11 Αυγούστου, 2016

Ως πότε; Θάνατος ζώου βάζει ξανά στο μικροσκόπιο τις συνθήκες στους ζωολογικούς κήπους

Ο θάνατος που προκλήθηκε λόγω κρίσης πανικού σε καμηλοπάρδαλη στον δημοτικό Ζωολογικό Κήπο της Ταιπέι, προστίθεται στον μακρύ κατάλογο αδικαιολόγητων θανάτων αγρίων ζώων που σημειώθηκαν μέσα στο 2016 και ξαναθέτει το θέμα των συνθηκών διαβίωσης και των δικαιωμάτων τους.

Σε μείζον θέμα μετατρέπεται πλέον για τις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ζώων, η ύπαρξη ζωολογικών κήπων και οι συνθήκες διαβίωσης που προσφέρονται στα ζώα που παραμένουν σε αυτούς. Το 2016, αναδεικνύεται σε χρονιά σοβαρής αμφισβήτησης για την ανάγκη διατήρησης τους, καθώς όλο και περισσότερο άνθρωποι θεωρούν πως στο βωμό του κέρδους και της ικανοποίησης του κοινού για περισσότερο θέαμα, τα ζώα υποφέρουν σε συνθήκες απαράδεκτες, για τους λάθος λόγους.

Στον κατάλογο των αδικαιολόγητων θανάτων, προστέθηκε η περίπτωση μιας καμηλοπάρδαλης σε κήπο της Ταϊβάν. Ο 7χρονος Hsiao Chiu επρόκειτο να μεταφερθεί σε άλλο ζωολογικό κήπο 70χλμ. μακριά προκειμένου να ζευγαρώσει, όταν λόγω υψηλού άγχους, έπαθε κρίση πανικού. Σε συνδυασμό με την πνευμονία που είχε του διαγνωστεί, αλλά δεν αντιμετωπίστηκε φαρμακευτικά “για να μην τον στρεσάρουν περισσότερο εν όψει του ταξιδιού”, όπως δηλώσαν οι υπεύθυνοι του Κήπου, ο Hsiao Chiu παρουσίασε έντονες αναπνευστικές επιπλοκές και μυικές βλάβες και πέθανε με σπασμούς, πριν καν μπεί στο φορτηγό μεταφοράς και ξεκινήσει το ταξίδι.

article-doc-ef3uh-1F4JqHAVDE3b310fa771963b8244-422_634x435

Η διάγνωση ήταν πνευμονική και καρδιακή εμβολή. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ζωολογικός Κήπος της Ταιπέι αναφέραν πως “Ο Ζωολογικός κήπος έχασε τον Hsiao Chiu σε ένα τρομερό ατύχημα” και προσθέσαν πως το ταξίδι είχε αναβληθεί από τον Ιούνιο, ουτώς ώστε το ευαίσθητο ζώο να προσαρμοστεί στην διαδικασία. Τώρα δέχονται τα εκατοντάδες εξοργισμένα μηνύματα από όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων και την δριμεία κριτική των οργανώσεων που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ζώων, που πιέζουν για την αναθεώρηση των νόμων κράτησης αγρίων ζώων με αυστηρότερα κριτήρια και κυρώσεις.

article-doc-ef3uh-4F1wz0FCxg5c6763c3cfb1ebd55a-937_634x475

Στα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα που έκαναν το γύρο του κόσμου φέτος συγκαταλέγεται, ο 17 χρονος γορίλας Χαρεμπέ που πυροβολήθηκε στο Σινσινάτι μέσα στον χώρο του,  επειδή προσπάθησε να προστατέψει ένα παιδί που έπεσε, από απροσεξία της μητέρας του και θεωρήθηκε πως το άρπαξε με σκοπό να του κάνει κακό. Αλλά δύο λιοντάρια έχασαν τη ζωή τους με τον ίδιο τρόπο στη Χιλή, όταν γυμνός άντρας πήδηξε στον περιφραγμένο χώρο για να αυτοκτονήσει και τα προκάλεσε να του επιτεθούν. Και αυτά πυροβολήθηκαν για να σωθεί η ζωή του αυτόχειρα. Μία αρκούδα που είχε χαρακτηριστεί ως η πιο θλιμμένη αρκούδα του κόσμου, πέθανε μετά από 30 χρόνια αιχμαλωσίας στην Αργεντινή, στον κήπο που είχε πολλές φορές αρνηθεί να την απελευθερώσει από το μαρτύριο της και η λίστα απλά δεν έχει τελειωμό.

Παιδιά αφήνουν λουλούδια στο μνημείο του Χαρεμπέ στο Σινσινάτι

Παιδιά αφήνουν λουλούδια στο μνημείο του Χαρεμπέ στο Σινσινάτι

Η ΡΕΤΑ, μάχεται εδώ και χρόνια για τα δικαιώματα των ζώων και κατά της έκθεσής τους σε ζωολογικούς κήπους, και κάνει λόγο για τα στοιχεία που εντέχνως αποκρύπτονται από το κοινό. Τα ζώα σύμφωνα με την ΡΕΤΑ παρουσιάζουν υψηλα επίπεδα άγχους και “τρέλας” περιορισμένα στα κλουβιά και τους περιφραγμένους χώρους, τη στιγμή που τα περισσότερα από αυτά είναι μαθημένα να καλύπτουν πολλά χιλιόμετρα καθημερινά, όταν είναι ελεύθερα. Τα μωρά που κατα καιρούς παρουσιάζονται στους κήπους και έχουν γεννηθεί στην αιχμαλωσία, είναι πραγματικές μηχανές παραγωγής χρήματος και δωρεάν δημοσιότητας, καθώς αυξάνονται τα έσοδα από πωλήσεις σουβενίρ και εισιτήρια θεατών. Ο Hsiao Chiu, προοριζόταν να προσφέρει αυτό ακριβώς, έναν απόγονο που θα έφερνε χρήματα.

Η πιο “θλιμμένη” αρκούδα του κόσμου. Επανειλημμένα είχε ζητηθεί από τον κήπο να την επανεντάξουν και είχαν αρνηθεί

Σε περαιτέρω αποδόμηση των ισχυρισμών περί διατήρησης των απειλουμένων ειδών, η ΡΕΤΑ αναφέρει πως οι στατιστικές δείχνουν πως τα ζώα που επιλέγονται, είναι τα δημοφιλή μεγάλα ζώα, ενώ άλλα μικρότερα παραμένουν αφανή και ουδείς παλεύει για την διατήρηση τους. Τα ζώα ζούν σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές σε μια φυλακή ανθρώπων.

Από περιστατικά που καθημερινά καταγράφονται, εκτός από τις πρόσφατες δολοφονίες, αναφέρονται περιπτώσεις λιμοκτονιών και απαράδεκτης σίτισης, έλλειψη ιατρικής φροντίδας (όπως και στην περίπτωση του Hsiao Chiu), παραμονής σε απαράδεκτες συνθήκες (μικροί χώροι, παλιά και βρώμικα ενδιαίτηματα, ακραίες καιρικές συνθήκες, κ.λ.π.), γίνονται αποδέκτες βίαιης συμπεριφοράς από το προσωπικό, αλλά και απαράδεκτης συμπεριφοράς από τους επισκέπτες. Κατά το παρελθόν επισκέπτες έδειραν, βασάνισαν, έκλεψαν ζώα από τους χώρους φυλαξής τους. Αυτήν την εβδομάδα, η “απροσεξία” ένας επισκέπτης παρ΄ολίγον να σκοτώσει έναν κροκόδειλο ο οποίος κόντεψε να πνιγεί από μπουκάλι νερού που πετάχθηκε στο χώρο του.

Κροκόδειλος προσπαθεί να βγάλει πλαστικό μπουκάλι νερού από το λαιμό του

Με άλλα λόγια οι ζωολογικοί κήποι έχουν τα τελευταία χρόνια αποδειχθεί αντί για χώρους διατήρησης της άγριας ζωής, σε χώρους που τα ζώα εκτίθενται σε εκατοντάδες κινδύνους που είτε δεν μπορούν, είτε δεν θα αντιμετώπιζαν ποτέ στο φυσικό τους περιβάλλον και δεν τους δίνεται η δυνατότητα να προστατευσούν τον εαυτό τους από επικείμενες απειλές. Ακόμα και οι φωτιές ή οι πλημμύρες, μετατρεπονται από δυνητικά απειλητικές σε δεδομένα θανατηφόρες απειλές, καθώς σχεδόν ποτέ δεν υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος εκκένωσης.

Οι οργανώσεις διαμαρτύρονται και προσπαθούν να αλλάξουν τα δεδομένα, το κοινό διχάζεται και πλέον πολλοί θεωρούν την έκθεση των ζώων απαράδεκτη πρακτική, αλλά η αλήθεια παραμένει πως για πολλές πόλεις στον κόσμο, οι Ζωολογικοί Κήποι είναι μια πηγή εσόδων που δεν είναι διατεθειμένοι να κλείσουν. Όσο υπάρχει ενδιαφέρον, θα υπάρχουν ζώα σε αιχμαλωσία! Αλλά όσο προσπαθείς υπάρχει ελπίδα να ακουστείς και το παράδειγμα της απαγόρευσης ζώων στα τσίρκο, που είναι το πιο πρόσφατο μας λέει πως ήρθε η ώρα της αλλαγής.

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

 

Κοινοποίηση:
Tags: