3 Αυγούστου, 2016

Κουφός σκύλος στηρίζει ψυχολογικά κακοποιημένα παιδιά στο δικαστήριο (VIDEO)

Ο Karl είναι ένας σκύλος εργασίας με ένα “περίεργο” αντικείμενο δουλειάς. Έχει λάβει ειδική εκπαίδευση για να λειτουργεί ως ψυχολογικός και συναισθηματικός υποστηρικτής παιδιών που παρίστανται σε αίθουσες δικαστηρίων, ως μαρτυρές κατηγορίας σε περιπτώσεις παιδικής κακοποίησης.

Πολλές εξειδικευμένες περιπτώσεις σκύλων εργασίας αναφέρονται τα τελευταία χρόνια. Πέρα από τις ευρέως πλέον γνωστές, των σκύλων οδηγών τυφλών και των σκύλων αστυνομίας, τα ανθρωποκεντρικά τετράποδα εκπαιδεύονται πλέον για να προσφέρουν στήριξη σε ένα ευρύ φάσμα ψυχολογικών και συναισθηματικών προβλημάτων ή καταστάσεων που δημιουργούν έντονες συνθήκες στρές και φόβου στους ανθρώπους. Μπορεί οι “ειδικότητες” αυτές να μην είναι γνωστές στο κοινό, όμως ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχίατροι και θεραπευτές προτείνουν όλο και συχνότερα την συμβίωση με κατοικίδια ή ακόμα καλύτερα την συνδρομή ενός σκύλου εργασίας για να ξεπεραστεί πιο ομαλά η στρεσογόνος κατάσταση.

Clipboard02

Ο Karl ένα μπόξερ από το Ορλάντο, έχει μια ιδιαιτερότητα, γεννήθηκε κωφός. Ίσως να ήταν ο λόγος που επιλέγη για μία τέτοια αποστολή ζωής. Καθήκον του Karl είναι να στηρίζει συναισθηματικά, προσφέροντας ψυχολογική ανακούφιση σε παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και βίας. Σε κάθε παιδί που συμμετέχει στο πρόγραμμα που παρέχει σκύλους “θεραπευτές“, ανατίθεται ένας σκύλος, ο οποίος θα συμβιώσει μαζί τους για όσο χρειαστεί να ξεπεραστεί το ψυχολογικό και συναισθηματικό τραύμα, θα τα ανακουφίζει με την παρουσία του και θα τα δυναμώνει ψυχικά για να μπορέσουν να ξεπεράσουν ομαλά τα σκοτεινά βιώματα.

Clipboard03

Αυτό σημαίνει πως μέρος της υποστήριξης είναι να τα συνοδεύουν στις δικαστικές αίθουσες όταν καλούνται να υποδείξουν και να καταθέσουν εναντίον των ατόμων που τα έβλαψαν με τον πιο βίαιο για την ψυχή τους τρόπο. Οι καταστάσεις αυτές προκαλούν έντονο στρες και πυροδοτούν φοβίες στα παιδιά που αισθάνονται αδύναμα απέναντι στον “παντοδύναμο” δράστη. Πολλές από αυτές τις δίκες αναβάλλονται κάτω από το βάρος της πίεσης ή δεν φτάνουν ποτέ σε ετυμηγορία εφόσον ο κύριος μάρτυρας κατηγορίας αδυνατεί να μιλήσει.

Ο Karl και όλα τα σκυλιά σαν αυτόν, δημιουργούν στους μικρούς τους φίλους το αναγκαίο συναισθηματικό υπόβαθρο που θα τους δώσει την δύναμη να έρθουν σε αντιπαράθεση με τον δράστη και αυτό σημαίνει πως την ώρα της κρίσης είναι εκεί δίπλα τους, αθόρυβα και αθέατος. Πριν εισέρθει το ακροατήριο  στην αίθουσα, το παιδί συνοδεία του ειδικού εκπαιδευτή και του σκύλου κάθεται στο εδώλιο με τον σκύλο στα πόδια του, σε ένα σημείο που κανείς θα παραμείνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αθέατος. Το παιδί μπορεί να κρατάει και να σφίγγει στα χέρια του το λουρί του κάθε φορά που θα αισθάνεται δυσφορία, ακόμα και να τρίβει την ράχη του με τα πόδια του. Η απλή αυτή κίνηση είναι το αντίστοιχο με το να κρατάει σφιχτά το χέρι κάποιου που εμπιστευεται για την ασφάλειά του όσο τίποτα, χωρίς να γίνεται αντιληπτό

Clipboard06

Το γεγονός πως ο Karl είναι κουφός είναι ένα επιπλέον προσόν. Ακόμα και τα πιο καλά εκπαιδευμένα σκυλιά θα μπορούσαν να αντιδράσουν άσχημα όταν οι καταστάσεις εντός της αίθουσας ξεφεύγουν σε ένταση. Οι φωνές και οι ανεβασμένοι τόνοι δεν τον επηρεάζουν. Στην μέχρι στιγμής προσφορά του στο πρόγραμμα, έχει ανατεθεί και βοηθήσει πολλά παιδιά να ξεπεράσουν όλη την τραυματική εμπειρία και να βγούν νικητές. Οι σκύλοι του προγράμματος Companions for Courage εκπαιδευονται να αισθάνονται πότε είναι περισσότερο αναγκαίοι. Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τον τρόπο κατα τον οποίο “συμμετέχουν” σε μια δίκη παιδικής κακοποίησης και πως προσφέρουν δύναμη στο παιδί που πρόκειται να καταθέσει εναντίον του ανθρώπου που το έβλαψε περισσότερο.

Δείτε το video:

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: