Μάρτιος 12, 2017

«Sugar»: Ο μοναδικός σκύλος στην Ελλάδα που μπορεί να μυρίσει την υπογλυκαιμία

Στην Ελλάδα του 2017, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη μέτρηση, υπάρχουν 1.187.370 συνάνθρωποι μας που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Εξ΄αυτών, οι 188.076 νοσούν από διαβήτη Τύπου 1, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να προειδοποιεί πως τα τελευταία χρόνια ο σακχαρώδης διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις πανδημίας, καθώς τα ποσοστά αυξάνονται χρόνο με το χρόνο.

Και μπορεί για τους περισσότερους αυτό να είναι κάτι μακρινό που δεν τους «αγγίζει», ωστόσο η ιστορία που θα διαβάσετε παρακάτω, ίσως σας κάνει να δείτε διαφορετικά τα πράγματα.

sugar2

Πρωταγωνιστές της, όπως διαβάζουμε στο star.gr, είναι ο Βασίλης Μπορομπόκας, η σύζυγός του Σοφία, και ο σκύλος τους, ένα αξιαγάπητο λαμπραντόρ η «Sugar», που εκτός από τον καλύτερο φίλο τους, αποτελεί και «φύλακα άγγελο» της Σοφίας.

sugar7

Για ποιο λόγο; Επειδή η Σοφία μετά την γέννηση του γιου της, διαγνώστηκε με διαβήτη Τύπου 1, και έμαθε πως θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωής της κάνοντας υποδόρια ινσουλίνη. Με την τεράστια συμβολή του Βασίλη όμως, η «Sugar» εξελίχθηκε σε ένα diabetic alert dog, το οποίο είναι πάντα εκεί για να την σκουντήξει με την μουσούδα της όταν «μυρίζει» πως έχει υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία.

sugar4

Το star.gr, επικοινώνησε με τον Βασίλη Μπορομπόκα, εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ στην Ελλάδα που γνωρίζει από diabetic alert training, ανήκοντας στο 1/10 των εκπαιδευτών στην Ευρώπη.

sugar3

Ωστόσο μέχρι να μάθει την «Sugar» να μπορεί να μυρίσει την υπογλυκαιμία της συζύγου του, ο Βασίλης Μπορομπόκας έκανε ένα πολύ μακρύ «ταξίδι», (κυριολεκτικά και μεταφορικά), ξοδεύοντας χρόνο, χρήμα και πολλή ενέργεια για να καταφέρει τον σκοπό του. Και τα κατάφερε.

sugar6

Εκπαιδευτής σκύλων εδώ και 15 χρόνια, ο Βασίλης Μπορομπόκας άνοιξε ξανά τα βιβλία, και έκανε μια τεράστια έρευνα για να μπορέσει να κατακτήσει το diabetic alert training, καθώς όπως εξήγησε στο star.gr, πρόκειται για μια σπάνια και πολύ εξειδικευμένη εκπαίδευση.

sugra6

Μέχρι σήμερα, η «Sugar» έχει ειδοποιήσει την Σοφία γύρω στις 10 φορές, ωστόσο δυο περιστατικά που συνέβησαν, έκαναν εντύπωση ακόμα και στον ίδιο τον Βασίλη που την εκπαίδευε από κουτάβι. Για τον ρόλο των diabetic alert dogs, χρησιμοποιούνται κατά κόρον Λαμπραντόρ και Γκόλντεν Ριτρίβερ γιατί είναι ράτσες που θέλουν να είναι δίπλα στον άνθρωπο.

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο Mybestfriend.gr

Πηγή: star.gr

Κοινοποίηση:
Tags: