28 Ιανουαρίου, 2020

Γιατί είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση και η κοινωνικοποίηση του σκύλου μας

Τα κουτάβια είναι πάντοτε χαριτωμένα και γεμάτα ενέργεια. Είναι τόσο γλυκούτσικα που το μόνο που θέλουμε είναι να τα γεμίζουμε αγκαλιές και φιλιά. Ωστόσο, όπως ένα μωρό ξέρουν πώς να μας χειραγωγούν. Αυτό σημαίνει πως από 4 1/2 μηνών οφείλουμε να τους μάθουμε τρόπους καλής συμπεριφοράς προκειμένου να είναι και τα ίδια ευτυχισμένα αλλά και εμείς ήρεμοι μαζί τους.

Τα σκυλιά έχουν υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης ως εκ τούτου μαθαίνουν εύκολα. Τόσο λοιπόν τα παιδιά σας όσο και εσείς οφείλετε να έχετε μια κοινή πλεύση ως προς την διαπαιδαγώγησή τους προκειμένου να μη λαμβάνουν αντιφατικές οδηγίες.

Τα σκυλιά ως γνωστών σκέφτονται απλοϊκά και αναζητούν σαφείς εντολές. Αν για παράδειγμα δε θέλετε να κλέβουν λιχουδιές την ώρα που τρώτε δε θα πρέπει ποτέ τα παιδιά σας να δώσουν φαγητό επειδή ο σκύλος ζητιανεύει ή επιδιώκει την προσοχή σας.

Η εκπαίδευση του κουταβιού και η κοινωνικοποίηση του προκειμένου να γνωρίσει τον έξω κόσμο θα ξεκινήσει με το που θα  συμπληρώσει τις 20 εβδομάδες και μόνο εφόσον το σκυλάκι  σας έχει κάνει όλους τους εμβολιασμούς του ώστε να είναι θωρακισμένο από μικρόβια και αρρώστιες.

Τα κουτάβια είναι περίεργα πλάσματα, υπέρ κινητικά και δραστήρια και φυσικά έχουν άγνοια κινδύνου. Αυτό σημαίνει πως εσείς και τα παιδιά σας είστε οι φύλακες άγγελοι του κατοικίδιου σας. Πρέπει να το μάθετε να γνωρίσει τη γλώσσα του σώματος των άλλων σκύλων και  να  παίξει μαζί τους πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα σας. Πολλές φορές στα πλαίσια ενός παιχνιδιού ένα μεγαλόσωμο σκυλί μπορεί να δαγκώσει ή να πατήσει το κουτάβι τραυματίζοντάς το. Αποφύγετε λοιπόν όσο μπορείτε όσο είναι μωρό το σκυλί σας να έρχεται σε επαφή με μεγαλόσωμα ζώα.

Στην εκπαίδευση σκύλων, το παιχνίδι με τους άλλους σκύλους μπορεί να καταλήξει φρενήρες, γεμάτο ένταση και τρέλα, πολύ κυνήγι και άγριο παιχνίδι.

Επίσης, στο σπίτι πρέπει να υπάρχουν κανόνες για την ώρα του φαγητού, τη βόλτα, τα παιχνίδια και το σημείο που το σκυλί σας κοιμάται προκειμένου να είναι σε τάξη από κουτάβι και να επικρατεί μια γαλήνη τόσο για το ίδιο όσο και για εσάς που ζείτε μαζί τους.

Πώς θα διαλέξετε έναν εκπαιδευτή σκύλων 
Προσπαθήστε να βρείτε έναν εκπαιδευτή που θα σας τον συστήσει κάποιος γνωστός σας βλέποντας πως το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό. Μπορεί να έρχεται στο σπίτι σας και να κάνει μαθήματα ιδιωτικά ή να πάει σε σχολή.

Το εκπαιδευτήριο  αν πάει σε σχολή θα πρέπει να είναι καθαρό και οι τρόποι εκπαίδευσης ήπιοι χωρίς
οι εκπαιδευτές  εφαρμόζουν τη χρήση μεταλλικών κολάρων ή αλυσίδων που προκαλούν πνιγμό. Επίσης, θα πρέπει να ζητήσετε πληροφορίες για τον τρόπο που κάνουν την εκπαίδευση. Καλό θα ήταν να πάτε πριν καταλήξετε σε μια σχολή να δείτε πώς γίνεται η εκπαίδευση σε άλλα σκυλιά και να συνομιλήσετε με τους “γονείς” άλλων κατοικιδίων.

Ο σωστός εκπαιδευτής οφείλει να λατρεύει τα ζώα, να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους, να έχει υπομονή τόσο μαζί σας όσο και με τα ίδια και βέβαια να μην ξεχνάτε πως το συνολικό αποτέλεσμα έχει να  κάνει με το πόσες ώρες θα είστε και εσείς παρόντες στην εκπαίδευση.

Μην ξεχνάτε πως ό,τι μάθατε οφείλετε να το εφαρμόζετε για μια ζωή προκειμένου το σκυλί σας να έχει ένα πρόγραμμα και μια κανονικότητα. Αυτό του προσφέρει ηρεμία, ασφάλεια και βέβαια βάζει και τα πράγματα στη θέση τους καθώς ο αρχηγός της αγέλης είστε πάντα εσείς!

Κοινοποίηση:
Tags: