2 Αυγούστου, 2016

Αισιόδοξα μηνύματα για την Καρέτα-Καρέτα! Χρονιά ρεκόρ ωοτοκίας χαρακτηρίζεται το 2016

Επιτέλους και μερικά ευχάριστα νέα! Χρονιά που θα καταγράφει ρεκόρ γεννήσεων Καρέτα-Καρέτα φαίνεται πως θα είναι το 2016 για το Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο στη Ζάκυνθο σύμφωνα με τον σύλλογο “ΑΡΧΕΛΩΝ”. 

Με 1021 χελώνες να κάνουν την εμφανισή τους στα νερά του Ιονίου και με μεγάλο αριθμό φωλιών, φαίνεται πως το 2016 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για την εμβληματική ταξιδεύτρια της Μεσογείου. Στην προστατευόμενη από το κοινό παραλία Σεκάνια της Ζακύνθου μόνο, καταγράφηκαν 482 φωλιές που αποτελεί ρεκόρ ωοτοκίας για την τελευταία πενταετία.

loggerhead hatchlings pp

Η φύλαξη της παραλίας κρίθηκε απαραίτητη και έτσι για να διασφαλιστεί η προστασία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες προστέθηκαν 2 πυροφύλακες που επαγρυπνούν. Στα Σεκάνια παραδοσιακά σημειώνονται οι πρώτες γεννήσεις νεοσσών και φέτος, η πρώτη φωλιά που καταγράφηκε στις 23/5 Παγκόσμια Ημέρα της Χελώνας, μετά από 2 σχεδόν μήνες επώασης έφερε στην επιφάνεια το πρώτο χελωνάκι του καλοκαιριού που άφησε τα πρώτα του δειλά βήματα στην άμμο! Την ίδια μέρα στις 17/7 σε άλλη μια φωλιά έσκαγε το πρώτο αυγό… Βήματα νεοσσών θα μετράμε στην άμμο μέχρι και τον Οκτώβριο καθώς είναι αρκετές οι φωλιές σε ωοτοκία ακόμα, αυτή τη στιγμή.

0236fe4ffb3bfc43e63cb946c008ba7d_XL

Στην παραλία η ανθρώπινη παρουσία απαγορεύεται, είναι ο μόνος τρόπος να προστατευθεί το φυσικό “μαιευτήριο” από οποιονδήποτε παράγοντα θα μπορούσε να το θέσει σε κίνδυνο. Ακόμα και η πιθανότητα μίας πυρκαγιάς σε κοντινή περιοχή θέτει την παραλία σε άμεσο κίνδυνο διάβρωσης από μεταφερόμενο χώμα, λάσπη και κλαδιά που θα “θάψουν” πιο βαθιά στην άμμο τις ευαίσθητες φωλιές.

kareta

Η χώρα μας είναι ο χώρος ωοτοκίας του 26% φωλιών της Λεκάνης της Μεσογείου. Ο κόλπος του Λαγανά της Ζακύνθου μπορεί να είναι το σημείο που φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό με έξι παραλίες, αλλά φωλιές Καρέτα-Καρέτα απαντώνται και στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη, αλλά και στα νησιά των Κυκλάδων.

Χωρίς τίτλο (37)

Αν σε κάποιους που ονειρεύονται άλλου είδους χωροταξίας, ο “φόρος γής” τους φαίνεται βαριά θυσία στην τουριστική ανάπτυξη, το μόνο που μπορεί κανείς να αντιτάξει είναι η σημασία της προσφοράς των ελληνικών νησιών στη διατήρηση των ειδών της κιβωτού της φύσης. Η παραμικρή ανισορροπία μπορεί να σημάνει την αρχή μίας μη αναστρέψιμης πορείας απάλειψης του είδους.

Περιστατικά σαν τη θανάτωση της θαλάσσιας χελώνας με μπουκάλι γεμισμένο με τσιμέντο σε παραλία της Νάξου που είδαμε πριν λίγο καιρό, δεν μπορούν να χαρακτηριστούν μόνο αποτρόπαια, αλλά ως την αρχή μιας ανεγκέφαλης γενοκτονίας! Είναι ένας εθνικός διασυρμός για την χώρα, που τόσο αβίαστα αποκαλούμε τον “επί γής παράδεισο”, με χιλιάδες μέτρα ακτογραμμής να απολαύσουμε. Ας αφήσουμε μερικά μέτρα και στα υπόλοιπα είδη…

Κοινοποίηση:
Tags: