30 Ιουλίου, 2016

Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για τον FIV και την προστασία από αυτόν

Πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια για το FIV (Feline Immunodeficiancy Virus) ή αλλιώς το κοινώς ονομαζόμενο AIDS της γάτας. Η ραγδαία αύξηση που έχει παρουσιαστεί στους πληθυσμούς αδέσποτων, ανησυχεί και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Το FIV είναι ένας ιός, ο οποίος όπως και ο HIV (Human Immunodeficiency Virus) ανήκει στην κατηγορία των ρετροϊών, η κοινή τους συμπεριφορά, του έδωσε τον χαρακτηρισμό AIDS της γάτας. Στη βασική του λειτουργία μέσα στον οργανισμό είναι να στοχεύει και να καταστρέφει τα υγιή λεμφοκύτταρα.

Κύρια συνέπεια του ιού είναι η εξασθένιση της λειτουργίας του αμυντικού συστήματος και εκδηλώσεις της ασθένειας μπορούν να περιλαμβάνουν από ασήμαντα μέχρι πολύ σοβαρά συμπτώματα.

Στη θεωρία, ο παγκόσμια εξαπλωμένος ιός, έχει μολύνει μέχρι στιγμής λίγο παραπάνω από το 10-15% των πληθυσμών γάτας στον κόσμο και την Ελλάδα φυσικά. Στην πράξη, στις  «γατοαποικίες» της Αθήνας και των μεγαλουπόλεων, όλες οι γάτες θεωρούνται εν δυνάμει φορείς του ιού, με αρκετές να έχουν βρεθεί θετικές στα αιματολογικά τέστ και άλλες να εκδηλώνουν συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νόσου.

tabby-colony-brooklynbackstretch.com_

Η μετάδοση γίνεται μέσω του σάλιου (κυρίως με την άμεση αναμειξή του στο αίμα) και στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν όλες οι αστείρωτες γάτες που ζευγαρώνουν ελεύθερα μεταξύ τους και κυρίως οι αρσενικοί, οι οποίοι συχνά εμπλέκονται σε αιματηρούς καυγάδες ή τραυματίζονται κατά την ερωτική πράξη, ενώ ίχνη του ιού έχουν κατά καιρούς εντοπιστεί και στο σπέρμα αρσενικών.

 Τα θηλυκά, είναι συνήθως παθητικά εκτεθειμένα στον ιό, τον οποίο μπορούν να περάσουν στα μικρά τους κάθετα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή κατά τη διάρκεια του θηλασμού, μόνο όμως όταν μολυνθούν στην περίοδο της κύησης και όχι αν ήταν φορείς από πριν. Τα αντισώματα της θετικής στον  FIV, περνούν και στα μικρά, με αποτέλεσμα ο αιματολογικός έλεγχος εντοπισμού του να μπορεί να γίνει μετά την ηλικία των 6 μηνών και μέχρι εκείνη τη στιγμή μπορεί να εμφανίζονται ως θετικά στον ιό.

a3DVU29

Τα συμπτώματα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα λόγω του ανοσοκατασταλτικού χαρακτήρα του ιού, αλλά μπορούν να εντοπιστούν σε τρείς φάσεις.

Κατά την πρώτη φάση, την λεγόμενη και οξεία, μπορεί να παρουσιαστεί επανερχόμενος πυρετός, διάρροια, αναιμία, αδυναμία υπνηλία και λεμφαδενοπάθεια, ενώ σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να μην εμφανιστεί κανένα κλινικό σύμπτωμα. Η πρώτη φάση εμφανίζεται 4-6 εβδομάδες μετά την μόλυνση και διαρκεί 4-5 μήνες περίπου.

Στη δεύτερη φάση, την ονομαζόμενη ασυμπτωματική, οι μολυσμένες γάτες περνούν μεγάλη περίοδο – ίσως μήνες και χρόνια – κατά την οποία δεν εμφανίζουν κανένα κλινικό σύμπτωμα.

Η τρίτη φάση, μπορεί να κρατήσει μήνες, οι μολύνσεις, τα χρόνια γαστρεντερολογικά, αναπνευστικά και δερματολογικά νοσήματα, υποτροπιάζουν διαρκώς ακόμα και με συστηματική ιατρική φροντίδα. Συμπτώματα όπως, μείωση βάρους, ατονία, ουλίτιδα, στοματίτιδα, ωτίτιδα, μυκητίαση, διάρροια, υψηλός πυρετός, πρησμένοι λεμφαδένες ακόμα και επιληπτικές κρίσεις και βλάβες στο νευρικό σύστημα κάνουν την εμφανισή τους. Οι συνεχείς εκδηλώσεις δεν επιτρέπουν την περίοδο σωστής ανάρρωσης και το ζώο καταλήγει.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 80 που πρωτό-απομονώθηκε ο FIV έχουν εντοπιστεί 5 διαφορετικοί μεταξύ τους τύποι, που πλήττουν όλα τα αιλουροειδή, όπως και την κοινή γάτα. Ο μόνος τρόπος εντοπισμού του είναι τα αιματολογικά τέστ, καθώς η απλή κλινική εξέταση μπορεί να δείξει μόνο την εκδήλωση κάποιας νόσου ή προβλήματος που απορρέει από την πτώση του αμυντικού μηχανισμού. Πολλές φορές το τέστ πρέπει να επαναλάμβάνεται, καθώς δείχνει μόνο τα χαμηλά αντισώματα στον ιό και όχι τα αντιγόνα του.

Η θεραπευτική αγωγή που ακολουθείται επικεντρώνεται στην στήριξη και ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των μολύνσεων. Ενώ δεν είναι ιάσιμο νόσημα, ασυμπτωματικοί οργανισμοί μπορούν να ζήσουν για χρόνια χωρίς προβλήματα, για όλους τους υπόλοιπους, η αγωγή είναι υποστηρικτική και προληπτική κατά των μολύνσεων. Η καθαριότητα των χώρων εστίασης, διαβίωσης και υγιείνης και η κατ’ οίκον απομόνωση για την προστασία του ανοσοποιητικού είναι επιτακτική.

Πρόληψη απέναντι στον ιό μπορεί να υπάρξει μόνο με την στείρωση των αδέσποτων πληθυσμών γάτας και την απομόνωση των υγιών από τις επαφές εκτός του σπιτιού. Αν και ο όρος AIDS ή FAIDS προκαλεί αρνητικούς συνειρμούς, ο ιός δεν είναι επικίνδυνος ή κολλητικός για κανένα λόγο στον άνθρωπο ή τα υπόλοιπα ζώα, παρά μόνο στα αιλουροειδή.

Η νόσος δεν ανήκει στην κατηγορία των ζωοανθρωπονόσων και ο όρος AIDS χρησιμοποιείται λανθασμένα, καθώς όπως και στον άνθρωπο ανοσιολογική ανεπάρκεια εκδηλώνεται μόνο στο τελικό στάδιο, στο οποίο περνάς από την κατάσταση του φορέα (HIV & FIV) στην κατάσταση του ασθενούς (AIDS & FAIDS). Γάτες φορείς του ιού μπορεί να ζήσουν για πολλά χρόνια ως φορείς και να μην νοσήσουν ποτέ αν ακολουθούνται οι οδηγίες του κτηνίατρου και οι βασικοί κανόνες υγιεινής. Σκευάσματα που τονώνουν την άμυνα του οργανισμού, βιταμίνες ακόμα και φυτικά, ανθοϊάματα και ομοιοπαθητικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν επικουρικά, αλλά δεν κρίνονται ως αναγκαία, παρά μόνο αν υπάρχει συμβουλή του γιατρού.

Εν κατακλείδι, κάθε γάτα που φέρει τον FIV, δεν είναι καταδικασμένη σε θάνατο αν τηρούνται τα στοιχειώδη και ο πανικός δεν είναι ο καλύτερος σύμμαχος. Για την περίπτωση της ραγδαίας εξάπλωσης στα αδέσποτα υπεύθυνοι είναι οι ανεύθυνοι, οι δήμοι που δεν αναλαμβάνουν τις νομικές ευθύνες που τους αναλογούν και η πολιτεία που με καμία κυβέρνηση  δεν φρόντισε δεκαετίες τώρα να δημιουργήσει τις βάσεις μιας υγιούς παιδείας στον σεβασμό για τα ζώα, με αποτέλεσμα την εκτός ελέγχου αναπαραγωγή. Η προστασία του αγαπημένου σας τετράποδου είναι ξεκάθαρα στο δικό σας χέρι. Συμπεριφερθείτε υπευθυνα, για το καλό του και όλων των υπολοίπων.

Δείτε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: