10 Απριλίου, 2020

Γιατί οι γάτες τρελαίνονται να ξαπλώνουν στους υπολογιστές μας

Οι γάτες είναι μυστήρια πλάσματα. Τις καλείς για χάδια και αυτές σου γυρνούν την πλάτη και πάνε από την άλλη πλευρά. Σε παρακαλούν για φαγητό και μόλις γεμίζεις το πιατάκι τους, σηκώνονται και φεύγουν. Για όποιον ζει με γάτα, αυτά είναι καθημερινά πράγματα.

Μια επίσης από τις αγαπημένες τους συνήθειες είναι να ξαπλώνουν πάνω στον υπολογιστή μας. Το πληκτρολόγιό μας είναι για εκείνες το καλύτερο μαξιλάρι. Έχετε άραγε σκεφτεί γιατί τόση αγάπη και τόση μανία με το συγκεκριμένο αντικείμενο;

Σύμφωνα με τη Marilyn Krieger, ειδική στη συμπεριφορά των γάτων και συγγραφέα του “Naughty No More! Changing Unwanted Behaviors through Positive Reinforcement”, τα πράγματα είναι τόσο απλά όσο φαίνονται: “Ο υπολογιστής μας είναι κάτι με το οποίο ασχολούμαστε πολλές ώρες τη μέρα. Είτε γράφουμε είτε απλά σερφάρουμε στο διαδίκτυο, δεν κλείνει σχεδόν ποτέ. Οι γάτες είναι εγωκεντρικές και θέλουν την προσοχή μας. Ο βασικός λοιπόν λόγος που κάνουν καταπάτηση του συγκεκριμένου χώρου είναι αυτός. Για να τους δώσουμε προσοχή”, θα πει η ίδια.

Η Krieger όμως δεν κατηγορεί τις γάτες για αυτό αλλά εμάς τους ίδιους καθώς μια τέτοια συμπεριφορά την ενθαρρύνουμε εμείς: “Πόσες φορές την ώρα που είμαστε στον υπολογιστή δεν φωνάζουμε τη γάτα μας για μερικά χάδια; Και εκείνη έρχεται. Ξέρει ότι σε αυτό το ζεστό και φιλικό μέρος θα πάρει τα χάδια της και θα περάσει τέλεια”.

Αν τώρα δεν θέλετε να γίνεται αυτό, φτιάξτε της ένα χώρο κοντά σας, ζεστό και άνετο και λίγο πιο πέρα από εκεί που γράφετε, και εκπαιδεύστε τη να κάθεται σε αυτόν. Θα της κακοφανεί στην αρχή, αλλά θα συνηθίσει. Μην όμως ξαφνικά νιώσετε μοναξιά και την καλέσετε για χάδια γιατί δεν θα φταίει μετά εκείνη.”

 

Κοινοποίηση:
Tags: