5 Μαΐου, 2018

Εάν χάσετε το αγαπημένο σας ζωάκι… κινηθείτε γρήγορα και σωστά…

Οι Σύλλογοι Προστασίας Αδέσποτων Ζώων με ανακοινώσεις τους δίνουν μερικές συμβουλές προς τους ιδιοκτήτες ώστε να προσέχουν τα ζωάκια τους.

Αφορμή στάθηκε το γεγονός πως τον τελευταίο καιρό παρατηρείται μία έξαρση σε ζωάκια που χάθηκαν.

Η ανακοίνωση:

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε παρατηρήσει μία έξαρση στα χαμένα ζώα. Θα θέλαμε να προσφέρουμε κάποιες μικρές συμβουλές προκειμένου να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας ως προς την αποφυγή τέτοιων φαινομένων και πρακτικά να συνεχίσουμε την προώθηση σκύλων και γατιών προς υιοθεσία και όχι συνεχή αναδημοσίευση χαμένων δεσποζόμενων.

1/ Προσέχετε. Τόσο απλό, τόσο σημαντικό. Φροντίστε να φοράει το ζώο σας σωστό περιλαίμιο ή έστω σαμαράκι και να ΜΗΝ του βγαίνει βγαίνει πάνω από το κεφάλι. Φροντίστε να έχετε σωστό και ασφαλή οδηγό.
2/ Στειρώστε τον σκύλο σας. Μπορείτε παράλληλα να μιλήσετε με κάποιον επαγγελματία για να σας βοηθήσει να χτίσετε μια σχέση μαζί του έτσι ώστε η προσοχή του να είναι σε εσάς και όχι οπουδήποτε αλλού.
2/ Τοποθετήστε μικροτσίπ στον σκύλο σας. Είναι νομική και ηθική υποχρέωση. Τοποθετήστε και ταμπελάκι με τηλέφωνο επικοινωνίας. Τα χρωματιστά των κλειδιών πχ κοστίζουν περίπου 0.15 ευρώ. Αν το θεωρείτε δυσβάστακτο το κόστος, επικοινωνήστε μαζί μας, θα σας το προσφέρουμε. Εναλλακτικά ένα μεταλλικό κοστίζει περίπου 7 με 10 ευρώ.
3/ Τα 5-10-15-30 λεπτά που αφιερώνετε στη βόλτα του σκύλου σας αφιερώστε τα όντως σε εκείνον, βγάλτε το κεφάλι σας από το κινητό σας, θα αισθανθείτε πολύ πολύ καλύτερα. Αλήθεια.

Αν παρόλα αυτά (καταφέρατε) να χάσετε τον σκύλο σας, ακολουθήστε ΑΜΕΣΑ τα παρακάτω.

1/ Φτιάξτε μια σωστή αγγελία στο facebook. Ξεκινάτε με μια χαρακτηριστική φωτογραφία και την περιοχή πχ ΧΑΘΗΚΕ από Κυψέλη, περιοχή. Η αγγελία τύπου “Χάθηκε από το σπίτι μου” δεν βοηθάει ιδιαίτερα στο γεωγραφικό προσδιορισμό.
Αναφέρουμε ημερομηνία, χρονικοί προσδιορισμοί τύπου “χτες” ή “αύριο” αλλάζουν κάθε μέρα.
Προσθέτουμε κάποιο χαρακτηριστικό αν υπάρχει πχ κόκκινο περιλαίμιο, ένα όρθιο αυτί και τέλος οπωσδήποτε τηλέφωνο επικοινωνίας.

2/ Ενημερώνετε το τοπικό φιλοζωικό σωματείο σας το οποίο μπορεί να κάνει ανακοίνωση, να ενημερώσει τους εθελοντές του και να σας καθοδηγήσει. ΟΧΙ δεν θα αφήσουν όλα τα υπόλοιπα περιστατικά (τα άπειρα) για να βγουν να ψάχνουν το δικό σας σκύλο, θα έχουν όμως το νου τους καθώς είναι πρώτοι που ενημερώνονται για νέα ζώα στο δρόμο.

3/ Ενημερώστε τοπικά πετ σοπ και κτηνιάτρους.

4/ Βάλτε το συντομότερο δυνατό αφίσες με κείμενο όπως αναφέραμε πιο πάνω. Είναι άπειρες οι περιπτώσεις που οι αφίσες έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιστροφή χαμένων ζώων. Τοποθετήστε σε μέρη όπου περνάει κόσμος πχ στάσεις, ψιλικατζίδικα ή πάνε άνθρωποι με σκύλους πχ πάρκα και pet shops.

Κοινοποίηση:
Tags: