1 Αυγούστου, 2016

Ο Χ. Ζαρίφης μιλάει για ατύχημα. Τι λένε όμως οι ειδικοί στο MBF;

Πυκνώνει αντί να ξεδιαλύνεται το μυστήριο με την “πτώση” του σκύλου στην οδό Ιεροσωλύμων στην Πλατεία Αμερικής. Αντικρουόμενες μαρτυρίες, δηλώσεις ένθεν και ένθεν και στο βάθος τα μεγάλα ερωτήματα για τη στάση των αρχών, για την ανεξήγητη απουσία δίωξης.

Της Αλεξάνδρας Ράπτη

Στο περιστατικό που καταγράφηκε σε βίντεο την Παρασκευή και ανέβηκε στο zougla.gr, καταγράφεται η περίεργη “πτώση” του άτυχου τετράποδου από το μπαλκόνι πολυκατοικίας στο κέντρο της Αθήνας. Το βίντεο που καταγράφει τις φωνές, δευτερόλεπτα πριν την πτώση, μαρτυράει πως υπήρχε έντονη παρουσία κατοίκων και περαστικών και μεγάλη αναστάτωση από το εξελισσόμενο συμβάν. Στο τέλος φαίνονται επίσης ξεκάθαρα οι διαμαρτυρίες και οι απειλές των αυτοπτών μαρτύρων προς τον “αόρατο” δράστη που παρέμενε αφανής στον 3ο όροφο.

Το περιστατικό, αν και έλαβε μεγάλες διαστάσεις και έχει πλήθος μαρτύρων που θέλει τον φερόμενο ως δράστη να κακοποιεί τον σκύλο με διάφορα αντικείμενα (σκουπόξυλο, απλώστρα, σκάλα, σιδερώστρα. κλπ), δεν μπορεί να καταγραφεί ως ξεκάθαρη πρόθεση του να πετάξει τον άτυχο σκύλο από το μπαλκόνι, αλλά δίνει χώρο να αναπτυχθούν πλήθος ερωτημάτων! Οι μαρτυρίες έγιναν ανοιχτά σε σχετικό ρεπορτάζ στο Star Channel, στον δημοσιογράφο Βαγγέλη Γκούμα.

Ο δράστης, ιδιοκτήτης του διαμερίσματος και όχι του σκύλου, μπήκε με τη βοήθεια δικαστικού λειτουργού να αδειάσει τον χώρο από τα αντικείμενα που είχαν αφήσει οι ένοικοι πολωνικής καταγωγής και ιδιοκτήτες της σκυλίτσας και που κατά μαρτυρία του, του χρωστούσαν ενοίκια 1,5 έτους.

Στις δηλώσεις του στο Star Channel στον Β. Γκούμα, είπε πως δεν είχε πρόθεση να κακοποιήσει ή να πετάξει το ζώο από το μπαλκόνι του 3ου καθώς είναι φιλόζωος και ο ίδιος και δεν επιτίθετο, αλλά αμυνόταν! Χρησιμοποίησε, πάντα βάση των δηλώσεων του, μία σκάλα για να ωθήσει προς το εσωτερικό του διαμερίσματος τον σκύλο που βρισκόταν ήδη στο μπαλκόνι, μέσα από τις δύο ανοιχτές μπαλκονόπορτες και να γλιτώσει από την παρουσία του, με την διαφυγή του ζώου στο δρόμο. Το ζώο που είχε στάση επιθετική και την ουρά στα σκέλια, πήγαινε προς την αντίθετη κατεύθυνση, σκαρφάλωσε πάνω σε κάποιο αντικείμενο, ίσως μοκέτα και ανέβηκε με τα 4 πόδια πάνω στην κουπαστή! Έχασε πιθανότατα λόγω του καυτού σίδερου την ισορροπία του και έπεσε μόνο του στο κενό, ενώ εκείνος αδυνατούσε να το πιάσει για να μην το φοβίσει περισσότερο, είπε στην συνέντευξη του, ο φερόμενος ως δράστης Χρήστος Ζαρίφης.

Σε επιπλέον διευκρινήσεις του, κατά το παρελθόν είχε έρθει σε επαφή με το σκυλάκι της οικογένειας 3-4 φορές, όταν είχε πάει στο διαμέρισμα για να ζητήσει το ενοίκιο και τότε είχε φανεί ιδιαίτερα φιλικό και εκδηλωτικό μαζί του. Επιπλέον το βίντεο καταμαρτυρά πως το τρομαγμένο σκυλί μετά την πτώση και το σοκ δεν δείχνει επιθετική διάθεση προς τους ανθρώπους που έσπευσαν να το ανακουφίσουν, ενώ και στο ιατρείο του Κου Κρομμύδα που το μετέφεραν παρέμεινε φιλικό και κουνούσε την ουρά του.

Αδυνατώντας να καταλάβουμε πως γίνεται ένα επιθετικό και φοβικό ζώο να επιδεικνύει τέτοιο “εύρος” κυκλοθυμικών συμπεριφορών και ικανότητας “ιπτάμενου δραπέτη” επικοινωνήσαμε με τον γνωστό εκπαιδευτή και συμπεριφεριολόγο σκύλων, Γιάννη Γεωργιάκο της Pet’s Academy Trainers, γραμματέα του Πανελλήνιου Σωματείου Εκπαιδευτών Σκύλων και του θέσαμε τα αντίστοιχα ερωτήματα, σε σχέση πάντα με τους ισχυρισμούς του Χ. Ζαρίφη.

Στο ερώτημα, αν μπορεί ένα σκυλί σε άμυνα που εισβάλλει κάποιος στον χώρο ασφαλείας του με “απειλητικές” προθέσεις – εν προκειμένω στο μπαλκόνι – να μεταφερθεί προς την λιγότερο αναμενόμενη έξοδο, δηλαδή το κενό και όχι τις μπαλκονόπορτες η απάντηση του Κου Γ. Γεωργιάκου ήταν κατηγορηματικά: “Όχι! Ένα σκυλί με την ουρά στα σκέλια, φοβισμένο και επιθετικό που δέχεται “επίθεση” με αντικείμενο για να αφήσει τον χώρο ασφαλείας του, δεν θα μεταφερθεί προς πιθανή έξοδο, θα στριμωχθεί στο νοητό “Π”, που σχηματίζουν το σχήμα τοίχος-κουπαστή-τοίχος και θα προσπαθήσει να προστατεύσει τον εαυτό του και τον χώρο”.

Μπορεί να σκαρφαλώσει με τα 4 πόδια στα κάγκελα και να χάσει την ισορροπία του λόγω της καυτής κουπαστής με αποτέλεσμα να βρεθεί στο κενό; Η απάντηση του Κου Γεωργιάκου, ήταν πως “οι σκύλοι δεν είναι περιστέρια για να μπορέσουν να στηριχθούν έστω και για λίγο στα κάγκελα με τα 4 πόδια και δεν καίγονται τα πελματά τους τόσο εύκολα και γρήγορα”. Επίσης θεωρεί απίθανο, αν ο ιδιοκτήτης είδε τον “επιθετικό” σκύλο στο μπαλκόνι, να έκανε το λάθος να βγεί εκεί έξω και να έρθει σε αντιπαράθεση με έναν σκύλο άγριο, με άγνωστες συνέπειες. “Θα έπρεπε”, πρόσθεσε, βρίσκοντας στο διαμέρισμα τον σκύλο, όποια και αν ήταν η συμπεριφορά του να καλέσει την αρμόδια υπηρεσία, δηλαδή την ΕΛ.ΑΣ να τον απομακρύνει και να συνεχίσει μετά την εκκένωση του χώρου, καθώς η εγκατάλειψη στο δρόμο, που ήταν ο τελικός στόχος είναι παράνομη”. Αυτά που μας δήλωσε ο Κος Γεωργιάκος, είναι λίγο-πολύ στο μυαλό του κάθε ανθρώπου και πλέον τα ερωτήματα μπορούν να απευθυνθούν μόνο προς τις αρμόδιες αρχές.

Γιατί δεν ζήτησαν τη συμβολή επαγγελματία εκπαιδευτή στην “ανάκριση” του υπόπτου που θα ανέλυε βήμα προς βήμα, βάση των περιγραφών και ισχυρισμών του, την πιθανή εξέλιξη του συμβάντος. Γιατί άφησαν τον δράστη ελεύθερο λόγω “ανεπαρκών στοιχείων”, εφόσον σε αντίστοιχες περιπτώσεις σε επίθεση σε άνθρωπο θα τον είχαν παραπέμψει στην αυτόφωρη διαδικασία – όπως οφείλουν και στις περιπτώσεις κακοποίησης ζώων – για να αποφασίσουν ο ανακριτής και ο εισαγγελέας και όχι η αστυνομική αρχή για την έκβαση της υπόθεσης. Σε περίπτωση που αυτό είχε γίνει, οι νόμιμες ευθύνες θα είχαν αποδοθεί, θα είχε οριστεί η δικάσιμος και θα απέμενε να αποδειχθεί στο δικαστήριο τι συνέβη πίσω από τις κλειστές τέντες του διαμερίσματος. Γιατί κατέβηκε το επίμαχο βίντεο από το διαδίκτυο το βράδυ του Σαββάτου μετά το τηλεφώνημά μας στο Α.Τ. Αγίου Παντελεήμονα για διευκρινήσεις και την παραπομπή μας για ερωτήσεις στο αρμόδιο γραφείο της Γ.Α.Δ.Α., για να ξανα-ανέβει αργότερα. Γιατί αν όλα έγιναν σύμφωνα με τον νόμο, ακολούθησε εισαγγελική έρευνα για την διερεύνηση της υπόθεσης.

skyliΜένει να φανεί αν έχουμε να κάνουμε με μία ακόμα περίπτωση αδιαφορίας των αστυνομικών αρχών να ακολουθήσουν ως οφείλουν τη νόμιμη διαδικασία και να δούμε τις μελλοντικές εξελίξεις κατά τις οποίες ο φερόμενος ως δράστης, είτε θα αποδείξει πως δεν είχε πρόθεση και βρισκόταν σε νόμιμη άμυνα, είτε θα αναγκαστεί να δεχθεί τις συνέπειες του νόμου. Ως τότε θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα ρωτάμε μέχρι να πάρουμε τις απαντήσεις που οφείλουν να δοθούν.

Το θηλυκό σκυλάκι που ευτυχώς επέζησε της πτώσης, δεν μπορεί σαφώς να ρίξει φώς στην υπόθεση. Περιμένει υπομονετικά την επέμβαση που θα αποκαταστήσει τα τραύματα στα πίσω του πόδια και σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκδηλωθεί έντονο ενδιαφέρον να υιοθετηθεί.

Για αυτό το σκυλί και για όλα τα άλλα που κακοποιούνται καθημερινά με την ανοχή-συνενοχή κατοίκων και αρχών οφείλουμε να μιλήσουμε! Η κακοποίηση στρέφεται αργά ή γρήγορα και προς τον άνθρωπο και αν στην περίπτωση του άτυχου ζώου δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα για κακοποίηση, αλλά για τραγικό ατύχημα, για όλα τα άλλα ζώα που περνούν απαρατήρητα δεν μπορούμε πλέον να σιωπούμε. Η χώρα μας δεν μπορεί να αντέξει ακόμα μία γενιά αδιαφορίας, μας ντροπιάζει πλέον ως έθνος αλλά κυρίως ως ανθρώπους. Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας…


Αλεξανδρα Ράπτη

Αρχισυντάκτρια Mybestfriend.gr

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: