Φεβρουάριος 6, 2019

Αυτό το γνωρίζατε; Η επικίνδυνη συνήθεια που έχουν τα σκυλιά και έχει να κάνει με την εκπαίδευσή τους


Notice: Undefined variable: size in /home/bestfriend/public_html/wp-content/themes/revija/loop/loop-single.php on line 37

Notice: Undefined variable: attr in /home/bestfriend/public_html/wp-content/themes/revija/loop/loop-single.php on line 37

Σίγουρα έχετε προσέξει ότι ορισμένα σκυλιά τρέχουν πίσω από αυτοκίνητα
Για μερικούς είναι απλά απάντηση στην ενστικτώδη κλήση τους για κυνήγι: οτιδήποτε κινείται μπορεί να χρησιμεύσει ως θήραμα.
Άλλοι μπορεί να ενεργούν έτσι γιατί θεωρούν το αυτοκίνητο ως εισβολέα. Ενώ ακόμη, άλλοι σκύλοι με ισχυρά ένστικτα βοσκής προσπαθούν να επιστρέψουν τα αυτοκίνητα πίσω στο «κοπάδι».
Βασικά, κάθε σκυλί είναι διατεθειμένο να κυνηγήσει ένα κινούμενο αντικείμενο, αλλά το θέμα είναι να μάθει πότε είναι εντάξει να το κυνηγήσει και πότε όχι.


Για παράδειγμα ένα ξύλο ή το να πιάσει μια μπάλα είναι μια χαρά αλλά το κυνήγι της γάτας του γείτονα ή τα διερχόμενα αυτοκίνητα δεν είναι.
Αρχικά, πρέπει να καταλάβετε γιατί το σκυλί σας κυνηγά τα αυτοκίνητα. Μόλις γίνει κατανοητό το κίνητρο του σκύλου, η λύση μπορεί να βρεθεί πολύ πιο εύκολα.
Το κυνήγι αυτοκινήτων μπορεί να σταματήσει με ένα λουρί ή με μια απόσπαση της προσοχής (όπως ένα δυσάρεστο θόρυβο) και να το διακόψει.
Όταν ο σκύλος στρέφει την προσοχή του μακριά από το κυνηγητό, επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά.

Φυσικά, ο αλάνθαστος τρόπος για να κρατήσετε ένα σκυλί μακριά από το κυνηγητό είναι να τον κρατήσετε περιφραγμένο.
Σε περίπτωση που το σκυλί σας βλέπει τα αυτοκίνητα ως «ακυβέρνητα πρόβατα» πρέπει να βρει κάτι πιο εποικοδομητικό να κάνει με τα ένστικτα της βοσκής του.

Δώστε του την αφθονία της άσκησης, αρκετά μεγάλες βόλτες, καθημερινό τρέξιμο, ή διάφορα παιχνίδια με Frisbee.

 


Τι πρέπει να κάνει ο οδηγός όταν ένα σκυλί τον ακολουθεί και κοντά στις ρόδες γαβγίζει επίμονα;
Ο οδηγός πρέπει να ελαττώσει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, ρίχνοντάς την στα 40-50 χλμ/ώρα. Δεν είναι τυχαίο πως η τροχαία σηματοδοτεί για αυτήν την ταχύτητα εντός πόλης, για την ασφάλεια των πολιτών.

Αυτή είναι και η φυσιολογική ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει ένα σκυλί και γι’ αυτό δεν του μοιάζει «αφύσικη», έτσι δεν κυνηγά αυτά τα οχήματα που τρέχουν στις δικές του ταχύτητες.

Όμως διαλέγει από μακριά, κοιτά, ακούει, αισθάνεται από το έδαφος και στοχεύει αυτό που τρέχει υπερβολικά. Όταν κόψει ταχύτητα το όχημα, το σκυλί σταματά να το κυνηγά.

Ποιος κινδυνεύει όταν ένα σκυλί κυνηγά το αυτοκίνητό μας;
Ο σκύλος σίγουρα κινδυνεύει, αλλά θέτει σε κίνδυνο και τον ίδιο τον οδηγό του αυτοκινήτου, και τους επιβάτες του. Μπορεί να προκαλέσει ατύχημα κάνοντας το πιο φυσιολογικό γι’ αυτόν, να κυνηγά το θήραμα του.


Τι κάνουμε για να ηρεμήσουμε και να προστατέψουμε εμάς και το σκυλί;
Όταν υπάρχει σκύλος που περιμένει σε συγκεκριμένο σημείο κόψτε ταχύτητα και προσπαθήστε να του δώσετε εντολή να σταματήσει.
Κρατήστε για την επόμενη φορά ένα στίκερ για σκυλιά ή ένα γλύκισμα, αυτό θα τον ηρεμήσει (μην ανοίγετε εντελώς τα παράθυρα του αυτοκινήτου). Πετάξτε το μακριά από το αυτοκίνητο να απομακρυνθεί.

Θα σας περιμένει και την επόμενη φορά, αλλά για διαφορετικό λόγο. Σε άλλη περίπτωση απλά κόψτε την ταχύτητα του αυτοκινήτου σας.
Μπορεί το ζώο να έχει κακές εμπειρίες και να αντιδρά ανάλογα, μείνετε ήρεμοι, το αισθάνεται.
Κατεβείτε να το χαϊδέψετε, αυτό φοβάται περισσότερο από εσάς.
Περιμαζέψτε το, αν είναι αδέσποτο θα σας το πει ο κτηνίατρος.
Υιοθετήστε το, μπορεί να αποκτήσετε τον καλύτερό σας φίλο και να ταξιδεύετε μαζί του με το αυτοκίνητο. Το σίγουρο είναι πως θα σας ζητά και σαν επιβάτης να μην τρέχετε.

Κοινοποίηση: