28 Αυγούστου, 2016

Τα πρώτα βήματα προς την ελευθερία κάνει η πιο “δυστυχισμένη τίγρης στον κόσμο”! (VIDEO+ΦΩΤΟ)

Τα μάτια της πιο θλιμμένης τίγρης του κόσμου έχουν λόγο να λάμψουν ξανά καθώς μετά την εκκένωση του Khan Yunis στην Λωρίδα της Γάζας, του  χειρότερου ζωολογικού κήπου στον κόσμο, ο Laziz άφησε πίσω του το στενό κλουβί και την πείνα και ταξίδεψε στην ελευθερία.

Από τα ζώα που είχαν μεταφέρθει λαθραία το 2007 μέσα από το δίκτυο υπόγειων στοών της Χαμάς στη Λωρίδα της γάζας, ο Laziz ήταν το πιο εμβληματικό. Και το πιο θλιμμένο… Το βλέμμα του Laziz έκανε το γύρο του κόσμου στοιχειώνοντας με την θλίψη του, όλους αυτούς που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν πως είναι δυνατόν περήφανα ζώα να ζουν σε τέτοιες συνθήκες.

Στενός χώρος, τσιμέντο, σίδερα, σκουπίδια… Αυτή ήταν η φυλακή του στον Khan Yunis για 9 ολόκληρα χρόνια.

Ο Laziz ήταν το τελευταίο αιλουροειδές που είχε απομείνει. Από τα 100 αρχικά ζώα “εκθέματα” του κήπου, τα περισσότερα ζώα είχαν από καιρό πεθάνει από ασιτία και μόνο 16 είχαν μείνει ζωντανά Ο ιδιοκτήτης του κήπου είχε βαλσαμώσει τα νεκρά ζώα και τα είχε τοποθετήσει ξανά στα κλουβιά μαζί με τα ζωντανά για να μην φαίνεται ο κήπος του άδειος! Ο Laziz μοιραζόταν την στενή σιδερένια φυλακή του με τα δύο νεκρά λιονταράκια.

Στο κλουβί του “συνυπήρχε” με δύο νεκρά και βαλσαμωμένα λιοντάρια

Την ώρα της εκκένωσης του Khan Yunis, ο Laziz παρέμενε ήρεμος, σαν να καταλάβαινε πως ερχόταν η στιγμή της λύτρωσης. Ήταν τρομακτικά υποσιτισμένος και αδύναμος και παρέμεινε υπομονετικά και χωρίς στρες στο κλουβί της μεταφοράς του προς ένα καλύτερο μέλλον. Σε αυτό το κλουβί χρειάστηκε να παραμείνει για 4 ολόκληρες μέρες από την Δευτέρα που ξεκίνησε η επιχείρηση εκκένωσης, μέχρι την Πέμπτη που έφτασε στον πρώτο του προορισμό. Από τα 16 ζώα που διασώθηκαν, ο “Γλυκούλης” (Laziz, στα Αραβικά), έκανε το μεγαλύτερο ταξίδι. 6.700 χιλιόμετρα μακριά, στο καταφύγιο αγρίων ζώων Lion’s Rock της Νοτίου Αφρικής, με μία υποχρεωτική στάση για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ο Laziz είχε χαρακτηριστεί η πιο δυστυχισμένη τίγρης του κόσμου.

Μετά από πολύωρη καθυστέρηση, ο Laziz, και η τη συνοδοί της οργάνωσης Four Paws, που εκκένωσε τον ζωολογικό κήπο-νεκροταφείο, ξεκινήσαν το μακρύ ταξίδι των 9 ωρών από το Ισραήλ στο Γιοχάνεσμπουργκ. Μετά την παροχή ιατρικής φροντίδας, συνέχισαν το ταξίδι τους για άλλες τρεις ώρες μέχρι την Bethlehem και το Lions Rock. Για πρώτη φορά στη ζωή του θα έχει όσο χώρο χρειάζεται για να κινείται ελεύθερα και όση τροφή και φροντίδα είχε στερηθεί όλα αυτά τα χρόνια στη Γάζα των πολέμων.

Στο Γιοχάνεσμπουργκ διαπιστώθηκε η κατάσταση της υγείας του. Υποσιτισμένος, αφυδατωμένος, με δερματικά προβλήματα.

Όλοι ανησυχούσαν πως θα ανταπεξέλθει στην πρώτη του επαφή με την ελευθερία μετά από παραμονή 4 ημερών στο κλουβί και ένα ταραχώδες ταξίδι 12 ωρών. Μόλις η πόρτα άνοιξε, ο εννιάχρονος Laziz κοίταξε πίσω από τον ώμο του στον νέο χώρο παραμονής του και δεν κουνήθηκε ούτε βήμα. Παρέμεινε ακίνητος να κοιτάει τους τοίχους του μεταλλικού κουτιού μεταφοράς, με την πλάτη στραμμένη στην ανοιχτή πόρτα και την ελευθερία. Πέρασε έτσι 10 λεπτά και χρειάστηκε να τον δελεάσουν με ένα κομμάτι κρέατος πριν αποφασίσει να πηδήξει έξω και να αισθανθεί για πρώτη φορά από τότε που ήταν μωρό το χορτάρι κάτω από τα πέλματά του.

14089018_10154406172932071_6447209270555223301_n

Στο προσωρινό του σπίτι, μέχρι να μεταφερθεί σε ανοιχτό χώρο. Νερό, χορτάρι και κορμοί δέντρων, δεν είναι αρκετό ακόμα, αλλά είναι ευτυχισμένος

Κινήθηκε διστακτικά, με το σώμα κοντά στο έδαφος παρατηρώντας κάθε τι καινούριο γύρω του και τα άκρα του μουδιασμένα από την παραμονή 4 ημερών σε τόσο μικρό χώρο. Η κάθε του κίνηση θα παρακολουθείται στενά και όταν βεβαιωθούν πως είναι έτοιμος θα μεταφερθεί σε μεγαλύτερο χώρο με ακόμα περισσότερη ελευθερία.

 

14102560_1244871092220100_1514685217249543910_n

Μόλις έχει φτάσει στο Καταφύγιο. Ταλαιπωρημένος και με τα σημάδια της κακοποίησης εμφανή στο σώμα του

 

Ήρεμος και ευτυχισμένος απολαμβάνει τον ήλιο και την ηρεμία του νέου του χώρου

Έχοντας περάσει όλη του τη ζωή σε αιχμαλωσία, ο Laziz δεν θα μπορέσει ποτέ να ζήσει στη σαβάνα ως ένα ελεύθερο ζώο. Δεν ξέρει πως να επιβιώνει, να κυνηγάει, να κάνει όλα αυτά που κάνει μία τίγρης, όμως για πρώτη φορά θα κινείται ελεύθερα σε ένα μεγάλο ανοιχτό χώρο που θα του παρέχονται όλα αυτά που του στέρησαν οι άνθρωποι και αυτό για τον Laziz είναι ο παράδεισος.

Επόμενο βήμα μετά την εξοικείωση με το καινούριο περιβάλλον. Έρχεται σύντομα…

Δείτε το video της άφιξης στο Lions Rock:

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: