28 Ιουλίου, 2016

Μαθήματα ζωής κατά του bullying από έναν “ιδιαίτερο” σκύλο!

‘Ενας σκύλος με αφοπλιστικά ξεχωριστή ομορφιά έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες ο απόλυτος celebrity, διεκδικώντας τα φώτα της δημοσιότητας όχι μόνο για την ιδιαίτερη εικόνα του, αλλά για το κοινωνικό του έργο που κάνει την Αμερική να μιλάει πια ανοιχτά για το δικαίωμα της διαφορετικότητας.

Rowdy, ένα 14χρονο λαμπραντόρ στην πόλη Κάντυ του Όρεγκον, είναι ένα ξεχωριστό ζώο. Απο μικρός έμπλεκε σε μπελάδες και η ενεργητικότητα του και η δίψα του για ζωή τον έφερε αρκετές φορές αντιμέτωπο με δυσάρεστες  εμπειρίες, από τις οποίες όμως κατάφερε να βγει νικητής.

3698166C00000578-0-image-a-91_1469529608325-297x300

Οι ιδιοκτήτες του, πιστευούν πως το αγαπημένο τους τετράποδο έχει 9 ζωές και η πολυτάραχη ζωή του αξίζει μια μέρα να γίνει ταινία, “τον βλέπουμε στο Hollywood” σχολιάζουν γελώντας, για τον πιστό τους φίλο η Niki και ο Tim Umbenhower, αναφέροντας πως 2 φορές γύρισε από τον άλλο κόσμο. Την πρώτη φορά που κόντεψε να χάσει τη ζωή του, είχε πυροβοληθεί από έναν αστυνομικό σε μια απόπειρα ληστείας και την δευτερη έπεσε σε ποτάμι με τοξικά απόβλητα και χρειάστηκε να του κάνουν πλύση στομάχου και ειδική θεραπεία.

13167437_281043522228005_1550088699_n

Σήμερα αρκετά πιο ώριμος πλέον, δεν μπλέκεται σε περιπέτειες, αλλά δεν έχει χάσει την δίψα του για ζωή και παρ’ όλα τα αρθριτικά και τα προβλήματα στη λεκάνη του, που κάνουν ασταθές το βαδισμά του, έχει μεγάλη χαρά για την προσοχή που τραβάει και τα κολακευτικά σχόλια αλλά κυρίως για το κοινωνικό του έργο.

Πριν απο δύο περίπου χρόνια το μαύρο λαμπραντόρ, άρχισε να αποχρωματίζεται στην περιοχή γύρω από τα μάτια του, μέχρι που έφτασε στο σημείο να αποκτήσει τα χαριτωμένα άσπρα μπαλώματα που τον κάνουν σήμερα τόσο ξεχωριστό. Οι γιατροί θεώρησαν πως πρόκειται για μία σπάνια περίπτωση λεύκης που έκανε αργά τη εμφάνιση της και αντί για τα συνήθη στίγματα στη μύτη ή τα διάσπαρτα ακανόνιστα σε άλλα σημεία, για κάποιο λόγο δημιούργησε 2 πανομοίοτυπα μπαλώματα που δίνουν την αίσθηση της “μάσκας” του ρακούν. Αλλά διάγνωση ξεκάθαρη δεν είχε γίνει μέχρι πρόσφατα που του πήραν υλικό για βιοψία.

13129719_231086090593380_1973070680_n

Η σπάνια περιπτωσή του δεν μπορεί ακριβώς να εξηγηθεί, εμφάνισε την πάθηση αργά και ομοιόμορφα, ενώ δεν ανήκει στις φυλές εκείνες που έχουν στατιστικές πιθανότητες εμφάνισης, της κατά τα άλλα μη επιζήμιας για τον οργανισμό του πάθησης. Ίσως να φταίει η κατάποση των χημικών, ίσως κάποια γενετική προδιάθεση, όπως και να έχει ο Rowdy, ήταν ο σταρ της απογευματινής βόλτας στο Κάντυ του Όρεγκον.

Η αναγνωρισιμότητα που κέρδισε δεν άργησε να φέρει μία ακόμα μεγάλη αλλαγή στη ζωή του. Ο πάντα φιλικός με τα παιδιά και τους μεγάλους Rowdy επελέγη να είναι ο νέος εκπρόσωπος του Αμερικανικού Ιδρύματος Έρευνας για τη Λεύκη (AVRF) που βοηθάει παιδιά σε όλη τη χώρα να αντιμετωπίσουν το κοινωνικό και ψυχολογικό στίγμα της “διαφορετικότητας” και το bullying που υφίστανται στα σχολεία.

3698168800000578-0-image-a-63_1469527964627

Σκοπός είναι με επισκέψεις στις υποστηρικτικές συνεδρίες και σε δημοτικά σχολεία να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν το δέρμα μέσα στο οποίο γεννήθηκαν και το δικαίωμα τους να είναι ισότιμα και διαφορετικά και την κοινωνία των σχολείων με τα χιλιάδες προβλήματα σχολικού εκφοβισμού να ανοιχτεί στην πιθανότητα της διαφορετικότητας χωρίς αποκλεισμούς.

Ο Rowdy έχει αυτόν το γλυκό χαρακτήρα που θα λειτουργήσει σαν άλλος “δούρειος ίππος” για τη μεταφορά της πληροφορίας εις ώτα μη ακουόντων παιδιών και δασκάλων, που δεν μπορούν να δουν πίσω από το αποχρωματισμένο δέρμα της επιφάνειας, στην τραυματισμένη ψυχή των παιδιών που υποφέρουν.

Conoce-a-Rowdy--el-curioso-labrador-con-vitiligo-gonzalo-morales

Η Έλληνο-Αμερικανίδα πρόεδρος του Ιδρύματος Stella Pavlides, φιλόζωη και η ίδια είχε την αρχική ιδέα όταν είδε φωτογραφίες του Rowdy και σκέφτηκε πως “τα παιδιά θα αγαπήσουν τον Rowdy, θα τα βοηθήσει να αισθανθούν άνετα με την πάθηση”.

12795305_1468040791.1387

Το Ίδρυμα εκτός από την αφύπνιση, έχει ως στόχο την εύρεση και χρηματοδότηση θεραπειών για τη Λεύκη και έχει στο παρελθόν υποστηριχθεί από την δυναμική οργάνωση PETA για τα δικαιώματα των ζώων, για την ανοιχτή επιλογή τους να μην αποδεχθούν θεραπείες και σκευάσματα που έχουν δοκιμαστεί εργαστηριακά σε ζώα.

Ο Rowdy έχει ζήσει 14 χρόνια με πολλές ιστορίες που αξίζουν αφήγησης, ίσως αυτή να είναι που απολαμβάνει περισσότερο και ταυτόχρονα η πιο σημαντική αφήγηση της ζωής του. Και αν μπορούσε να μιλήσει και με το στόμα εκτός από τα μάτια θα μας έλεγε “η ζωή είναι ένα ταξίδι, που το εισιτηριό σου είναι η διαφορετικότητα σου, αν αποφασίσεις να αγαπήσεις αυτόν τον προορισμό τότε θα κάνεις και τη διαφορά“. Και αυτό είναι ένα μάθημα για όλους μας…

Δείτε το video:

 

 

 

Κοινοποίηση:
Tags: