12 Φεβρουαρίου, 2020

Γιατί γλύφει σαν τρελός ο σκύλος μου;

Ορισμένοι σκύλοι γλείφουν εσάς, τα έπιπλά σας, τα δάπεδα, τους εαυτούς τους. Υπάρχει συνήθως ιατρική ή συμπεριφορική εξήγηση. Το γλείψιμο ξεκινά από τη γέννηση. Οι μητέρες σκύλες γλείφουν τα νεογνά τους για να τα καθαρίσουν και να τα διεγείρουν για να ουρήσουν ή να αφοδεύσουν. Έτσι από τις πρώτες στιγμές τους, τα σκυλιά μαθαίνουν ότι το γλείψιμο είναι μια πράξη αγάπης και φροντίδας. Γι’αυτο τον λόγο, όταν οι σκύλοι επιστρέφουν από βόλτα, γλείφουν τις πατούσες τους.

Επίσης οι σκύλοι “βλέπουν” τον κόσμο μέσα από τις μύτες τους και οι αισθήσεις της μυρωδιάς με τη γεύση είναι στενά συνδεδεμένες μεταξύ τους. Ως εκ τούτου δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η αιτία του γλείψιμου που κάνει ο σκύλος μας είναι συχνά αισθητηριακή. Πέρα από την συμπεριφορική εξήγηση είναι πιθανό να υπάρχει ιατρικός λόγος για τον οποίο ο σκύλος γλείφει ή γλείφεται. Το υπερβολικό γλείψιμο των ποδιών μπορεί να υποδεικνύει ιατρική κατάσταση όπως αλλεργίες ή γαστρεντερικές παθήσεις.

Για παράδειγμα το να γλείφουν τις αρθρώσεις τους μπορεί να σημαίνει αρθρίτιδα, ενώ το άσκοπο γλείψιμο των χειλιών τους μπορεί να υποδεικνύει ένα στομαχικό ή οδοντικό πόνο όπως είναι η ναυτία. Προσοχή: Αν δεν υπάρχει προφανές κίνητρο πίσω από το γλείψιμο ενός σκύλου, συνήθως χαρακτηρίζεται ως σύμπτωμα άγχους. Για παράδειγμα, είναι φυσιολογικό για έναν σκύλο να γλείφει τον καναπέ επειδή μια σταγόνα από μαγιονέζα από το σάντουιτς σας προσγειώθηκε εκεί, αλλά δεν είναι φυσιολογικό να γλείφει εμμονικά τον καναπέ κάθε φορά που μένει μόνος του στο σπίτι.

Σε κάθε περίπτωση, ο κηδεμόνας ενός σκύλου γνωρίζει τον χαρακτήρα του σκύλου του και μπορεί να αντιληφθεί αν ο σκύλος του γλείφεται λόγω καθαριότητας ή αν υπάρχει ιατρικός λόγος. Αν συμβαίνει το δεύτερο, τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας.

Κοινοποίηση:
Tags: