10 Αυγούστου, 2016

Εκπαιδευμένοι σκύλοι στον πόλεμο κατά των δηλητηρίων

Φρένο στην πρακτική της εξοθρευσης με φόλες, δολώματα και παγίδες επιχειρούν να βάλουν στην Κρήτη. Δύο Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες και δύο ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι έχουν ήδη πιάσει δουλεία και “σαρώνουν” το τοπίο, έχοντας από την πρώτη στιγμή καταγράψει επιτυχία στο έργο τους.

Η Ντάικα και η Καρίνα, μαζί με τους συνοδούς – χειριστές τους Σπύρο Νηστικάκη και Γιάννη Γρηγοράκη είναι η νέα ομάδα Κ.Ο.Σ. και παρουσιάστηκαν στις 21 Ιουλίου στο κοινό της Κρήτης. Η Κρητική Ομάδα Σκύλων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, όπως είναι το πλήρες όνομα, περιπολούν καθημερινά στην Κρητική ύπαιθρο και εντοπίζούν τα δηλητηριώδη δολώματα, δόκανα και παγίδες, αλλά και νεκρά ζώα, όλες δηλαδή τις άμεσες απειλές για οικόσιτα αλλά και άγρια ζώα.

Οι δύο αδερφές με τους χειριστές τους, Σπύρος Νηστικάκης και Ντάικα (αριστερά) και Γιάννης Γρηγοράκης και Καρίνα (δεξιά)

Η Ντάικα και η Καρίνα είναι δύο νεαροί γερμανικοί ποιμενικοί 18 μηνών, ειδικά εκπαιδευμένοι για αυτή τη δουλεία. Σε πρώτη φάση τελείωσαν την ειδική τους εκπαίδευση στην Ανδαλουσία, στο Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης “Perros contra el Veneno”. Για το δευτερο μέρος που αφορούσε στην εκπαιδευτική περιπολία με την παρουσία των Ελλήνων χειριστών, κατέφθασαν στην Κρήτη στα μέσα Ιουνίου.

OMADA2Μαζί με τους νέους τους νέους τους χειριστές Γιάννη Γρηγοράκη και Σπύρο Νηστικάκη, Ομοσπονδιακούς Θηροφύλακες της Α΄Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου (Α΄ΚΟΚΔ) και για ένα περίπου μήνα μέχρι τις 20 Ιουλίου, πραγματοποίησαν δύο εκπαιδευτικές αυτοψίες καθημερινά, προκειμένου αμφότεροι να αναλάβουν δράση στις νέες συνθήκες εργασίας που διαμορφώνονταν.

assets_LARGE_t_420_54734800_type13145

Στην σύντομη αυτή περίοδο ήρθαν και τα πρώτα αποτελέσματα. Στην περιοχή Κούρτεσι, στο οροπέδιο του Λασιθίου προχώρησαν στην πρώτη αυτόφωρη σύλληψη δράστη. Στον τελικό απολογισμό, μετρήθηκαν πάνω από 30 περιπτώσεις επιτυχούς εντοπισμού. Πιο συγκεκριμένα 4 περιστατικά δηλητηριάσεων ζώων, 2 δηλητηριασμένα δολώματα, 8 δηλητηριασμένα ζώα νεκρά, αλλά και 15 θηλιές, 2 δόκανα και μία παγίδα για σφίγγες. Εντοπίστηκαν επίσης φυτοφάρμακα. που ίσως να είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή δολωμάτων με δηλητήριο (φόλες). Για αυτές τις υποθέσεις κατατέθηκαν ήδη 3 μηνύσεις, ενώ η αυτόφωρη σύλληψη, έχει πάρει τη νομική οδό.

assets_LARGE_t_420_54734803_type13145

Στην συνέντευξη τύπου, στις 21 Ιουλίου παρευρέθηκε και ο Ισπανός εκπαιδευτής Jesus Lopez Valliadolid του Ειδικού Κέντρου Εκπαίδευσης “Perros contra el Veneno”, που συντόνισε την επίδειξη της δράσης, αλλά και φορείς από το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το Μουσείο φυσικής Ιστορίας Κρήτης και της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Κρήτης και Δωδεκανήσου

Η δράση της Κ.Ο.Σ. αφορά πρωτίστως την Κρητική ύπαιθρο αλλά δέχεται τις καταγγελίες των πολιτών και στις αστικές περιοχές του νησιού. Η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορούν να δίνουν οι πολίτες στο έργο τους είναι να ενημερώνουν τηλεφωνικά ακόμα και στους δήμους, την αστυνομία, στη δασική υπηρεσία, αλλά και στην Α’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Κρήτης και Δωδεκανήσου, με όσο πιο λεπτομερή τρόπο γίνεται τα περιστατικά που πέφτουν στην αντιληψή τους, χωρίς να επέμβουν οι ίδιοι.

neakriti-news-image

Η παρουσία των δύο κλιμακίων, στην Ανατολική Κρήτη, Σπύρος Νηστικάκης και Ντάικα και στην Δυτική Κρήτη, Γιάννης Γρηγοράκης και Καρίνα, δίνει την ελπίδα πως υπό τον φόβο του εντοπισμού οι δηλητηριάσεις ζώων και η λαθροθηρία θα περιοριστούν σημαντικά στο νησί. Ίσως το επιτυχημένο μέχρι στιγμής παράδειγμα να ακολουθήσουν και άλλες περιοχές της χώρας και τότε να μιλάμε για συνολική αντιμετώπιση στο πρόβλημα των ελλιπών ελέγχων. Τα τηλέφωνα στα οποία μπορείτε να προβείτε σε απευθείας καταγγελίες για περιστατικά δηλητηρίασης ή παράνομων παγίδων είναι:

Σπύρος Νηστικάκης: 6948512177 (Αν. Κρήτη, Λασίθι-Ηράκλειο)

Γιάννης Γρηγοράκης: 6948512153 (Δυτ. Κρήτη, Χανιά-Ρέθυμνο)

Δείτε το video:

Κοινοποίηση:
Tags: