Ιανουάριος 29, 2020

Εσείς ξέρετε τον αριθμό των κουταβιών που μπορεί να γεννήσει ένα σκυλί;

Τα μικρά κουτάβια είναι γεγονός πως είναι πολύ χαριτωμένα και σίγουρα βλέποντάς τα αισθανόμαστε μια τρυφερότητα στη θέα τους. Όμως,  πριν αφήσουμε την σκύλα μας να ζευγαρώσει πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι πως ξέρουμε τον αριθμό των κουταβιών που θα φέρει στον κόσμο καθώς και το ότι έχουμε αποφασίσει να παρέχουμε στο σκυλί μας μια ασφαλή εγκυμοσύνη και έναν εύκολο τοκετό. Τέλος, θα πρέπει να έχουμε διασφαλίσει το πού θα δοθούν τα μωρά για υιοθεσία καθώς έχουμε την ευθύνη για την ζωή τους και την  μελλοντική τους ευτυχία και ευζωία.

Αν δεν είμαστε σίγουροι για όλα τα παραπάνω έχουμε το ηθικό χρέος της στείρωσης που διασφαλίζει την υγεία της σκύλας μας από πυομήτρα και βέβαια και το ρίσκο μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης.

Μια ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στην ανθρώπινη εγκυμοσύνη και στην εγκυμοσύνη των σκύλων είναι πως οι σκύλοι δεν μπορούν να προμηθευτούν τεστ εγκυμοσύνης από το φαρμακείο. Γι’αυτόν τον λόγο, πρέπει να βασιστούμε σε άλλες μεθόδους για να διαπιστώσουμε εάν ο σκύλος είναι έγκυος. Ένας αρκετά ακριβής τρόπος για να διαπιστώσουμε κάτι τέτοιο είναι μέσω των διαγνωστικών τεστ.

Εάν γνωρίζετε την ημερομηνία εκτροφής του σκύλου σας, ο κτηνίατρος σας μπορεί να εκτελέσει κοιλιακή ψηλάφηση στις 28 ημέρες περίπου για να δει εάν ο σκύλος είναι έγκυος. Σε αυτό το στάδιο της εγκυμοσύνης, τα κουτάβια είναι σαν μικρές μπάλες του γκολφ η σταφύλια ανάλογα με το μέγεθος του σκύλου. Αυτές οι ”μπάλες” είναι στην πραγματικότητα υγροί γεμάτοι σάκοι που περιβάλλουν το έμβρυο. Η κοιλιακή ψηλάφηση είναι μια δύσκολή διαδικασία και δεν θα πρέπει να επιχειρείται χωρίς την βοήθεια κτηνιάτρου. Οι σάκοι αυτοί χάνουν το διακριτό τους σχήμα μετά από έναν μήνα. Γι’αυτόν τον λόγο, το χρονοδιάγραμμα αυτών των τεστ είναι πολύ σημαντικό.

Εναλλακτικά, ο κτηνίατρος σας μπορεί να κάνει υπερηχογράφημα μεταξύ 25 και 35 ημερών για να διαπιστώσει την εγκυμοσύνη του σκύλου σας.

Επανερχόμενοι στο πόσα κουτάβια θα γεννήσει μια σκυλίτσα εξαρτάται από διαφόρους παράγοντες, όπως η ράτσα, η ηλικία και οι συνθήκες διαβίωσης. Κατά μέσο όρο πάντως μια σκυλίτσα γεννά 5 με 6 κουτάβια σε κάθε γέννα.

Οι μικρόσωμες ράτσες γεννούν 3 με 4 κουταβάκια σε κάθε γέννα με μέγιστο αριθμό τα 8, ενώ οι μεγαλόσωμες ράτσες γεννούν 7 με 8 κουτάβια, σπάνια ξεπερνώντας τα 15 (ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί ήταν 24 κουτάβια το 2004 στη Μεγάλη Βρετανία από ένα Neapolitan Mastiff).

Η ηλικία της μητέρας παίζει κι αυτή ρόλο στον αριθμό των κουταβιών. Στις μικρόσωμες ράτσες, τόσο οι νεαρές όσο και οι μεγάλης ηλικίας σκυλίτσες γεννούν λιγότερα κουτάβια. Στις μεγαλόσωμες ράτσες αυτό παρατηρείται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες. Επίσης, όταν μια σκυλίτσα γεννά για πρώτη φορά, συνήθως κάνει λιγότερα κουταβάκια απ’ ό,τι σε επόμενες γέννες.

Ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν σας είναι το πόσο μεγάλη ήταν η προηγούμενη γέννα της σκυλίτσας σας. Επειδή η γέννα είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολλή ενέργεια και κουράζει τη μητέρα, αν σε μια γέννα γεννηθούν πολλά κουτάβια, συνήθως στην επόμενη θα γεννηθούν λιγότερα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός που θεωρείται φυσιολογικός. Αν η σκυλίτσα σας συμπεριφέρεται και τρώει κανονικά κατά την εγκυμοσύνη, δεν υπάρξουν επιπλοκές κατά τη γέννα και τα κουταβάκια γεννηθούν υγιή, ο αριθμός τους θεωρείται φυσιολογικός.

Κοινοποίηση:
Tags: