17 Αυγούστου, 2016

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στην πλημμυρισμένη Λουιζιάνα. Διασώστες ρισκάρουν τη ζωή τους και για τα ζώα… (ΦΩΤΟ)

Όσο η Λουιζιάνα παραμένει για 6η ημέρα κάτω από την επιφάνεια του νερού, χιλιάδες ανθρώπινες ιστορίες ξετυλίγονται στις περιοχές που επλήγησαν. 30.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα πλημμυρισμένα σπίτια τους και πίσω έμειναν περισσότερα “συντρίμια” από οσα φανταζόμαστε…

Ο κυβερνήτης της Λουιζιάνα Τ.Μ. Έντουαρντς έκανε λόγο για κατάσταση “δίχως προηγούμενο” στην παραποτάμια πολιτεία, που έχει πληγεί κατα το παρελθόν πολλάκις από καταστροφές, όπως αυτή του Κατρίνα. Στην μεγάλη εκκένωση των περιοχών που βρίσκονται πνιγμένες στα νερά του Μισσισιπί, 14.000 άνθρωποι μόνο, οι μισοί από αυτούς που εκκένωσαν τα σπίτια τους, έχουν βρει ασφαλή καταφύγια. Στην βιαστική τους έξοδο, άφησαν πίσω περισσότερα από ότι θα ήθελαν. Μεταξύ αυτών και τους καλύτερούς τους φίλους.

Πολίτης μεταφέρει κοπάδι από πρόβατα σε ασφαλές ύψωμα.

Πολίτης μεταφέρει κοπάδι  από πρόβατα που εντόπισε σε ασφαλές ύψωμα.

Όπως και στην περίπτωση του τυφώνα Κατρίνα, ελάχιστοι πίστευαν πως η καταστροφή θα είναι τέτοιου μεγέθους. Εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, αφήνοντας όπως νόμιζαν πίσω τα ζώα τους ασφαλή για λίγες μέρες με τροφή και νερό. Η επόμενη μέρα θα τους βρει να επιστρέφουν στα χαλάσματα με αγωνία, όχι μόνο για το αύριο αλλά και για αυτούς που έμειναν πίσω και την τύχη τους.

Ζώα που διασώθηκαν από το πλημμυρισμένο καταφύγιο

Εθελοντές διασώστες ξεκίνησαν από την πρώτη στιγμή επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης κάθε ζωής που βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο. Αυτό σήμαινε και τα εκατοντάδες ζώα που βρέθηκαν σε σπίτια, αλλά και αυτά που προσπαθούσαν να κολυμπήσουν προς τη σωτηρία τους. Από το Σάββατο, τρείς χιλιάδες διασώσεις ανθρώπων και 1.000 περίπου ζώων έχουν καταγραφεί. Απο αυτά το 99% ήταν κατοικίδια που έμειναν πίσω.

Διασώστρια μεταφέρει σκύλο που βρέθηκε σε σπίτι

Το τοπικό καταφύγιο του Μπατόν Ρουζ Denham Springs Animal Shelter, βρέθηκε και αυτό κάτω από την επιφάνεια του νερού και οι εθελοντές του έσπευσαν να στήσουν επιχείρηση εκκένωσης. Το νερό ανέβαινε γρήγορα και σε μία προσπάθεια να νικήσουν το χρόνο, άνοιξαν τελικά τα κέννελ και αφήσαν τα ζώα να κολυμπήσουν μόνα τους στην επιφάνεια. Εκτός από τις συγκινητικές προσπάθειες των διασωστών, στο τέλος, όλα τα ζώα που είχαν μεταφερθεί σε ασφαλές καταφύγιο ανέλαβαν οι ντόπιοι που είχαν και αυτοί διασωθεί από τα συνεργεία εντοπισμού.

Ευγνωμοσύνη…

Η επόμενη μέρα είναι ένας γολγοθάς για το καταφύγιο. Επείγει η φιλοξενία των ζώων μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και η προσθήκη των νέων “ορφανών” ζώων που διασώθηκαν και πλέον πρέπει να δωθούν για υιοθεσία σε νέους ιδιοκτήτες.

Σκύλοι από το τοπικό καταφύγιο σε μία στάση σε ασφαλές ύψωμα πριν μεταφερθούν στο καταφύγιο

Οι έρευνες συνεχίζονται ωστόσο, μέχρι να υποχωρήσουν και τα τελευταία νερά και η πόλη να αρχίζει να αποκαθιστά την ισορροπία της καθημερινότητας. Οι αριθμοί των ζωών που χάθηκαν δεν θεωρούνται ακόμα ακριβείς. Όταν τα νερά απομακρυνθούν, η εικόνα θα αλλάξει ξανά, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Μέχρι τότε οι προσπάθειες των ανθρώπων που ρισκάρουν τη ζωή τους και η “αλυσίδα” αγάπης δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο και η αγωνία για τον τελικό απολογισμό μεγαλώνει.

Διασώστης της LSART εντοπίζει σκύλο σε αυλή σπιτιού

Διαβάστε περισσότερα θέματα στο mybestfriend.gr

Κοινοποίηση:
Tags: