώπους του πλανήτη να αποκτούν κυναίλουρους ή όπως είναι πιο γνωστά “cheetahs” για κατοικίδια. Εξειδικευμένος οργανισμός που εξειδικεύεται στην προστασία του άγριου αυτού ζώου, προειδοποιεί ότι το λαθρεμπόριο τους έφτασε σε επίπεδα που πλέον απειλεί την ύπαρξη του είδους.

Οι διακινητές παίρνουν τεράστια ποσά για να αρπάξουν τα συγκεκριμένα ζώα μόλις γεννηθούν και να τα εξάγουν παράνομα από χώρες της Αφρικής όπως η Σομαλία. Αποκλειστικό ρεπορτάζ του CNN εντόπισε μέλη της οργάνωσης που προσπαθεί να προστατέψει τα cheetahs. Εκεί εντόπισαν τρία κουτάβια τα οποία διασώθηκαν.

Εκτιμάται ότι κάθε χρόνο 300 νεαροί κυναίλουροι εξάγονται από τη Σομαλία.

«Αν κάνεις τα μαθηματικά, τότε αποδεικνύεται ότι είναι θέμα μερικών χρόνων το συγκεκριμένο είδος να εξαφανιστεί από τη Σομαλία», αναφέρει η Laurie Marker, Αμερικανίδα βιολόγος και ιδρύτρια του οργανισμού CCF.

Τα κουτάβια τοποθετούνται σε χάρτινα κουτιά και στη συνέχεια οι διακινητές παράνομα τα οδηγούν σε χώρες του Κόλπου και της Αραβικής χερσονήσου.

2345

2346

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι έχουν απομείνει περίπου 7500 cheetahs στην άγρια φύση. Άλλα 1000 έχουν απαχθεί και κρατούνται ως κατοικίδια σε χώρες του Κόλπου. Πολλά από αυτά αγοράστηκαν μέσω παράνομων συναλλαγών στο διαδίκτυο. Παρά το γεγονός ότι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία η νομοθεσία απαγορεύει την αγοραπωλησία και κατοχή άγριων ζώων, στην πράξη τα πράγματα είναι πολύ χαλαρά.

Τα cheetahs θεωρούνται ως σύμβολο των υπερπλουσίων στις χώρες αυτές ενώ αρκετοί μοιράζονται φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τα ζώα αυτά να κάθονται σε πισίνες, να τα ταΐζουν με παγωτά και γλειφιτζούρια και άνδρες να σπάνε πλάκα μαζί τους.

3425

Αρκετά από τα cheetahs πεθαίνουν στη διαδρομή ενώ άλλα φτάνουν βαριά τραυματισμένα στον προορισμό τους.

 

Κοινοποίηση:
Tags: