30 Μαρτίου, 2017

Γιατί να επιλέξουμε ένα… φυτεμένο ενυδρείο; Οι ειδικοί και οι… φωτογραφίες θα σας πείσουν!

Μέχρι την δεκαετία του 80 επικρατούσε η εντύπωση ότι τα φυτά στο ενυδρείο έπαιζαν ουσιαστικά διακοσμητικό ρόλο και για αυτό πολλοί κάτοχοι ενυδρείων προτιμούσαν  τα πλαστικά για να αποφεύγουν τα σαπίσματα, την φροντίδα και τα κλαδέματά τους.

Σήμερα ξέρουμε ότι ο ρόλος τους στο ενυδρείο είναι πολύ πιο ουσιαστικός. Αποτελούν έναν κρίκο στην αλυσίδα του τεχνικού βιότοπου που έχουμε φτιάξει και παίζουν σημαντικό ρόλο στην διαχείριση των ρύπων του και γενικότερα στην σωστή λειτουργία του.

marcelo_sunrise_no_glass

Υπάρχουν μια σειρά από λόγους που κάνουν σημαντική την παρουσία των φυτών στο ενυδρείο.

  • Αρχικά είναι το οξυγόνο που απελευθερώνουν στο νερό, στοιχείο που είναι πολύτιμο για τα ψάρια και τους μικροοργανισμούς που ζουν στο ενυδρείο.
  • Πολύ σημαντική είναι και η δέσμευση και η επεξεργασία των ενώσεων του αζώτου που παράγονται σε αφθονία από τα ψάρια. Όσο πιο γρήγορα αναπτύσσονται τα φυτά τόσο μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των ουσιών δεσμεύουν και απομακρύνουν από το νερό.
  • Τα φυτά προσφέρουν επίσης μια θαυμάσια επιφάνεια για να εγκατασταθούν και να αναπτυχτούν βακτηρίδια και μικροοργανισμοί που τα μεν πρώτα βελτιώνουν την ποιότητα του νερού, και οι δεύτεροι προσφέρουν τροφή στα νεογέννητα ψαράκια.
  • Επιπλέον υγιή και πυκνά φυτά βοηθούν στον έλεγχο της ανάπτυξης της άλγης.
  • Για τα ψάρια, τα φυτά προσφέρουν επίσης προστασία, όταν θέλουν να κρυφτούν ή να ηρεμήσουν αλλά και χώρο για να  αναπαραχθούν. Πολλά ψάρια δείχνουν τα φυσικά χρώματά τους και την συμπεριφορά τους  μόνο όταν τους προσφέρεται περιβάλλον με πολλά  φυτά. Κάποια είδη επίσης  γεννούν πάνω σε φυτά με λεπτό φύλλωμα ενώ  άλλα προτιμούν πλατύφυλλα.

93d2fe7a7f29181cd3e83e0046559123

Πέρα από όλα αυτά βέβαια σημαντικό ρόλο παίζουν τα υγιή φυτά και στην εικόνα που παρουσιάζει το ενυδρείο. Είναι το στοιχείο που δίνει χρώμα αλλά και συντελεί στην χαλαρωτική αίσθηση που προσφέρει το πράσινο χρώμα.

Η επιλογή των φυτών που θα κάνετε πρέπει να βασίζεται στην προτίμηση των ψαριών και στην  σύνθεση του νερού που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εξαιρετική κατάσταση των ψαριών και των φυτών που έχετε επιλέξει.

takashi-amano-nature-aquarium-1024x614

Είναι εξαιρετικό συναίσθημα  το να απολαμβάνεις τις όμορφες στιγμές ηρεμίας που μπορεί να σου προσφέρει η παρατήρηση ενός ενυδρείου και η φροντίδα των φυτών και των ψαριών που περιέχονται σε αυτό.Το μόνο που χρειάζεται είναι να μαγευτείς από την εικόνα και να αφιερώσεις λίγο από τον χρόνο σου ώστε να διαταράξεις την ρουτίνα της καθημερινότητας γεμίζοντας δημιουργικά τα κενά.

Άρθρο του που μας παραχώρησε το Aquariumshop.gr
Διαβάστε περισσότερα θέματα στο Mybestfriend.gr
Κοινοποίηση:
Tags: