Φεβρουάριος 7, 2019

Πόσες λέξεις μπορεί να μάθει ένας σκύλος και πότε μπορεί να καταλάβει τη γλώσσα μας;

Ένας σκύλος μπορεί να καταλάβει πολύ περισσότερα από όσα νομίζετε! Όπως υποστηρίζουν κάποιες έρευνες ένας σκύλος μπορεί να μάθει από 150 μέχρι και 200 λέξεις, ανάλογα τον χαρακτήρα και την ευφυΐα του. Εξαρτάται επίσης από το χρόνο που θα αφιερώσουμε, πόση υπομονή και επιμονή έχουμε, όπως επίσης τον τρόπο και τις τεχνικές που θα χρησιμοποιούμε για να τον διδάξουμε.

Αλλά ακόμα κι αυτός που θα έβαζε σαν στόχο τις 200 λέξεις, θα ξεκινούσε με τις 7- 10 βασικές λέξεις- εντολές και σιγά, σιγά θα προσέθετε και νέες. Οι βασικές εντολές είναι χρήσιμες για κάθε κηδεμόνα, γιατί είναι ο τρόπος να δείξουμε στον σκύλο μας τι ζητάμε από αυτόν. Και όταν ο σκύλος μας είναι σε θέση να καταλαβαίνει τι θέλουμε, αποκτά μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση.

Πώς θα του μάθουμε τη γλώσσα μας;


Ξεκινάμε, στην αρχή, να τον εκπαιδεύουμε με μία ή δύο λέξεις, κάνοντας αρκετές επαναλήψεις μέσα στη μέρα και κάθε μέρα. Τον καθοδηγούμε προς τη σωστή συμπεριφορά και ανταμείβουμε το σκύλο μας τη στιγμή που θα την πετύχει. Όταν γνωρίζουμε ότι θα εκτελέσει την επιθυμητή συμπεριφορά με τη δική μας καθοδήγηση, μπορούμε να της δώσουμε κι ένα όνομα, όπως π.χ. «κάτσε».

Δεν προσθέτουμε νέες λέξεις, αν δεν έχει μάθει πολύ καλά τις προηγούμενες· και φυσικά πάντα τον καθοδηγούμε με ευχάριστο τρόπο και με πολλές ανταμοιβές. Δεν ξεχνάμε τα κίνητρα: ο σκύλος μας πρέπει να κερδίζει κάθε φορά που καταλαβαίνει τη λέξη, για να συνεχίζει να προσπαθεί.

Αν δεν μας καταλαβαίνει, είναι σίγουρο πως εμείς κάπου έχουμε κάνει λάθος, ίσως να έχουμε βιαστεί παραπάνω ή να του δώσαμε συγκεχυμένες οδηγίες και κάπου να τον μπερδέψαμε. Στην περίπτωση αυτή μπορούμε να συμβουλευτούμε ειδικούς επαγγελματίες που θα μας βοηθήσουν.

Με αγάπη, υπομονή, συνέπεια και με πολλές ανταμοιβές, μπορούμε να φτάσουμε να μιλάμε στο σκύλο μας και εκείνος να ανταποκρίνεται με χαρά!

Κοινοποίηση:
Tags: