2 Απριλίου, 2020

13 περήφανα ζώα της Ελληνικής πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση από τη χώρα μας

Περήφανα ζώα – Χρήσιμες πληροφορίες: Η κατάσταση στον πλανήτη δεν βρίσκεται σε καλά επίπεδα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως και η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα, με την πανίδα της. Μάλιστα, υπάρχουν πολλά είδη ζώων, τα οποία απειλούνται υπό εξαφάνιση. Παρακάτω βρίσκεται μια μεγάλη λίστα, με τα ζώα που βρίσκονται ένα βήμα πριν από τον αφανισμό τους.

Ακολουθούν δεκατρία ζώα, που βρίσκονται υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα

– Καρχαρίας: Οι καρχαρίες υπάρχουν στις ελληνικές θάλασσες και συνολικά στη Μεσόγειο μέσα από πολλά είδη όπως η λάμια, ο σαπουνάς κι ο ρυγχοκαρχαρίας. Το “υπάρχουν” βέβαια είναι σχετικό, μιας και είναι γνωστό πως σε παγκόσμιο επίπεδο ο καρχαρίας βρίσκεται στο χείλος της εξαφάνισης, με την Μεσόγειο να βιώνει τα χειρότερα. Τα ελληνικά ύδατα δεν είναι σταθερός τόπος για τους καρχαρίες. Πληθυσμός: Άγνωστος.

– Ερυθρός Τόνος: Για τον τόνο η τελευταία επίσημη καταγραφή ήταν το 2009. Από τότε και μέχρι σήμερα η υπεραλιεία οδηγεί σε υπέρβαση του ορίου αλίευσης που έχει η χώρα, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως λειτουργούν δύο μονάδες πάχυνσης τους με σκοπό την κατανάλωσή τους, στους Εχινάδες και τη Μεσσάρα. Πληθυσμός: Άγνωστος.

– Αγριόγιδο: Πληθυσμός από 500 έως 700. Εντοπίζονται σε Πίνδο και σε Στερέα Ελλάδα.

Περήφανα ζώα – Χρήσιμες πληροφορίες: Κι άλλα ζώα, που βρίσκονται υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα

– Λύγκας: Είμαστε βέβαιοι πως όπως κι εμείς, έτσι κι εσείς ξαφνιάζεστε που μαθαίνετε πως εντοπίζεται ο λύγκας στην Ελλάδα. Και ξαφνιάζεστε γιατί έχει υποστεί τέτοια εξόντωση, που πλέον δεν μπορεί κανείς να πει αν εντοπίζεται όντως. Παλιότερες μαρτυρίες είχαν αναφέρει λύγκα στη Φλώρινα και στον Βάλια Κάλντα, ενώ το 2016 είχε βρεθεί πτώμα λύγκα σε περιφερειακό δρόμο στη Φλώρινα. Ίσως να ήταν ο τελευταίος στην ελληνική επικράτεια. Πληθυσμός: 100 στα Βαλκάνια – στην Ελλάδα δεν υπάρχει επιβεβαιωμένη καταγραφή.

– Μεσογειακή Φώκια: Πρόκειται για ένα από τα δύο ειδή της ελληνικής πανίδας που γνωρίζουν όλοι τον κίνδυνο εξαφάνισης του. Η Μονάχους Μονάχους εντοπίζεται πλέον στη θαλάσσια περιοχή των Σποράδων και υπάρχει φυσικά το πάρκο τους στην Αλόννησο. Οι κυριότερες απειλές για τη μεσογειακή φώκια είναι η μείωση τροφής, η τυχαία παγίδευση κατά τις αλιευτικές δραστηριότητες και η ηθελημένη θανάτωση. Τέλος, μια απτή απειλή για τις Μεσογειακές φώκιες σε ό, τι αφορά την κλιματική αλλαγή είναι η περίπτωση ανόδου της στάθμης της θάλασσας, οπότε και θα χαθούν ενδεχομένως χιλιάδες θαλάσσιες σπηλιές. Πληθυσμός: 250-300.

– Κόκκινο Ελάφι: Πληθυσμός: 590 σύμφωνα με έρευνα του 2009 (βρίσκεται κυρίως στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας και στη Ροδόπη).

Περήφανα ζώα – Χρήσιμες πληροφορίες: Κι άλλα ζώα, που βρίσκονται υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα

– Βίδρα: Πληθυσμός: Μη καταγεγραμμένος (εντοπίζεται στην Εύβοια, την Κέρκυρα και την Κεντρική Ελλάδα).

– Τσακάλι: Πληθυσμός: 1500 (βρίσκεται σε μεγάλες αγέλες κυρίως στον Έβρο, την κεντρική Μακεδονία, τη Χαλκιδική, τη Φωκίδα και την Πελοπόννησο).

– Δελφίνι: Είναι ίσως το θαλάσσιο είδος που κοιτάζει πιο καθαρά την ολική εξαφάνιση από τα ελληνικά ύδατα. Το δελφίνι απαντάται στις ελληνικές θάλασσες με τέσσερα υποείδη: ρινοδέλφινο (Tursiops truncatus), ζωνοδέλφινο (Stenella coeruleoalba), κοινό δελφίνι (Delphinus Delphis), και σταχτοδέλφινο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος του είναι η υπεραλίευση και φυσικά οι θαλάσσιες εξορύξεις που μπορούν να καταστρέψουν τον ηχοεντοπισμό και να το οδηγήσουν στον θάνατο.

Περήφανα ζώα – Χρήσιμες πληροφορίες: Επιπλέον, ζώα, που βρίσκονται υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα

– Φυσητήρας: Πληθυσμός: Άγνωστος (εντοπίζονται στα ανοιχτά του Ιονίου και στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Πελοποννήσου).

– Καφέ Αρκούδα: Χάρη στον Αρκτούρο μπορούμε όλα αυτά τα χρόνια να μαθαίνουμε τις αυξομειώσεις στον πληθυσμό της καφέ αρκούδας και χάρη στις προσπάθειες αυτής της οργάνωσης υπήρχε μια κάποια σταθεροποίηση του πληθυσμού που μειωνόταν δραματικά για ένα διάστημα. Πληθυσμός: 350-400.

 Τα υπόλοιπα ζώα, που βρίσκονται υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα

– Μαυρόγυπας: Πληθυσμός: 90-100.

– Καρέτα Καρέτα: Η πασίγνωστη χελώνα που προστατεύεται με επίκεντρο την παραλία των Σεκανίων στη Ζάκυνθο, είναι υπό εξαφάνιση, καθώς έχει μια πλειάδα από εχθρούς, είτε πρόκειται για τους θηρευτές της είτε για τους ανθρώπους. Οι κυριότερες απειλές που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα είναι η οικολογική υποβάθμιση των οικοσυστημάτων που τη φιλοξενούν όπως: η οικιστική και τουριστική ανάπτυξη των παραλιών ωοτοκίας, ο τεχνητός φωτισμός που αποπροσανατολίζει τα μικρά, η διάβρωση των παραλιών και η κλιματική αλλαγή που απειλεί τα παραθαλάσσια οικοσυστήματά και τις παραλίες ωοτοκίας. Η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία, οι τραυματισμοί από ταχύπλοα αλλά και η ηθελημένη θανάτωση από ορισμένους ψαράδες αποτελούν κάποιους επιπλέον ανθρωπογενείς κινδύνους. Πληθυσμός: Μη καταγεγραμμένος.

Κοινοποίηση:
Tags: