31 Ιανουαρίου, 2020

Πότε πρέπει να κουρεύουμε το σκυλάκι μας;

Όλες οι ράτσες σκύλων χρειάζονται περιποίηση όπως κόψιμο νυχιών, καθάρισμα αυτιών, δοντιών, μπάνιο και χτένισμα του τριχώματος. Όλα όμως δεν χρειάζονται κούρεμα καθώς κάθε ράτσα έχει διαφορετικές ανάγκες λόγω της ποιότητας της τρίχας, της πυκνότητας και του μάκρους. Μάλιστα, ο τρόπος κουρέματος εξαρτάται από την ποιότητα της τρίχας του σκύλου.  Σκύλοι όπως τα Poodle, τα Κόκερ, τα Τεριέ και άλλοι, θέλουν συχνή περιποίηση, λόγω του ότι το τρίχωμά τους μεγαλώνει γρήγορα και δημιουργείται ένας νεκρός “μανδύας” τριχών που εμποδίζει το δέρμα να αναπνέει και φυσικά κάνει το ζώο να υποφέρει.

Επίσης,  υπάρχει μια κατηγορία σκύλων, που απαγορεύεται δια ροπάλου να κουρευτούν. Σ’ αυτήν ανήκουν τα Λυκόσκυλα, τα Γκόλντεν Ριτρίβερ, τα Ακίτα, τα Τσόου – Τσόου και άλλες παρεμφερείς φυλές. Αυτή η κατηγορία σκύλων χρειάζεται πολύ καλό και τακτικό βούρτσισμα από τους ιδιοκτήτες και, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, έναν καλλωπισμό από ειδικό groomer.

Φυσικά μπορούμε σ΄ ένα μικρόσωμο σκυλί να του κάνουμε εμείς μπάνιο με ειδικά σαμπουάν. Ωστόσο καλό είναι μέσα στη διάρκεια του έτους να κλείνουμε ραντεβού σε groomer της εμπιστοσύνης μας για όλα μας τα σκυλιά ανεξαρτήτου μεγέθους ή ηλικίας προκειμένου να είναι υγιή  και ευτυχισμένα.

Καλό είναι να μην κάνουμε μόνοι μας προσπάθεια να κουρέψουμε τον σκύλο μας καθώς δε θα δώσουμε το σωστό κούρεμα και επιπλέον σε κάποιες ράτσες αν τα σκυλιά κουρευτούν με μηχανή, σίγουρα, θα χαλάσει η ποιότητα της τρίχας και του χρώματος. Επίσης, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν μια ασθένεια που ονομάζεται cliper αλωπεκία που προκαλεί απώλεια τριχώματος. Ελοχεύει μάλιστα ο κίνδυνος ο σκύλος να μην ξαναβγάλει τρίχωμα αλλά χνούδι, το οποίο θα είναι και πολύ αραιό.

Πρέπει όλοι να ξέρουμε πως το τρίχωμα των σκύλων λειτουργεί σαν μονωτικό του δέρματος που τα  τα προστατεύει τον χειμώνα από το κρύο και το καλοκαίρι από τη ζέστη. Επίσης, απαγορεύεται το ξύρισμα του τριχώματος καθώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καεί το καλοκαίρι από τον ήλιο ή να το τσιμπήσουν σκνίπες.

Εν κατακλείδι όλα τα σκυλιά δεν επιδέχονται κουρέματος. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέξετε έναν  groomer που δε θα κάνει ηρεμιστικές ενέσεις, θα έχει υπομονή και θα αγαπάει πολύ τα ζώα καθώς είναι βέβαιο πως την ώρα της περιποίησης στην πλειονότητά τους είναι γκρινιάρικα.

Κοινοποίηση:
Tags: