8 Ιανουαρίου, 2017

Έβαλε κάμερα στον σκύλο οδηγό του για να δείξει σε όλους όσα εκείνος δεν μπορεί να δει, αλλά βιώνει καθημερινά! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας τυφλός άντρας αποφάσισε να δέσει μια κάμερα GoPro στον σκύλο- οδηγό του προκειμένου να καταγράψει τις διακρίσεις αλλά και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζει καθημερινά όταν χρησιμοποιεί τα μέσα μεταφοράς του Λονδίνου.

Ο 37χρονος Amit Patel, πρώην γιατρός στο τμήμα ατυχημάτων/επειγόντων περιστατικών, έχασε την όρασή του το 2012 και βασίζεται στον σκύλο- οδηγό του, την Kika, για να μπορεί να κυκλοφορεί στην βρετανική πρωτεύουσα.

Η απόφαση να προσαρμόσει μια τέτοια κάμερα στον σκύλο ήρθε λόγω της αγανάκτησης που ένιωσε με τα αναρίθμητα περιστατικά που καλείται να αντιμετωπίζει σε καθημερινή βάση, τα οποία ωστόσο ο ίδιος δεν είναι σε θέση να δει μόνος του. «Κόσμος πετάγεται ξαφνικά μπροστά μου, κακοποιούν την Kika, την χτυπούν με ομπρέλες, τσάντες» λέει ο Amit.

Όταν επιστρέφει σπίτι, η σύζυγός του Seema παρακολουθεί όσα τραβήχτηκαν στο βίντεο για να δει αν όλα αυτά έχουν γίνει σκοπίμως και στη συνέχεια δημοσιεύει σχετικά στιγμιότυπα σε έναν λογαριασμό που έχουν φτιάξει στο Twitter με το όνομα της Kika, ώστε να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο πάνω στο ζήτημα.

1

Ένα από τα χειρότερα περιστατικά ήταν όταν μια γυναίκα του επιτέθηκε λεκτικά επειδή, όπως υποστήριξε, εκείνος καθυστερούσε τους υπόλοιπους επιβάτες στις κυλιόμενες σκάλες του μετρό. «Είχα τον δύο μηνών γιο μου σε μάρσιπο επάνω μου και ο σκύλος στεκόταν ακριβώς δίπλα μου στα αριστερά, στις σκάλες. Μια γυναίκα ήρε τρέχοντας ως το μέρος μας. Της είπα πως δεν μπορούσα να ανέβω περπατώντας τις σκάλες λόγω του σκύλου. Εκείνη άρχισε να μου φωνάζει έντονα, λέγοντας πως θα έχανε το τρένο εξαιτίας του σκύλου» εξηγεί ο Amit.

Βέβαια, παρά τα ατυχή περιστατικά, λέει πως τις περισσότερες φορές δεν αντιμετωπίζει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα και συναντά πολύ ευγενικούς ανθρώπους, αλλά ορισμένοι είναι «πολύ αγενείς και φέρονται αλαζονικά». «Ο κόσμος της αποσπά την προσοχή [σ.σ. της Kika], μπαίνουν μπροστά της, προσπαθούν να την καλοπιάσουν ή να την χαϊδέψουν. Μερικοί γονείς δεν νοιάζονται καθόλου και αφήνουν τα παιδιά τους να τσιρίζουν στο σκύλο ή να τον χαϊδεύουν, οπότε προσπαθώ κάθε φορά να τους εξηγήσω ευγενικά πως η Kika εργάζεται και τους ζητώ αν μπορούν να περιμένουν να κατέβουμε από το τρένο και μετά να τα κάνουν όλα αυτά» λέει.

Άλλη φορά, λέει, πως μια γυναίκα μέσα σε λεωφορείο τον εξευτέλισε φωνάζοντάς του επί 20 λεπτά πως ο σκύλος έχει ψύλλους, ζητώντας τους να κατέβουν. Ο Amit λέει πως κανένας δεν τον υπερασπίστηκε τότε.

3

Όπως λέει πολύ συχνά ντρέπεται που είναι αναγκασμένος να ζητά βοήθεια από αγνώστους, φωνάζοντας προς πάσα κατεύθυνση, αλλά ευτυχώς το προσωπικό στους σταθμούς είναι εξυπηρετικό και πολλές φορές συνεπιβάτες του στέκονται στο πλάι του και απλώς δηλώνουν την παρουσία τους, ρωτώντας αν χρειάζεται κάτι. «Είναι ντροπιαστικό να φωνάζεις για βοήθεια. Είμαι απλώς ένας Λονδρέζος που θέλω να ανακατευτώ με τους υπόλοιπους, δεν θέλω να τραβώ την προσοχή. Θυμάμαι μια φορά κατέβηκα σε λάθος στάση και η Kika χάθηκε. Κάποιος πρέπει να με είδε από μακριά και με πλησίασε, αγγίζοντάς με στον ώμο και ρώτησε αν θέλω βοήθεια. Με βοήθησε να πάω προς την σωστή κατεύθυνση» λέει.

4

Ο Amit έχασε την όρασή του το 2012 λόγω μίας πάθησης του κερατοειδούς του ματιού (Keratoconus). Έχει κάνει έξι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς αλλά ο οργανισμός τους τις απέρριψε όλες. «Είναι ήδη αρκετά δύσκολο να κυκλοφορείς στο Λονδίνο- φαντάσου να το κάνεις κιόλας με μάτια κλειστά, χωρίς να βλέπεις απολύτως τίποτα. Κάτι που διαπίστωσα πρόσφατα είναι η μοναξιά που νιώθεις σαν τυφλός. Εξαρτώμαι από την Kika και την ακοή μου. Αλλά πάντα προσπαθώ να φεύγω από το σπίτι με χαμόγελο» σχολιάζει ο ίδιος.

Δείτε το video:

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο Mybestfriend.gr

Πηγή: lifo.gr

Κοινοποίηση:
Tags: