28 Ιουλίου, 2016

Είναι τα κοάλα οι πιο έξυπνες αρκούδες του πλανήτη;

10 εκατομμύρια δολάρια ξόδεψε η Αυστραλιανή κυβέρνηση σε ένα φιλόδοξο σχέδιο για την διάσωση των κοάλα, που απειλούνται με αφανισμό. Το  φιλόδοξο σχέδιο αφορούσε τον σχεδιασμό δασικών διαδρομών, αλλά τα αποτελέσματα τους ξάφνιασαν ευχάριστα και … οικονομικά!

Το συμπαθές αρκουδάκι που ζει στα δάση του Κουίνσλαντ, εξαφανιζόταν με ταχύτατους ρυθμούς λόγω των πυρκαγιών, της οικιστικής ανάπτυξης και επιθέσεων σκύλων, αλλά κυρίως λόγω οδικών ατυχημάτων από διερχόμενα αυτοκίνητα.

4d325fd770b33b25d05af08e2984e357

Ο όμιλος εφαρμοσμένης οδικής οικολογίας του Griffith University σε συνεργασία με το Τμήμα οδικών Δίκτυων καταπόνησε μια μελέτη δασικών δικτύων διαδρομών που δεν “πληγώνουν” το φυσικό τοπίο και τους πολύτιμους βιοτόπους, αλλά βοηθούν τα ζώα της τοπικής πανίδας να ακολουθήσουν ασφαλείς δρόμους. Το σχέδιο θα βοηθούσε κυρίως στην διάσωση και καταγραφή συμπεριφορών του εμβληματικού ζώου της Αυστραλιανής Ηπείρου, των κοάλα, στα οποία θα τοποθετούνταν κολλάρα εντοπισμού κίνησης και κάμερες κατα μήκος των μονοπατιών.

Το σχέδιο που ξεκίνησε το 2009 κατάφερε να κρατήσει σε ικανοποιητικό επίπεδο τους πληθυσμούς, αλλά έφερε στο φώς και μία παράλληλη αναπάντεχη αλήθεια! Μέσα σε 2 χρόνια τοποθετήθηκαν κολλάρα σε όλα τα μικρά μαρσιποφόρα για την καταγραφή, και η αποκαλύφθηκε πως τα κοάλα υιοθέτησαν μέσα σε 2 εβδομάδες την συνήθεια να κινούνται ασφαλώς, μέσα από το εκτενές δίκτυο ειδικών μονοπατιών και τούνελ, με τα οποία εξοικειώθηκαν άμεσα και αποκάλυψαν κάτι που κανείς δεν περίμενε.

img_7006

Η μελέτη της συμπεριφοράς και της προσαρμοστικότητας έδειχνε πως το παθητικό αρκουδάκι, είναι στην πραγματικότητα πολυμήχανο και ευρηματικό, περισσότερο από τους μεγαλύτερους εξαδέλφους της οικογένειας. Περνώντας κάτω από την επιφάνεια της γής, στα ειδικά διαμορφωμένα τούνελ και όχι μόνο από τα επίγεια και εναέρια περάσματα, μπορούσε να περάσει ασφαλώς σε άλλες θαμνώδεις περιοχές κατι που τα άλλα ζώα αγνοούσαν. Τα κοάλα που απεχθάνονται το νερό και είναι νυκτόβια ζώα χρησιμοποιούσαν μέχρι και 41 φορές την ημέρα τα σκοτεινά και στεγνά περάσματα για να διαβούν μικρές λίμνες νερού χωρίς να βραχούν.

tjrtjrjrj

Ο καθηγητής του Griffith UniversityDarryl Jones δήλωσε με έκπληξη “Ήμουν ο πρώτος σκεπτικιστής, που έλεγε πως δεν είναι και τόσο έξυπνα” καθώς διαψεύστηκαν όλες οι αρχικές αμφιβολίες για την προσαρμοστικότητα και ευφυία των κοάλα με τον πιο απίθανο τρόπο, αλλά και την αποδοτικότητα του δικτύου. Απομένει τώρα να υιοθετηθούν παρόμοιες πρακτικές και από άλλες κυβερνήσεις, καθώς το σχέδιο εκτός από αποδοτικό αποδείχθηκε και εκπαιδευτικό. Η χρηματοδότηση για την συμπεριφορά των συμπαθών θυλαστικών θα απαιτούσε πολλά εκατομμύρια δολάρια και χρόνια μελέτης για να φέρει στο φώς μια τέτοια πληροφορία. Μελέτη δύο σε ένα με τα μισά λεφτά!

 

 

 

 

 

 

 

Κοινοποίηση:
Tags: