29 Φεβρουαρίου, 2020

5 πράγματα για τη σχέση της γάτας με τον Μορφέα

Δυο πράγματα αρέσουν στις γάτες περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Να τρώνε και να κοιμούνται. Στο δεύτερο ειδικά έχουν μάστερ. Μπορούν να κοιμηθούν οπουδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή και σε όλες τις συνθήκες. Η σχέση τους με τον Μορφέα είναι τόσο στενή που εντυπωσιάζει ακόμα και αυτούς που τις γνωρίζουν καλά. Τι όμως πρέπει να ξέρουμε για αυτήν τη στενή και μοναδική σχέση των αγαπημένων μας τετράποδων;

1. Τα πάντα είναι γραμμένα στα γονίδιά τους

Για να απαντήσουμε στην ερώτηση γιατί κοιμούνται τόσο οι γάτες πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε μια άλλη. Πόσο τελικά κοιμούνται; Οι γάτες μπορεί να κοιμηθούν 16-17 ώρες τη μέρα. Οι μεγάλες δε σε ηλικία μπορεί να φτάσουν ακόμα κα τις 20 ώρες. Αυτή τους η συνήθεια έχει να κάνει με την εξέλιξη του είδους, τη διατροφή και τη φυσιολογία. Στην άγρια φύση οι γάτες πρέπει να κυνηγήσουν για το θήραμά τους. Έτσι χάνουν πολλή ενέργεια, την οποία πρέπει να αναπληρώσουν με τον ύπνο. Με άλλα λόγια κοιμούνται για να μπορούν να κυνηγήσουν.

 2. Δεν φαίνονται πάντα ότι κοιμούνται 

Την περισσότερη ώρα του ύπνου, τα 3/4 δηλαδή, οι γάτες λαγοκοιμούνται. Σε αυτή τη φάση ξεκουράζονται κανονικά αλλά είναι και έτοιμες να πεταχτούν αν χρειαστεί. Μπορούμε μάλιστα να καταλάβουμε πότε λαγοκοιμούνται από το κούνημα των αφτιών τους και τα μάτια τους που είναι μισάνοιχτα. Οι γάτες μπορούν να κοιμηθούν ακόμα και όρθιες.

 3. Μπορούν εντούτοις να κοιμηθούν βαθιά και να ονειρευτούν

Το 1/4 του υπόλοιπου ύπνου τους οι γάτες κοιμούνται βαθιά. Οι δε ηλικιωμένες κοιμούνται σε βαθύ ύπνο περισσότερη ώρα από ό,τι οι άλλες. Σε ποσοστό αυτό είναι το 30 με 40% του ύπνου τους. Σε αυτή τη φάση είναι κουλουριασμένες με πολύ κλειστά τα μάτια. Μπορεί μάλιστα να έχουν την ουρά τους πάνω στα μάτια τους σαν μάσκα. Ο βαθύς ύπνος είναι αυτός που δίνει στον οργανισμό τους την ενέργεια που χρειάζονται. Και είναι και η ώρα που βλέπουν και όνειρα. Αν παρατηρήσετε να κουνιούνται τα μουστάκια τους εκείνη την ώρα, σημαίνει ότι βλέπουν όνειρο.

4. Κάποιες γάτες ροχαλίζουν όταν κοιμούνται 

Η πιο αστεία στιγμή του ύπνου τους. Οι γάτες ροχαλίζουν όπως και τα περισσότερα θηλαστικά. Οι περσικές, των Ιμαλαϊων και οι εξωτικές κοντότριχες είναι αυτές που ροχαλίζουν περισσότερο, διότι η ρινική δίοδος τους είναι κοντή. Αν όμως δείτε ότι το ροχαλητό συνοδεύεται από άλλες φυσικές ή συμπεριφορικές αλλαγές, θα πρέπει να μιλήσετε με τον κτηνίατρό σας.

5. Μια αλλαγή στον ύπνο μπορεί να σημαίνει πρόβλημα υγείας

Αν η γατούλα σας αρχίσει να κοιμάται περισσότερο ή λιγότερο από ό,τι συνήθως, θα πρέπει να ενημερώσετε τον κτηνίατρό σας. Οι συχνές αϋπνίες, για παράδειγμα, μπορεί να είναι θέμα υπερθυρεοειδισμού.

Κοινοποίηση:
Tags: