Ιούλιος 24, 2016
||||| 0 0 |||||
1918

Κύριε groomer, μας κακομαθαίνετε… Περιποίηση στο φούλ! Τα ναι και τα όχι του καλού grooming

Επειδή είμαστε μέσα στο καλοκαίρι και υπάρχουν πολλές φυλές σκύλων που χρειάζονται κούρεμα και οι υπόλοιπες καλλωπισμό πρέπει να γνωρίζουμε όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων μερικά πράγματα για να αποφύγουμε λάθη βασικά. Έτσι το σκυλάκι μας θα μπορέσει να έχει ένα υγιές και όμορφο τρίχωμα.

Της Κατερίνας Γεωργίου

Πριν πάμε το σκυλί μας σε έναν groomer τσεκάρουμε το δέρμα του. Αν σε κάποιες περιοχές βλέπουμε κοκκινίλες, εκζέματα, αν έχει πέσει το τρίχωμα από κάποια σημεία και τέλος αν υπάρχει ξηροδερμία ή έντονη φαγούρα επισκεπτόμαστε πρώτα τον κτηνίατρό μας για να δει ποιο είναι το πρόβλημα του σκύλου. Σε πολλές περιπτώσεις τα παράσιτα, όπως οι ψύλλοι δημιουργούν έντονες δερματίτιδες και πρέπει το ζώο να αποπαρασιτωθεί άμεσα και φυσικά μετά να κουρευτεί. Υπάρχουν και ασθένειες σοβαρές που δυστυχώς δημιουργούν δερματικά προβλήματα και για το λόγο αυτό χρειάζονται δυο φορές το χρόνο εξετάσεις αίματος.

Perform-Personal-Dog-Check-Ups-Step-4

Πρέπει να γνωρίζουμε ρωτώντας τον groomer μας αν το σκυλί μας κουρεύεται ή απλά καλλωπίζεται. Δεν επιμένουμε ποτέ για κούρεμα όταν το σκυλί μπορεί να βγάλει με ειδική βούρτσα το τρίχωμα που δεν χρειάζεται γιατί έτσι διατηρείται λαμπερό και υγιές το μαλλί και το δέρμα του.

Ποτέ δεν πρέπει να κουρεύεται ένα σκυλί υπερβολικά πολύ γιατί αν αφήσουμε μόνο το δέρμα του, μπορεί να πάθει εγκαύματα από τον ήλιο, ειδικά αν είναι λευκό, ή να το τσιμπήσει πιο εύκολα η σκνίπα του καλαζάρ ή να πάθει διάφορα δερματικά προβλήματα. Αφήνουμε πάντα λίγο μαλλί πάνω στο σκυλί για να είναι περισσότερο προστατευμένο. Έίναι μύθος ότι το σκυλί όσο πιο πολύ το κουρεύεις δροσίζεται. Αν το κούρεμα είναι τόσο κοντό που φαίνεται μόνο το δέρμα, το σκυλί ανεβάζει θερμοκρασία πολύ περισσότερο από τη ζέστη.

how-to-clean-your-dogs-ears-52fa5a724bc1a

Τα αυτιά σε άλλες ράτσες καθαρίζονται με οξυζενέ και βαμβάκι ή με το ειδικό epiotic, αν είναι κανίς, τερριέ, γκριφόν και άλλες ράτσες μπορεί να χρειάζεται την ειδική πούδρα για τα αυτιά με τα οποία ξεραίνονται οι εσωτερικές τριχούλες του αυτιού και αφαιρούνται.

Ο ιδιοκτήτης δεν πρέπει να ξεχνάει για την υγιεινή του σκύλου να καθαρίζει τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα αυτιά και δόντια.

Το σκυλί πρέπει να ξεκινάμε να το κουρεύουμε, ή να το καλλωπίζουμε από 4 μηνών οπωδήποτε για να μάθει τη διαδικασία και να του είναι ευχάριστη, πάντα με χάδια και επιβραβεύσεις με λιχουδιές.

clipping-dog-nails-front

Στα νύχια των σκύλων πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Καλύτερα να τα κόβουμε λίγο και κάθε τόσο, παρά να τα αφήνουμε πολύ, γιατί έτσι δυσκολεύεται το ζώο να περπατήσει και υπάρχει κίνδυνος να μην κοπεί σωστά το νύχι. Δυστυχώς τα περισσότερα σκυλιά έχουν πρόβλημα να δώσουν τα πόδια τους και αδυνατούν να καθίσουν ήσυχα για τα νύχια γιατί στο παρελθόν κάποιος «άσχετος» γιατρός ή groomer τα πλήγωσε κόβοντας πιο μέσα το νύχι. Το νύχι έχει αγγείο και νεύρο έτσι ώστε αν γίνει λάθος και κοπεί πιο μέσα, το ζώο πονάει και για λίγο αιμορραγεί. Άρα όσο πιο σχολαστικοί και υπεύθυνοι είμαστε για τα νύχια του σκύλου μας τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα.

Το μπάνιο του σκύλου , όσο και να σας φαίνεται παράξενο, είναι επιστήμη. Για να συνηθίσει ο σκύλος και να του αρέσει ξεκινάμε από τα ποδαράκια να ρίχνουμε νερό, μετά ανεβαίνουμε στην πλάτη και τέλος βάζουμε το χέρι μας στη μύτη του να μην πάει καθόλου νερό και του βάζουμε λίγο από το κεφάλι και κάτω. Όλα αυτά με απαλές, ήρεμες κινήσεις με πολύ αγάπη και φροντίδα. Αραιώνουμε τα περισσότερα σαμπουάν και αν είναι δυνατόν προτιμάμε τα φυτικά προϊόντα που δεν δημιουργούν αλλεργίες. Με την πετσέτα σκουπίζουμε πρώρα το κεφάλι του καλά, γιατί από εκεί ο σκύλος αρχίζει και νιώθει στεγνός ή όχι και μετά καλά τα πόδια ανάμεσα στα δάκτυλα και τις ευαίσθητες περιοχές. Πρέπει να είναι καλά στεγνωμένος ο σκύλος μας ανάμεσα στα δάκτυλα γιατί μπορεί να πάθει μυκητιάσεις κλπ, όπως και ο άνθρωπος αν σε ένα σημείο υπάρχει μόνιμη υγρασία.

identifying-and-treating-paw-infections-in-the-dog-55e4699ca01d2

Επίσης τσεκάρουμε εξονυχιστικά τα πόδια του σκύλου μας ανάμεσα στα δάκτυλα και την πατούσα γιατί εκεί μπορεί να μπουν αγκάθια και φυτά και πρέπει να καθαρίζονται οι τρίχες από εκεί κάθε φορά που επισκεπτόμαστε έναν groomer.


Κατερίνα Γεωργίου 

Συντάκτης Mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: