Μάρτιος 20, 2017
||||| 3 0 |||||
834

Συμβουλές για τη σωστή διατροφή των υδρόβιων φίλων μας!

Στην σωστή συντήρηση του ενυδρείου μας και των ψαριών, παράλληλα με την εξασφάλιση του κατάλληλου περιβάλλοντος , ανήκει και το τάισμα με το είδος της τροφής που έχουν ανάγκη τα ψάρια μας.

Αφού τα ψάρια μας λοιπόν δεν έχουν την δυνατότητα να επιλέξουν την τροφή που χρειάζονται  από  το περιβάλλον που ζούνε, είμαστε εμείς υποχρεωμένοι να τους την προσφέρουμε.
Υπάρχουν τρείς βασικές κατηγορίες ψαριών  όσον αφορά την διατροφή τους : Τα σαρκοφάγα, τα φυτοφάγα και τα παμφάγα. Κάπου μεταξύ των φυτοφάγων και των παμφάγων ανήκει και η κατηγορία των ψαριών που τρέφονται με άλγη η οποία αναπτύσσεται πάνω στους βράχους, μέσα στην οποία υπάρχουν και ζωντανοί μικροοργανισμοί. Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορούμε να <<στριμώξουμε>> όλα τα ψάρια, στενά, σε μία από τις γενικές αυτές κατηγορίες. Συχνά κάποια είδη κινούνται σε ενδιάμεσες υποκατηγορίες.
Οι γνωστές εταιρίες πάντως φτιάχνουν τροφές κατάλληλες για όλα τα είδη ψαριών και σε μας πέφτει το καθήκον να κάνουμε την σωστή επιλογή, ανάλογα με τα ψάρια που έχουμε στο ενυδρείο μας. Πρέπει πάντως να έχετε υπόψη ότι όλα τα ψάρια δεν μπορούν να ζήσουν με τροφή που έχουν την ίδια σύνθεση. Ορισμένα είδη χρειάζονται περισσότερη φυτική τροφή, ενώ άλλα δεν καταναλώνουν ποτέ τροφή που βασίζεται στα φυτά. Εάν αγοράζετε διάφορα είδη τροφής, μπορείτε να προσφέρετε ποικιλία στα ψάρια σας που θα τους κάνει καλό.
3
ΞΗΡΑ ΤΡΟΦΗ: Η ξηρά τροφή όπως τα ειδικά δισκία, οι νιφάδες και οι κόκκοι αποτελούν μια εξαιρετικά βασική ουσία σχεδόν για κάθε είδος ψαριού. Έχει παρατηρηθεί ότι πολλά, αν όχι τα περισσότερα, είδη ψαριών μπορούν να παραμείνουν υγιή σε όλη την ζωή τους χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα, τρεφόμενα με καλής ποιότητας ξηράς τροφής. Το πλεονέκτημα της ξηράς τροφής αποτελεί η εύκολη και άνετη εξεύρεση της.
ΖΩΝΤΑΝΗ ΤΡΟΦΗ: Με τον όρο ζωντανή τροφή εννοούμε διάφορα είδη ζώντων οργανισμών που χρησιμοποιούνται σαν τροφή. Την πιο γνωστή τροφή αποτελούν οι νύμφες των λευκών, μαύρων και κόκκινων κουνουπιών, τα διάφορα είδη σκουληκιών και τα οστρακόδερμα όπου μπορείτε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα σε ξηρά ή κατεψυγμένη μορφή.
Πάντοτε να προσέχετε να μην δίνεται ποτέ την κατεψυγμένη τροφή στα ψάρια όσο είναι ακόμα παγωμένη αλλά να ξεπαγώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου. Εναλλακτικά μπορείτε να πιάσετε αρκετά από αυτά τα μικρά πλάσματα μόνοι σας σε μια ρηχή λίμνη αν και η συλλογή της εγκυμονεί κινδύνους όπως η μεταφορά βακτηρίων. Μπορείτε επίσης να τα εκτρέφεται μόνοι σας διαβάζοντας διάφορα βιβλία με συμβουλές όπου έχουν εκδοθεί για αυτό τον σκοπό.
2
ΦΥΤΙΚΗ ΤΡΟΦΗ: Εδώ έχουμε είδη ψαριών όπως τα γατόψαρα που προτιμούν κυρίως τα φύκια τα οποία έχουν αναπτυχθεί με τον καιρό πάνω στο γυαλί, στα φυτά, στα βότσαλα και στα βράχια που υπάρχουν μέσα στο ενυδρείο μας. Όσο μπορείτε να τα ελέγχεται στο ενυδρείο σας θα είναι υγιές. Εάν δεν υπάρχουν αρκετά φύκια μπορείτε να προσφέρετε στα ψάρια κάποια συμπληρωματική τροφή.
4
ΣΩΣΤΟ ΤΑΙΣΜΑ
Στις συνθήκες του ενυδρείου πρέπει να μοιράζουμε την τροφή που αναλογεί στο κάθε ψάρι στην διάρκεια ολόκληρης της ημέρας. Όσο αφορά την συχνότητα της τροφής για τα νεαρά ψάρια χρειάζεται τουλάχιστον δυο φορές την  ημέρα τάισμα ενώ για τα ενήλικα ψάρια αρκεί μια φορά. Ακόμα καλύτερο  όμως είναι και για αυτά, η ίδια ποσότητα τροφής να μοιράζεται σε δυο ταΐσματα.
Για ψάρια μέχρι της ηλικίας του ενός μήνα καλύτερο είναι να  ταΐζουμε τρεις ή τέσσερις φορές την ημέρα. Αν δούμε ότι τα ψάρια μας είναι πολύ καλοθρεμμένα μπορούμε να ορίσουμε μια μέρα την εβδομάδα κατά την οποία δεν θα ταΐζουμε τα ψάρια μας. Όσο αφορά την ποσότητα της τροφής πρέπει να είμαστε προσεχτικοί γιατί μεγάλη ποσότητα η οποία πιθανότατα δεν θα καταναλωθεί από τα ψάρια μας εκείνη την στιγμή επιβαρύνει το νερό και κατά συνέπεια χρειάζεται συχνότερα αλλαγές νερού, καθάρισμα φίλτρων κτλ.
1
Άρθρο του που μας παραχώρησε το Aquariumshop.gr
Διαβάστε περισσότερα θέματα στο Mybestfriend.gr
Κοινοποίηση: