Φεβρουάριος 11, 2020

Οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβουν τα κόκαλα για τους σκύλους

Παρά την διαδεδομένη αντίληψη στη χώρα μας ότι ένα κόκκαλο αποτελεί την καλύτερη λιχουδιά ή και φαγητό για το σκύλο μας, υπάρχουν σοβαροί και θανατηφόροι λόγοι να αποφεύγετε τα κόκκαλα.

Τα κόκαλα δεν είναι μια καλή τροφή. Μπορεί πολλά σκυλιά που ξέρετε ή και ο σκύλος σας να μην είχαν ποτέ πρόβλημα από τα κόκαλα που τρώνε, όμως το κακό συμβαίνει μια φορά.

Καταρχήν, τα περισσότερα κόκαλα είναι πάρα πολύ σκληρά. Έτσι ένας λαίμαργος σκύλος μπορεί να καταπίνει ολόκληρα κομμάτια που καταφέρνει να σπάσει από το κόκκαλο και να μην τα μασάει. Αυτό μπορεί να σημαίνει τραυματισμό των ούλων αλλά και του οισοφάγου,που απαιτεί ιατρική φροντίδα άμεσα.

Επίσης, τα κόκαλα μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό αν κολλήσουν στο λαιμό του σκύλου αλλά και εσωτερική αιμοραγία αν σκίσουν καθώς είναι μυτερά το στομάχι του. Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου το κόκκαλο είχε κολλήσει στο λαιμό του σκύλου χωρίς να το καταλάβει ο ιδιοκτήτης αλλά και ούτε ο σκύλος να δείχνει κάποια ενόχληση. Αυτό όμως δημιουργεί σοβαρή ζημιά στον ιστό και τα ούλα.

Αν κολλήσει ένα κόκκαλο είναι επίπονο για το ζώο και συνήθως χρειάζεται νάρκωση για να αφαιρεθεί!

Είτε είναι κόκαλα μπριζόλας, είτε από κοτόπουλο μην θεωρείτε τίποτα περισσότερο ασφαλές από το άλλο!

Αλλά τα κόκαλα του κοτόπουλου είναι πιο επικίνδυνα καθώς είναι μικρά, σπάνε εύκολα και τραυματίζουν το λαιμό, τα έντερα και το εσωτερικό του στομαχιού.

Επίσης, ο σκύλος κινδυνεύει από δηλητηρίαση καθώς πολλά κόκαλα χαλάνε μετά από 2 μέρες και αν ο σκύλος σας ακόμα παλεύει να το φάει στον κήπο, μπορεί να φάει μύκητες και βακτήρια!

Σημάδια ότι ο σκύλος σας τραυματίστηκε από κόκκαλο:
1. Προσπάθεια να αναπνεύσει σωστά
2. Δυσκολία αφόδευσης
3. Διάρροια με αίμα
4. Ξύσιμο του στόματος με τις πατούσες
5. Απώλεια όρεξης (για φαγητό)
6. Εμετός

Η εναλλακτική είναι να δίνετε στο σκύλος σας ψεύτικα κόκαλα, ειδικά σχεδιασμένα για σκυλιά. Πλαστικά για μασούλημα ή από τεχνητό δέρμα που λιώνουν σιγά σιγά και καθαρίζουν τα δόντια του ενώ δεν υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού είναι οι καλύτερες λύσεις. Θα τα βρείτε σε pet shops.

Σε καμία περίπτωση τα κόκκαλο από το τραπέζι μας δεν πρέπει να αποτελούν τροφή για το σκύλο μας!

Κοινοποίηση:
Tags: