11 Ιουνίου, 2020

Έτοιμο είναι το σύγχρονο και ιδιόκτητο καταφύγιο του συλλόγου PAWS στην Πάρο

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και λειτουργεί από τις αρχές Μαρτίου 2020 το νέο υπερσύγχρονο καταφύγιο PAWS https://www.facebook.com/pawsparos/ για αδέσποτα ζώα συντροφιάς στο Μαράθι Πάρου.

Πρόκειται για ιδιόκτητο καταφύγιο αδέσποτων ζώων συντροφιάς του συλλόγου PAWS, ένα όνειρο που έγινε τελικά πραγματικότητα.

Με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και συμμόρφωση με όλες τις νομικές απαιτήσεις και προδιαγραφές, οι άνθρωποι του συλλόγου νιώθουν υπερήφανοι που η Πάρος απέκτησε ένα “σούπερ σύγχρονο” οικολογικό καταφύγιο για αδέσποτα ζώα, πιθανώς μοναδικό σε ολόκληρη τη χώρα!

Αυτή είναι η ανακοίνωσή τους στη σελίδα τους στο Facebook 

ΟΤΑΝ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ
“ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΙ ΠΑΡΟΣ”
* ΑΔΕΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ #99535/404 / 23.07.2019 / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟΥ Σ. ΑΙΓΑΙΟ
* ΑΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ #81/22426 / 19.02.2020 / ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Σ. ΑΙΓΑΙΟ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία και λειτουργεί από τις αρχές Μαρτίου 2020 το νέο υπερσύγχρονο καταφύγιο PAWS για αδέσποτα ζώα συντροφιάς στο Μαράθι Πάρου.

Παρά τις αρχικές δυσκολίες και τις δυσκολίες, σε μόλις 10 μήνες (!) οι PAWS κατάφεραν να παραδώσουν στο νησί μας ένα πραγματικό διαμάντι με σημαντική αξία για την Πάρο, ενισχύοντας την τουριστική και πολιτιστική εικόνα του νησιού. Με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον και συμμόρφωση με όλες τις νομικές απαιτήσεις και προδιαγραφές, νιώθουμε τιμή και υπερήφανοι που η Πάρος απέκτησε ένα “σούπερ σύγχρονο” οικολογικό καταφύγιο για αδέσποτα ζώα, πιθανώς μοναδικό σε ολόκληρη τη χώρα!

Το καταφύγιο αποτελείται από 8 διαφορετικά κτίρια διαμονής σκύλων, χωρισμένα σε 4 ξεχωριστά κυνοκομεία, το καθένα με μεμονωμένα σπίτια σκύλων.

Τα κτίρια είναι κατασκευασμένα από τοπική φυσική πέτρα έτσι ώστε το χρώμα τους να αναμειγνύεται με το τοπικό φυσικό περιβάλλον. Έχουν θερμικά ταβάνια και είναι όλα φυσικά αερισμένα.

Έχουμε επίσης τρία ξύλινα σπίτια για γάτες, αρκετά ξύλινα για αποθήκευση και, πιο πρόσφατα, έχουμε κατασκευάσει 4 ξεχωριστούς χώρους άσκησης για να τρέχουν τα σκυλιά μας και να παίζουν. Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός είναι τέτοιος ώστε οι χώροι όπου ζουν τα ζώα να προστατεύονται καλά από αντίξοες καιρικές συνθήκες. Παράλληλα εξασφαλίζει ασφαλείς και άνετες συνθήκες διαβίωσης σε όλα τα ζώα μας.

Το καταφύγιο στο Μαράθι μπορεί να φιλοξενήσει έως 50 σκύλους και περίπου 20 γάτες που χρειάζονται ειδική ιατρική περίθαλψη.

Διαθέτει ειδικό αναρρωτήριο και χώρο για κτηνιατρική εξέταση, ενώ είναι εξοπλισμένο με όλα τα απαραίτητα μέσα υγιεινής και προστασίας του περιβάλλοντος. Παράλληλα, διαθέτει πλήρες αποχετευτικό δίκτυο, χωριστό για κάθε κτίριο, έτσι ώστε όλοι οι χώροι να διατηρούνται καθαροί και ασφαλείς.

Το καταφύγιο διαθέτει επίσης μόνιμη κατοικία για τον υπεύθυνο του καταφυγίου, ώστε να υπάρχει 24ωρη παρακολούθηση και ασφάλεια, καθώς και γραφείο με αποθηκευτικό χώρο. Το γραφείο θα είναι διαθέσιμο για διοικητικές εργασίες όπως υιοθεσίες, καθώς και εκπαιδευτικές συνεδρίες για το κοινό.

Στόχος μας είναι το νέο μας καταφύγιο, πέρα από την προσωρινή φιλοξενία των ζώων, μέχρι αυτά να υιοθετηθούν, να παρέχει τακτική ενημέρωση σε παιδιά και ενήλικες για τη φιλοζωία, την αγάπη και τη σωστή φροντίδα προς τα ζώα.

Οι ώρες για το επισκεπτήριο του κοινού θα είναι συγκεκριμένες ενώ οι χώροι θα λειτουργούν επίσης ως πάρκο αναψυχής, όπου οι επισκέπτες μπορούν να βγάζουν βόλτα τα σκυλιά, να παίζουν μαζί τους και εφόσον υπάρχει ενδιαφέρον, να τα υιοθετούν.

Κάθε χρόνο περισσότερα από 200 σκυλιά και γάτες υιοθετούνται και φεύγουν από την Πάρο, όταν βρεθούν καλές οικογένειες για αυτά.

Το κόστος κατασκευής του νέου μας καταφυγίου ξεπέρασε τα 200,000 ευρώ και χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου μέσω δωρεών και χορηγιών.

Αυτό βέβαια επετεύχθη ύστερα από λεπτομερή και ενδελεχή έλεγχο των δράσεων και οικονομικών του συλλόγου μας, από τους μεγάλους θεσμικούς ευεργέτες και χορηγούς μας, διασφαλίζοντας μια απόλυτα διαφανή και σωστή διαχείριση των πόρων για κάθε ευρώ που δαπανήθηκε.

Η υλοποίηση αυτού του σημαντικού έργου έγινε δυνατή χάρη στις γενναιόδωρες δωρεές και χορηγίες των ακόλουθων ιδρυμάτων, Ευεργετών και Χορηγών:

(με αλφαβητική σειρά)
DEDDIE SA (Εταιρεία Ηλεκτρικής τροφοδοσίας)
ΕΝΕΡΓΙΑΚΟΣ ΚΟΜΒΟΣ ΜΕΣΑ
ΕΡΓΟΝΟΜΙΑ ΑΕ
ΕΣΠΕΡΑΝΖΑ ΑΠΣ (ΔΑΝΙΑ)
Κύριε. ΑΝΣΙ ΚΕΤΟ (ΔΑΝΙΑ)
Η ΛΑΦΑΡΓΕ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΛΗΣΗ
Ιδρυμα J.S. LATSIS
ΙΔΡΥΜΑ Α.Γ. ΛΕΒΕΝΔΗΣ
ΙΔΡΥΜΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ
Κα. THAINE MOURRIER (ΓΑΛΛΙΑ)
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ

Ευχαριστούμε όλους θερμά από καρδιάς για την εμπιστοσύνη που μας δείξατε και μας δείχνετε, τη στήριξη που μας προσφέρετε και την πολύτιμη βοήθειά σας!

Ένα ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ οφείλουμε επίσης και σε εκατοντάδες Έλληνες και ξένους ιδιώτες δωρητές, μέλη του συλλόγου μας και μέλη του διοικητικού συμβουλίου PAWS, συνεργάτες, εθελοντές και φίλους, που μας βοήθησαν και εξακολουθούν να μας βοηθούν και να μας στηρίζουν με σημαντικές χορηγίες σε χρήμα ή/και σε είδος, έτσι ώστε το όνειρό μας έγινε σύντομα πραγματικότητα και τα αδέσποτα ζωάκια της Πάρου απέκτησαν επιτέλους τον δικό τους χώρο φιλοξενίας, προστασίας, ασφαλούς διαβίωσης και αγάπης!

Επίσης, ευχαριστούμε όλους τους επαγγελματίες (προμηθευτές, κατασκευαστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, μαραγκούς κ.α.), οι οποίοι προσέφεραν δωρεάν υλικά και αφιλοκερδή εργασία σε διάφορες φάσεις κατασκευής του καταφυγίου μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός του καταφυγίου έγινε με δωρεάν προσφορά και συνεργασία μεταξύ Αυστραλού και Ελληνίδας Αρχιτέκτονος της Πάρου.

Ακόμη, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε και τον κτηνίατρο, Ν. Τσιγώνια, καθώς και τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Σύρου για την εξαιρετική συνεργασία και υποστήριξη που μας προσέφεραν.

Θερμές ευχαριστίες οφείλουμε και στη «Φωνή της Πάρου» και ιδιαίτερα στον κ. Ν. Ραγκούση-Λαουτάρη, για την πολύτιμη προσωπική βοήθεια και στήριξη που μας προσέφερε και μας προσφέρει ανελλιπώς στην προσπάθειά μας αυτή.

Είμαστε βέβαιοι, όπως εξάλλου δείχνουν και τα δεκάδες υποστηρικτικά μηνύματα που δεχόμαστε, ότι όλοι οι κάτοικοι της Πάρου θα αγκαλιάσουν, θα βοηθήσουν και θα στηρίξουν την προσπάθεια του συλλόγου μας για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία του καταφυγίου μας, για το καλό του τόπου, της όμορφης Πάρου.

Ίσως είναι η πρώτη φορά στη χώρα μας που ελάχιστοι εθελοντές τόλμησαν να προχωρήσουν σε μία τόσο σημαντική και ολοκληρωμένη επένδυση ευρωπαϊκών προδιαγραφών για αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που θα μείνει παρακαταθήκη για το νησί μας και θα αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα μίμησης και για άλλες τοποθεσίες της Ελλάδος.

Το νέο καταφύγιο του συλλόγου PAWS στο Μαράθι σας περιμένει να το επισκεφθείτε, για να δείτε από κοντά τις ασφαλείς και άνετες εγκαταστάσεις του, τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που τηρούνται με προτεραιότητα την ευζωία και υγιεινή διαβίωση των ζώων μας, έτσι ώστε να διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι το καταφύγιό μας αυτό δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτά που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε ως «καταφύγια ζώων»!

Εδώ καθημερινά, τα φιλοξενούμενα ζωάκια μας δέχονται από τους υπεύθυνους του καταφυγίου και πολλούς εθελοντές μας, όλη την αγάπη, φροντίδα και περιποίηση που τους αρμόζει, αθλούνται ελεύθερα ή/και με συνοδεία εθελοντών, παίζουν και χαίρονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους την κάθε τους στιγμή, μέχρι να βρεθούν γι’ αυτά οι κατάλληλες οικογένειες που θα τα υιοθετήσουν.
Πάντα με την ευχή και την ελπίδα για λιγότερα αδέσποτα στην Πάρο.

Ρ. Ελευθεριάδου

https://www.facebook.com/pawsparos/

Πρόεδρος Δ.Σ. Συλλόγου Προστασίας Ζώων Πάρου-PAWS

Πηγή: http://www.fonitisparou.gr/

Κοινοποίηση:
Tags: