Μάιος 18, 2018

Δώστε προσοχή: Tips για να φροντίσετε τη στοματική υγιεινή του σκύλου σας…

Με δεδομένο ότι το στόμα του σκύλου συνδέεται με την υγεία του αλλά και την ευρύτερη συμπεριφορά του είναι απαραίτητη η ενασχόληση με την σωστή υγιεινή του στην συγκεκριμένη περιοχή. Εξάλλου, ένα συντριπτικό ποσοστό των ενήλικων σκύλων πάσχει από ουλίτιδα και ενδείξεις όπως η δυσάρεστη αναπνοή ή η αιμορραγία πρέπει να προβληματίζουν τους ιδιοκτήτες τους.

Ο ιδιοκτήτης καλό θα ήταν – από όταν ο σκύλος είναι κουτάβι – να τον εξοικειώνει με την διαδικασία του ελέγχου των δοντιών αλλά και με το βούρτσισμα τους.

Έχοντας προμηθευτεί την κατάλληλη οδοντόβουρτσα (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ανθρώπινες, απλώς φροντίζοντας το μέγεθός τους να είναι το κατάλληλο για το μέγεθος του σκύλου σας, π.χ. οι μικρόσωμοι σκύλοι χρειάζονται παιδική οδοντόβουρτσα) και οδοντόκρεμα (μόνο αυτή που προορίζεται για κατοικίδια) και έχοντας οπλιστεί με λίγη υπομονή και χρόνο – γιατί η αγάπη είναι βέβαιη – είστε έτοιμοι.

Ξεκινήστε πρώτα προσφέροντας οδοντόκρεμα στο σκύλο σας, ο οποίος θα την φάει και έτσι θα εξοικειωθεί αρχικά με την γεύση της. Έπειτα μπορείτε να απλώσετε με τα δάχτυλά σας την οδοντόκρεμα και να του τρίψετε τα ούλα (σ.σ: αυτό βέβαια μόνο αν είστε σίγουροι ότι δεν θα σας δαγκώσει).

Προσθέτετε σε δεύτερο χρόνο την οδοντόβουρτσα και ξεκινάτε το βούρτσισμα από τους κυνόδοντες, μετά κατευθύνεστε στα πίσω δόντια και στο τέλος σε όλο το στόμα.

Η διαδικασία εννοείται πως θα πρέπει να γίνεται σταδιακά επιτρέποντας στο σκύλο αλλά και στον ιδιοκτήτη να νιώσει άνετα με αυτή, αποφεύγοντας την παραπάνω πίεση γιατί μπορεί να επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα (σ.σ: άρνηση του ζώου να συνεργαστεί…) και τελικά εντάσσοντάς την στην καθημερινότητα και των δύο.

Μην ξεχνάτε ότι κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, οπότε αναζητήστε την κατάλληλη συμπεριφορά, πειραματιστείτε και κυρίως συνεργαστείτε με τον κτηνίατρο σας!

Κοινοποίηση:
Tags: