Φεβρουάριος 6, 2019
||||| 0 0 |||||
107

Ένα έγκλημα που πολλές φορές μένει ατιμώρητο! Έτσι θα προστατεύσουμε τα κατοικίδια μας από τις «φόλες»!

Οποιαδήποτε μορφή κακοποίησης ζώου τιμωρείται αυστηρά με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και πρόστιμο από 5.000 έως 15.000 ευρώ.
Παρ’ όλα αυτά πολλοί συνεχίζουν να δηλητηριάζουν τα σκυλιά με φόλες. Το φαινόμενο αυτό έχει μειωθεί αισθητά στις πόλεις, σε σύγκριση με την επαρχία.
Τα συνηθέστερα δηλητήρια που χρησιμοποιούνται είναι φυτοφάρμακα, ποντικοφάρμακα, αλλά και αιχμηρά αντικείμενα, όπως σπασμένο γυαλί και ξυραφάκια που τοποθετούνται σε φαγητό για να μην γίνουν αντιληπτά από το σκύλο.

Ανάλογα με το δηλητήριο που παίρνει ένας σκύλος, εμφανίζει και διαφορετικά συμπτώματα, άρα χρειάζεται και διαφορετική αντιμετώπιση.

Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γίνει κάτι άμεσα για να αποβληθεί το δηλητήριο από τον οργανισμό του.
Τα σκυλάκια μας έχουν δυστυχώς το κακό συνήθειο να τρώνε ό,τι βρουν στο έδαφος, με αποτέλεσμα να δηλητηριάζονται αρκετά συχνά, απλά τις περισσότερες φορές να το ξεπερνάνε με έναν απλό εμετό.

Οι γατούλες είναι περισσότερο εκλεκτικές με το φαγητό τους, αλλά εξίσου συχνά γίνονται και αυτές θύματα δηλητηριάσεως, ειδικά όσες βγαίνουν συχνά εκτός σπιτιού.


Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος.
Οι περισσότεροι δολοφόνοι ζώων με ‘όπλο’ τη λεγόμενη ‘φόλα’, χρησιμοποιούν συνήθως για να την δημιουργήσουν μέρος γευστικού φαγητού (κονσέρβα ή λουκάνικα) και κοινά ποντικοφάρμακα ή εντομοκτόνα, που περιέχουν αρσενικό, φώσφορο ή παρασκευάζουν όμοια θανατηφόρα ένζυμα με κεφαλές πυρείων που περιέχουν φώσφορο ή με κομματάκια σπόγγου συνδεδεμένα από λεπτό σύρμα, αλλά και τριμμένα γυαλιά μέσα σε κιμά.

Το ζώο όταν δηλητηριάζεται παρουσιάζει συμπτώματα όπως:

Υπερβολική σιελόρροια, μυϊκό τρόμο, και συνήθως είναι έλλειψη συντονισμού κινήσεων, έντονος εμετός, διάρροια, παραλήρημα, φοβερούς σπασμούς, αγωνιώδες βλέμμα, κατάρρευση και σπασμοί, αφόδευση, εμετό.
Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τι δηλητήριο έχει πάρει και σε τι ποσότητα.


Άμεση δράση:
Σε περίπτωση που δεν γίνεται να μεταφερθεί ο σκύλος στο κτηνιατρείο άμεσα, πρέπει να του προκαλέσετε εμετό για να φύγει από τον οργανισμό του το δηλητήριο και να μην προλάβει να απορροφηθεί.

Μια λύση είναι να του δώσετε μαγειρική σόδα, αλάτι ή μουστάρδα αραιωμένη με νερό.
Αν αργήσετε να αντιληφθείτε ότι το ζωάκι σας δηλητηριάστηκε, τότε σπεύσατε άμεσα στον κτηνίατρο. Θα βοηθήσει πολύ τη διάσωσή του αν γνωρίζετε από τι ακριβώς δηλητηριάστηκε (και σε τι ποσότητα), καθώς και αν μπορείτε ενδεχομένως να το πάρετε μαζί σας στον γιατρό.

Πρόληψη:
Ο καλύτερος τρόπος για να προλάβετε το κατοικίδιό σας από το να δηλητηριαστεί από φόλα είναι να το εκπαιδεύσετε ώστε να μην τρώει ποτέ τίποτα απευθείας από το έδαφος, από τη γη.
Όσον αφορά στα σκυλιά η εκπαίδευση αυτή λέγεται ‘απάρνηση του δολώματος’ και συνήθως γίνεται εύκολα αντιληπτή.

Ωστόσο, επειδή ακόμα και με την εκπαίδευση το αποτέλεσμα μπορεί να μην είναι άριστο μπορείτε και από μόνοι σας να λάβετε κάποια μέτρα, όπως:

Να το ταΐζετε μόνο στο πιάτο του, στο ίδιο πάντα μέρος του σπιτιού και όσο το δυνατόν σε σταθερές ώρες. Μην το ταΐζετε ποτέ από το χέρι και μην επιτρέπετε ενδιάμεσα μικρογεύματα. Φροντίστε δε να ταΐζεται από ένα μόνο συγκεκριμένο άτομο στην οικογένεια.
Μην αφήνετε το ζώο να τρώει τίποτε από κάτω και αν το κάνει να το μαλώνετε και να του παίρνετε αμέσως αυτό που θα βάλει στο στόμα του.
Μάθετέ το να τρώει μετά από εντολή σας.

Δηλαδή, βάλτε φαγητό στο πιατάκι του και αφήστε το να περιμένει το δικό σας σύνθημα για να φάει –με τις γάτες, βέβαια, αυτό είναι λίγο δύσκολο, αλλά προσπαθήστε.
Γενικά προσπαθήστε να μην αφήνετε το ζωάκι σας πεινασμένο, γιατί λογικό είναι πως αν πεινάει θα φάει πιο εύκολα ό,τι βρεθεί στο δρόμο του.
Για εσάς που έχετε σκυλάκι, αν τελικά βρεθείτε σε μία περιοχή γνωστή για τους δολοφόνους της, εν ανάγκη φορέστε στο σκυλί -όταν θα είναι εκτός σπιτιού- φίμωτρο. Είναι σίγουρα η χειρότερη μέθοδος αλλά στην ανάγκη είναι η πιο αποτελεσματική.

Κοινοποίηση: