12 Σεπτεμβρίου, 2016

Σύνδρομο ανοσολογικής ανεπάρκειας της γάτας. Ποια είναι τα συμπτώματα και πως γίνεται η διάγνωση. (Το AIDS της γάτας)

Ο ιός της ανοσολογικής ανεπάρκειας προσβάλει τις γάτες και προκαλεί την ομώνυμη ασθένεια, γνωστή και ως AIDS της γάτας. Πως μεταδίδεται η ασθένεια; Πως γίνεται η διάγνωση και ποια είναι τα συμπτώματα; Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Ο συγκεκριμένος ιός απομονώθηκε το 1986 για πρώτη φορά και μέχρι σήμερα έχουν εντοπιστεί πέντε διαφορετικοί τύποι. Πρόκειται για έναν ρετροϊό που προκαλεί, όπως και ο αντίστοιχος ιός στον άνθρωπο, καταστροφή των λεμφοκυττάρων με συνέπεια την εξασθένιση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος του ζώου.

Όπως και εμείς, έτσι και οι τετράποδοι φίλοι μας μπορεί να προσβληθούν από απλούς ή και πιο σοβαρούς ιούς. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση και η πρόληψη ώστε να αποφεύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, αν η γάτα μας διαγνωστεί με τον ιό της ανοσολογικής ανεπάρκειας πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να της χαρίσουμε την απαραίτητη φροντίδα.

Πως μεταδίδεται; Κυρίως με το σάλιο, από γάτα σε γάτα. Υπάρχει σημαντικός κίνδυνος για τις μη στειρωμένες γάτες που ζευγαρώνουν ελεύθερα.Οι καυγάδες για τη διεκδίκηση του θηλυκού αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τις μη στειρωμένες αρσενικές γάτες. Επίσης, μπορεί να υπάρξει μετάδοση από τη μητέρα στα νεογέννητα μέσω του θηλασμού είτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. ΔΕΝ μεταδίδεται στους ανθρώπους η συγκεκριμένη ασθένεια.

cat2

Τα συμπτώματα είναι ποικίλα, λόγω του ανοσοκατασταλτικού χαρακτήρα του ιού, τα χωρίζουμε σε τρεις φάσεις.

1 ΦΑΣΗ: Είναι η οξεία φάση της νόσου. Εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά την έναρξη της μόλυνσης από τον ιό και διαρκεί για ένα χρονικό διάστημα περίπου 4-5 μηνών. Στη φάση αυτή το ζώο είναι δυνατόν να εμφανίσει πυρετό, διάρροια, αδυναμία, υπνηλία, αναιμία και λεμφαδενοπάθεια. Ωστόσο, σε αυτή τη φάση υπάρχουν και οι περιπτώσεις που οι γάτες δεν παρουσιάζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα.

2 ΦΑΣΗ: Ονομάζεται και ασυμπτωματική, κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης οι μολυσμένες από τον ιό γάτες δεν εμφανίζουν κανένα απολύτως κλινικό σύμπτωμα πιθανόν για αρκετούς μήνες ή και χρόνια ακόμα.

3 ΦΑΣΗ: Θεωρητικά είναι η τελική φάση της νόσου, μπορεί να διαρκέσει αρκετούς μήνες,. Κατά την περίοδο αυτή το ζώο υποφέρει από χρόνιες υποτροπιάζουσες μολύνσεις. Είναι η πιο δύσκολη φάση της νόσου με συχνά και σοβαρής μορφής αναπνευστικά, γαστρεντερικά και δερματολογικά προβλήματα. Αν και η κτηνιατρική φροντίδα είναι αυξημένη με εντατική μορφή, το ζώο δεν μπορεί να αναρρώσει και σε σύντομο χρονικό διάστημα ύφεσης, παρουσιάζει συνεχείς υποτροπές. Με τελικό αποτέλεσμα την κατάληξη του.

cat4

Η διάγνωση γίνεται μέσω ειδικού αιματολογικού τεστ. Ωστόσο, τα τεστ ανιχνεύουν τα αντισώματα του οργανισμού απέναντι στον ιό (και όχι τον ίδιο τον ιό) και μπορεί πολλές φορές να δώσουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Γι’ αυτό τον λόγο, οι γάτες που βρέθηκαν θετικές είναι καλό να επανελέγχονται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Θα πρέπει να αποφεύγεται ο έλεγχος σε γατάκια μικρότερα των 6 μηνών και αυτό για να μην δώσουν ψευδώς θετικό αποτέλεσμα λόγω των μητρικών αντισωμάτων που επιβιώνουν στον οργανισμό τους.

Η θεραπεία για την αντιμετώπιση του συνδρόμου της νοσολογικής ανεπάρκειας της γάτα – AIDS κυρίως επικεντρώνεται στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην προστασία από μολύνσεις. Χρησιμοποιούνται διάφορα πρωτόκολλα και όλα τα ειδικά φάρμακα απέναντι στο συγκεκριμένο ιό, αποτελούν ακόμη και σήμερα, αντικείμενο πειραματικής και κλινικής έρευνας.

Το νόσημα αν και δεν είναι ιάσιμο, παρ’ όλα αυτά υπάρχουν ασυμπτωματικές γάτες που επιτυγχάνουν να ζήσουν χρόνια, χωρίς να εμφανίσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα.  Ως προς τις γάτες εκείνες, που εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα υπάρχει η πιθανότητα να ζήσουν για αρκετούς μήνες με θεραπευτική αγωγή, «τύπου» υποστηρικτική. Πρέπει το περιβάλλον να είναι καθαρό. Η γάτα, πρέπει να στειρωθεί και να μείνει μακριά από άλλες γάτες, έτσι ώστε να μην εκτίθεται σε ιώσεις, γιατί το τρωτό ανοσοποιητικό της σύστημα δεν είναι σε θέση να τις αντιμετωπίσει.

cat1

Πρόληψη υπάρχει μόνο μία και μοναδική, να στειρώσετε τη γάτα σας και μην την αφήνετε να βγαίνει έξω και να έρχεται σε επαφή με τις αδέσποτες.

Όπως και στην περίπτωση που ένας άνθρωπος νοσήσει, χρειάζεται ψυχραιμία και έλεγχος. Η γάτα μας καταλαβαίνει τη φροντίδα που τις παρέχουμε και θα είναι πιο ήρεμη αν νιώσει ότι βρισκόμαστε στο πελερό της χωρίς πανικό. Αν λοιπόν, διαγνωστεί με ανοσολογική ανεπάρκεια της γάτας – η οποία όπως είπαμε παραπάνω δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο –  αυτό που οπωσδήποτε χρειάζεται είναι ένας επιμελής και τακτικός κτηνιατρικός έλεγχος, κάθε φορά που παρουσιάζει το παραμικρό πρόβλημα υγείας. Η επιμέλεια στον ιατρικό έλεγχο και η προσωπική φροντίδα που θα της δείξουμε, θα παρέχει σημαντικά εφόδια στην αγαπημένη μας γάτα να παλέψει με την ασθένεια.

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Πηγή: Vets

Κοινοποίηση:
Tags: